Thursday 29 January 2015

Hebat Aluminium Foil Yang Kita Tidak Tahu...Betul ke AIR ASIA main tampal dengan SELLOTAPE?

Khamis, 29 Januari 2015

aluminum-foil

Kebanyakan kita mempunyai aluminium foil ini di dapur dan hanya akan digunakan apabila hendak membakar makanan.

Kebanyakan kita tidak tahu bahawa aluminium foil init terdapat pelbagai kegunaan yang hebat. Di sini dikongsikan lima kegunaan lain aluminium foil.

1. MENGEKALKAN RASA PIZZA YANG DISIMPAN

Jika anda memesan pizza balik kerumah tedapat lebihan pizza yang tidak habis anda tidak lagi perlu buang. Ramai orang membuang kerana sudah tidak sedap dimakan kalau disimpan. Ikut cara ini, anda bungkuskan pizza tersebut dengan aluminium foil satu persatu dan letakkan didalam peti ais bahagian atas. Biar ia disitu sehingga anda hendak makan semula.

Apabila hendak dimakan anda keluarkan semula dan panaskan ia di dalam oven atau pun kuali selama 10 minit dan hasilnya seolah-olah pizza yang baru dipesan kerana pizza anda masih segar dan elok.


2. MENCUCI KOTORAN DEGIL DI BEKAS MAKANAN ANDA

Jika dirumah anda tiada penggosok besi untuk mencuci kotoran degil di bekas makanan, ada tidak perlu risau aluminium foil boleh menggantikan penggosok besi anda.


Keronyokkan aluminium foil tersebut dan gumpalakn seperti bola kecil dan anda terus boleh menggunakannya untuk menggosok bekas makanan anda.


3. MENCANTIKKAN SEMULA BINGKAI GAMBAR LAMA

Bahan-bahan yang diperlukan.
  • Bingkai kayu lama yang sudah lusuh
  • Aluminium foil
  • Gam
  • Pewarna Metalik
  • Pisau

Sapukan gam di atas sekeliling bingkai bahagian hadapan


Terbalikkan bingkai tersebut atas hamparan Aluminium foil dan biarkan kering


Selepas kering, Potong alumnium foil tersebut dengan pisau ikut bentuk bingkai


Sapu cat bewarna kesukaan anda dia atas aliminium foil tersebut


Dan ini hasilnya. Cantikkan


4. MELANCARKAN SIARAN TV
Sekiranya televisyen ada seperti dalam gambar di mana pemain DVD diletak di atas tv akan menyebabkan siaran tv akan terganggu kerana medan magnet antara kedua-dua alat ersebut bertembung. Untuk mengatasi masalah ini hanya perlu meletak sekeping aluminum foil antara pemain DVD itu dan tv anda.

5. MELEMBUTKAN GULA PERANG
Ramai orang memasukkan gula perang ke dalam mikrowave untuk melembutkan isi gula tersebut, namun ini sebenarnya menjadikan gula tersebut semakin mengeras. Jadi, untuk melembutkan gula perang tersebut, cuba balutkan gula perang dengan kertas aluminium foil dan bakar pada 300 darjah (Fahrenheit) selama 5 minit.
by QUE ACHMAD 

BETUL KE NI PESAWAT AIR ASIA MAIN TAMPAL DENGAN SELLOTAPE??????
http://omakkau.blogspot.com/2015/01/betul-ke-ni-pesawat-air-asia-main.html
BETUL KE NI PESAWAT AIR ASIA MAIN TAMPAL DENGAN SELLOTAPE?
Mohon pihak berkenaan memberikan respon mengenai rakaman gambar yang kini sudah mulai tersebar ligat dan cergas di alam maya. 

Dikhuatiri ada pihak yang cuba menangguk dalam air keruh atas insiden pesawat QZ8501 yang terhempas baru-baru ini untuk memburukkan lagi imej Air Asia.
Posted by OMAK KAU!!

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena