Friday 26 October 2012

Persiapan Korban Perdana 2012Sambutan Hari Raya Korban tidak lengkap tanpa ibadah korban (sembelih). Seperti tahun yang sebelumnya, PAS cawangan Taman Meru tidak ketinggalan dalam mempamerkan kemeriahan sambutan Hari Raya Korban.

Persediaan dilakukan dengan teliti agar pelaksanaan korban dapat berlangsung dengan lancar. Persediaan ini meliputi persiapan kandang 'menunggu', lubang bagi menanam sisa - sisa korban, persiapan alatan korban serta penyediaan lembu korban.

Lokasi pelaksanaan Korban Perdana adalah di kediaman Hj. Asmuni Awi di Meru Height.Persiapan yang bermula seminggu awal dari masa pelaksanaanKhidmat jengkaut digunakan bagi mengorek lubang untuk menanam sisa - sisa korbanLubang sedalam 6 kaki dikorekSelesai mengorek


Dukacitanya setelah lubang bagi menanam sisa - sisa korban selesai dikorek, berlaku perselisihan informasi yang memaksa lubang yang dikorek pada awalnya dikambus semula.

Satu ikhtiar dicetus dan lubang baru dikorek bagi menggantikan lubang yang dikorek pada gambar di atas.


Belia yang membantu dengan sukarela dalam operasi pengambusan semula lubang


Persiapan - persiapan lain yang turut dibuat :
Kandang 'menunggu' sedang disempurnakan


1 comments:

HJ AHMAD said...

Salam utk semua sahabat2... Pengorbanan masa mu serta Keringat, tenaga, peluh sahabat usah dikenangkan ia akan dapt balasan tampa disedari.Jasa mu tetap dpt pembalasan, Tahniah salam perjuangan.....

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena