Friday 16 June 2017

[Video DOJ dedah isu rantai berlian isteri MO1] Adakah 'Pak Arab' itu JHO LOW? Wan Azizah mahu sidang parlimen tergempar diadakan segera.

Jumaat, 16 Jun 2017


Foto Suara Rakyat.
MASIH INGAT.. AG Apandi kata Najib dah pulangkan hampir 80% (RM2.03 bilion) drpd jumlah derma RM2.6 bilion kepada keluarga diraja Arab Saudi.

TIBA-TIBA keluarga 'Pak Arab' tu punyalah baik hati & simpati beli 27 barang kemas bagi kpd isteri#MO1..

FAKTA:
Dokumen DoJ memperincikan yang beli kesemua 27 barang kemas itu adalah JHO LOW.

PERSOALAN:
Adakah 'Pak Arab' itu JHO LOW ?

Hanya MO1 & isteri MO1 sahaja yg ketahui...

Wan Azizah mahu sidang parlimen tergempar diadakan segera

Ketua Pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengesa kerajaan mengadakan sidang Parlimen  tergempar bagi membincangkan dakwaan Jabatan Keadilan Sosial (DoJ) Amerika Syarikat dalam saman sivil berhubung penyelewengan dana 1MDB.
Beliau berkata skandal 1MDB yang telah mendapat perhatian masyarakat dunia ini menjadi lebih memeranjatkan apabila timbul dakwaan terbaru bahawa sebanyak RM17 bilion telah diseleweng oleh “pegawai tertinggi negara” untuk membiayai kehidupan serba mewah.
"Memandangkan dakwaan terbaru ini melibatkan maruah negara, saya menggesa supaya sebuah sidang tergempar Parlimen diadakan sesegera mungkin bagi membincangkan dakwaan terbaru ini.
"Mengadakan sidang tergempar di luar waktu persidangan Parlimen bukanlah amalan yang luar daripada kebiasaan. Terutama sekali apabila isu yang dibincangkan itu melibatkan kepentingan rakyat dan negara," ujarnya dalam kenyataan hari ini.
SIdang tergempar Parlimen pernah diadakan pada 23 Julai 2014, bagi membincangkan insiden pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH17 ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai 2014 yang mengorbankan 298 nyawa.
Sebuah Sidang Khas Dewan Rakyat mengenai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) di Parlimen pula telah diadakan pada 26 Januari 2016.
Berdasarkan Peraturan Mesyuarat 4, Akta Parlimen, hanya Ketua Majlis (Perdana Menteri) boleh boleh meminta supaya sidang tergempar Parlimen diadakan dengan mengemukakan usul kepada Speaker.
"Maka dengan ini saya menggesa Perdana Menteri memanggil sidang tergempar Parlimen sesegera yang mungkin bagi membincangkan dakwaan terbaru oleh DOJ.
"Lantas dapat membersihkan nama negara dari sebarang cemuhan dan tohmahan," ujar Wan Azizah yang juga Presiden PKR itu.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena