Thursday 22 June 2017

[Video Sesiapa jua boleh jadi PM] Jeng..Jeng..Jeng..Tora datang lagi...Putrajaya cuba batal saman RM100 juta keluarga Altantuya.

Sabtu, 24 Jun 2017

Foto Suara Rakyat.
Jeng.. Jeng.. Jeng..

Tora datang lagi... Boleh pulak Putarjaya nak back-up.. Putarjaya dapat dedak juga ka ??!

Putrajaya cuba batal saman RM100 juta keluarga Altantuya

 | June 22, 2017
Bapa kepada model itu, Shaariibuu, mahu mahkamah mengadakan perbicaraan bagi menentukan liabiliti defendan kerana bukti akan diserahkan kepada mahkamah untuk ditentukan.altantuya
PETALING JAYA: Selepas 10 tahun, Putrajaya cuba membatalkan saman RM100 juta yang difailkan keluarga Altantuya Shaariibuu yang dibunuh 2 anggota polis.
Peguam, Ramkarpal Singh berkata, kerajaan memfailkan permohonan itu pada Mac lalu atas alasan saman itu tidak mendedahkan tindakan betul terhadap mereka.
Kerajaan yang merupakan defendan ke-4 dalam afidavitnya berkata, plaintif gagal menyatakan ia bertanggungjawab terhadap tindakan anggota polis, Sirul Azhar Umar dan Azilah Hadri.
“Bapa Altantuya (Shaariibuu Setev) memfailkan 1 afidavit untuk membantah permohonan itu pada minggu lalu,” kata Ramkarpal.
Shaariibuu berkata, saman yang mula difailkan pada 6 Jun 2007 mempunyai asas dan merit.
“Selain kuasa tindakan dalam tort, saman itu juga terdiri daripada tuntutan tanggungan dan ganti rugi oleh semua defendan,” katanya dalam afidavit yang dilihat FMT.
Beliau berkata, permohonan membatalkan saman it adalah melampau, remeh dan menyusahkan.
Shaariibuu berkata, kerajaan Malaysia juga bertanggungjawab kerana ia adalah majikan kepada polis terbabit.
Katanya, liabiliti defendan hanya boleh ditentukan selepas perbicaraan penuh, di mana bukti akan diserahkan.
Ramkarpal berkata, kerajaan akan membalas afidavit Shaariibuu dan kedua-dua pihak akan terus memfailkan penghujahan bertulis.
“Hakim Mahkamah Tinggi (Ahmad Nasfy Yasin) dijangka membuat keputusannya pada 26 Julai ini,” katanya.
Shaariibuu bersama isterinya, Altantsetseg Sanjaa dan 2 cucu menyaman kerajaan, penganalisis politik Abdul Razak Baginda, Sirul dan Azilah yang disabitkan kesalahan membunuh.
Keluarga itu mendakwa wujud konspirasi dalam pembunuhan Altantuya.
Perbicaraan saman itu ditangguhkan sementara menunggu penyelesaian kes pembunuhan berkenaan di Mahkamah Tinggi. Selain itu, ada rayuan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.
Sirul dan Azilah disabitkan bersalah oleh Mahkamah Tinggi pada 2009 kerana membunuh Altantuya yang dikatakan ialah penterjemah dan model.
Mereka berjaya membatalkan sabitan itu di Mahkamah Rayuan pada 2013, tetapi Mahkamah Persekutuan pada awal 2015 mengembalikan sabitan itu dan menjatuhkan hukuman mati kepada kedua-duanya.
Sirul tidak muncul untuk mendengar keputusan akhir itu dan kemudiannya dia didapati sudah meninggalkan Malaysia. Mahkamah Persekutuan kemudiannya mengeluarkan waran tangkap ke atasnya.
Razak yang merupakan kekasih Altantuya, dituduh bersubahat dalam pembunuhan itu dan dibebaskan pada akhir kes pendakwaan.
Mahkamah memutuskan pertuduhan terhadapnya tidak dapat dibuktikan dan kerajaan bagaimanapun tidak membuat rayuan, tindakan yang mengundang kritikan awam.
Ramkarpal berkata, Sirul yang kini ditahan di sebuah pusat tahanan Australia dan Azilah pula menunggu hukuman mati di Penjara Kajang, tidak mencabar saman itu.
Katanya, peguam mereka sudah menarik diri daripada saman sivil itu, manakala Razak melantik peguam untuk mencabar saman berkenaan.
FMT.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena