Pages

Monday 7 October 2013

Juadah nasi Kabsa dimakan berlebihan boleh mengakibatkan MATI PUCUK! - Dr Ahmed Al Saga

Isnin, 7 Oktober 2013
wannuraterapi.wordpress.com
curlybabesatisfaction.blogspot.com

Kabsa punca mati pucuk

Riyadh: Seorang doktor Saudi memberi amaran juadah nasi Kabsa jika dimakan secara berlebihan boleh mengakibatkan mati pucuk.
Dr Ahmed Al Saga, perunding di Hospital Al Nour di bandar raya Makkah, berkata terdapat kepercayaan memakan lemak dan makanan berkolesterol tinggi boleh meningkatkan kebolehan seksual lelaki.

“Kebanyakan orang percaya makan Kabsa bersama makanan berlemak dan berkolesterol tinggi membolehkan mereka menjalani kehidupan seksual lebih baik.
“Kepercayaan itu salah sama sekali...ia sebenarnya sebaliknya,” katanya kepada akhbar Saudi yang berpusat di London.

Menurutnya, pengambilan makanan berkenaan akan menyebabkan lebih banyak darah dalam tubuh mengalir ke perut. “Ini menyebabkan perasaan malas dan letih. Keadaan ini turut menghalang darah daripada sampai ke kemaluan dan memberi kesan teruk pada jangka panjang,” katanya.

Kabsa ialah nasi yang dicampur dengan lemak dan minyak, ayam atau daging dan rempah-ratus.

Ia menjadi juadah istimewa di Arab Saudi dan negara Arab lain. - Agensi
Posted by Abu Hatim at 9:05 PM  

Resepi Nasi Kabsa Beras Basmathi Jasmine
3 cawan beras Basmati, saya guna Beras Basmathi King Jasmine Special Super Long Aromatic Variety  direndam 30 minit dan ditos
4½ cawan air rebusan kambing
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 sudu makan sos tomato
1 inci halia dimayang halus
1 labu bawang besar di potong dadu
3 sudu makan minyak zaitun
saffron / pewarna kuning
air rebusan daging

Bahan menumis
1 batang kulit kayu manis
2-3 bunga cengkih
1 bunga lawang
3-4 buah pelaga
Penyediaan Kambing
3-4 keping daging kambing
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketembar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 inci halia dimayang halus
garam
Semua bahan direbus hingga daging kambing empuk
cara masak nasi kabsa

Cara Masak Nasi Kabsa

Tumis bahan menumis.  Bila terbit bau, masukkan bawang besar dan halia.  Kacau sehingga terbit bau
Masukkan serbuk jintan, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam.
Masukkan beras.  Kacau sehingga hampir kering.
Masukkan air rebusan kambing.  Masukkan sos tomato dan masak hingga kering.
nasi arab kabsa
Gunakan garpu untuk mengembur-gembur nasi.  Titik 5-6 titik pewarna kuning dan tutup periuk nasi.  Biarkan 5 minit dan sekali lagi kuis dan gembur nasi dengan berhati-hati supaya nasi tidak pecah.
kambing panggang
Air rebusan daging kambing digunakan untuk memasak nasi , kambing ini boleh digril atau dipanggang dengan dipercik-percik minyak zaitun.
nasi kabsa ayam
Kujie



No comments:

Post a Comment