Wednesday 21 January 2015

[Video] Peluang bawa pulang Sirul tipis dan makan masa...Rosmah & Najib dah tiba di Zurich...

Khamis, 22 Januari 2015

Selamat jua Rosmah & Najib Razaktiba di Zurich, Switzerland jam 9.55 mlm (local time), 4.55 pg (M'sia time) tadi dgn menaiki pesawat mewah kerajaan 9M-NAA..

Slps ini mereka akan bergerak pula ke Davos di mana berlangsungnya Forum Ekonomi Dunia...

TAHUKAH ANDA.. Davos terletak di Lembah Pergunungan Alps. Mmg sungguh menarik utk percutian musim salji di waktu ini...


Peluang bawa pulang Sirul tipis dan makan masa, kata penganalisis

Mungkinkah ada perancangan pihak tertentu supaya Sirul Azhar boleh buka cerita sebenar di Australia....tidakkah anda terfikir bahawa pemergian Sirul ke Australia mungkin dirancang oleh seseorang yang berkepentingan?

Pelbagai andaian boleh dibuat, diharap Sirul Azhar berani untuk mendedahkannya. Persoalan yang bermain di fikiran semua adalah, siapa yang mengarahkan Altantuya dibunuh? Dan apa motifnya?
Peluang bawa pulang Sirul tipis dan makan masa, kata penganalisis
Usaha membawa pulang bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Sirul Azhar Umar yang dijatuhkan hukuman maut kerana membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu ke negara ini mungkin tipis dan akan memakan masa yang lama, kata penganalisis. 
Utusan Malaysia melaporkan, Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam Majlis Profesor Negara (MPN) Prof. Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, Putrajaya hanya mempunyai satu pilihan untuk Sirul ke Malaysia, iaitu melalui permohonan kepada mahkamah Australia. 
Beliau berkata, kes itu rumit kerana langkah membawa kes itu ke mahkamah Australia adalah untuk mengkaji sama ada wujud pengecualian terhadap prinsip asas undang-undang negara tersebut yang tidak membenarkan hukuman mati terhadap pesalah. 
"Ada kerumitan dalam kes Sirul Azhar ini. Kita tahu Australia mempunyai sekatan ekstradisi terhadap Sirul Azhar kerana undang-undang mereka melarang perintah ekstradisi jika pesalah terlibat dikenakan hukuman mati. 
"Oleh itu, proses ekstradisi akan menjadi lebih sukar. Permohonan perlu dibuat kepada kerajaan Australia. Jika gagal, kerajaan akan membawa perkara ini ke mahkamah Australia. Jika gagal di mahkamah, maka usaha secara diplomatik akan berterusan," katanya kepada Utusan Malaysia. 
Permohonan itu hanya boleh dibuat sekiranya Malaysia berjanji tidak menjalankan hukuman mati ke atasnya. 
Sebelum ini, akhbar Sydney Morning Herald ada melaporkan Jabatan Peguam Negara Australia tidak akan memenuhi permintaan Malaysia kerana ia melibatkan hukuman mati terhadap Sirul. 
Mengulas lanjut kenyataannya dalam Utusan Malaysia, Nik Ahmad Kamal menjelaskan sekiranya rundingan diplomatik itu berjaya dan Sirul berjaya dibawa pulang, ada kebarangkalian Sirul disyaratkan untuk tidak dihukum mati di Malaysia. 
Beliau berkata, perkara itu akan merumitkan keadaan kerana Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya. 
"Hubungan diplomatik dengan Australia amat baik setelah kes kehilangan MH370. Kes Sirul Azhar mungkin akan membawa isu baru dalam hubungan diplomatik kedua negara. 
"Perjanjian yang dipersetujui Malaysia dan Australia ini mengandungi tanggungjawab dan pengecualian serta prosedur berkaitan ekstradisi kedua-dua buah negara," katanya. 
Menurut beliau, perkara itu amat jelas melalui Perjanjian Antara Kerajaan Malaysia dan Australia Berhubung Ekstradisi yang ditandatangani pada 15 November 2005. 
Sirul dan Azilah Hadri didakwa membunuh Altantuya pada 2006 dan disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Tinggi pada 2009. 
Pada 23 Ogos 2013, Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan Azilah dan Sirul Azhar dengan membebaskan mereka daripada tuduhan berkenaan. 
Pada 13 Januari lepas, Mahkamah Persekutuan mengetepikan keputusan membebaskan Sirul dan Azilah dan menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap mereka. 
Bagaimanapun, Sirul Azhar tidak hadir ke mahkamah bagi mendengar keputusan kes itu kerana dipercayai berada di Australia. 
Susulan itu Mahkamah Persekutuan mengeluarkan waran tangkap terhadapnya. ~malaysian insider
 Posted by 


0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena