Monday 12 June 2017

[Video Gobind Singh Deo DAP Bersama PPBM Puchong Edar Bubur Lambuk Di Bazar Ramadhan] P Pinang tingkatkan peruntukan untuk Islam 84%.

Isnin, 12 Jun 2017

P Pinang tingkatkan peruntukan untuk Islam 84%

 | MOHD ALI HASHIM
Lim Guan Eng menyampaikan sumbangan untuk umat Islam Pulau Pinang dengan diperhatikan oleh pemimpin PH.
Kerajaan negeri Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang telah berjaya meningkatkan peruntukan untuk hal ehwal Islam sebanyak 84% berbanding semasa kerajaan Barisan Nasional (BN), kata ketua menteri Lim Guan Eng.
Kerajaan BN memperuntukkan sebanyak RM249.09 juta untuk pembangunan hal ehwal Islam bagi tempoh 1999 - 2007 manakala kerajaan PH pula sebanyak RM457.05 juta bagi tempoh yang sama (2009 - 2017) di bawah kepimpinan kerajaan yang ada kini.
Beliau berkata demikian dalam majlis iftar dan penyampaian sumbangan kepada sekolah agama, maahad tahfiz dan tadika Islam negeri Pulau Pinang yang telah diadakan di perkarangan Masjid Kubang Semang, Permatang Pauh semalam.
Jelas beliau lagi, sejak mengambil alih kepimpinan, kerajaan negeri PH telah pun melaksanakan pelbagai program yang memberi manfaat kepada seluruh rkayat negeri ini tanpa membezakan fahaman agama, ras maupun ideologi politik mereka.
"Apa yang telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri kini membuktikan bahawa PH mampu untuk menjadi sebuah kerajaan yang dapat mentadbir dengan lebih baik dari Umno dan BN.
"Peruntukan pembangunan bagi sekolah-sekolah pendidikan Islam turut dinaikkan sehingga RM57.64 juta jika dibezakan dengan zaman pemerintahan BN dulu dengan hanya sumbangan sebanyak RM20.11 juta mulai 1999 hingga 2007.
"Perbandingan tersebut adalah bagi tempoh yang sama diterajui oleh PH sejak 2008 lagi, " ujarnya lagi.
Selain itu katanya, kerajaan negeri turut menyumbangkan sebidang tanah yang bernilai RM80 juta bagi pembinaan sebuah Kompleks Mahkamah Syariah yang lengkap dan moden dan sedang beroperasi kini.
"Kerajaan negeri turut membantu meningkatkan pendapatan rakyat terutamanya golongan usahawan dengan memperkenalkan pinjaman mikro kredit yang dikenali sebagai Program Titian Saksama Rakyat(PTSR).
"Melalui program ini sebanyak RM11.71 juta telah pun disalurkan merangkumi seramai 2,540 peminjam dimana 83.3 peratus adalah usahawan Melayu yang telah pun berjaya mendapat peruntukan yang disediakan.
"Di samping itu kerajaan negeri turut memberikan sumbangan berupakan ex-gratia, bonus dan bantuan khas kepada guru-guru KAFA, guru Sekolah Agama Rakyat, guru pondok dan juga tadika Islam dengan sumbangan sebanyak RM15.5 juta," tegasnya lagi.
Katanya, sumbangan sedemikian tidak pernah dilaksanakan oleh Umno dan BN semasa mereka menerajui kepimpinan sebelum tumbang pada pilihan raya umum 2008 yang lalu.
Hadir sama dalam program tersebut ialah Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, timbalan presiden PPBM Datuk Seri Mukhriz Mahathir, ketua parlimen DAP Lim Kit Siang dan kepimpinan PH Pulau Pinang dan Kedah.

1 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena