Saturday, 6 April 2019

[Video JHEV ATM tampil jelas perkara sebenar] Tiada lagi haji ke-2..Tahniat TH! Pendeposit yang sudah menunaikan haji tidak lagi dibenar mendaftar semula.

Ahad, 7 April 2019
Tiada penerangan foto disediakan.

Tiada penerangan foto disediakan.

Tiada penerangan foto disediakan.

Tiada penerangan foto disediakan.

Tiada penerangan foto disediakan.

TH: Tiada lagi haji ke-2, elak tunggu giliran 100 tahun

Tabung Haji (TH) menetapkan pendeposit yang sudah menunaikan haji tidak lagi dibenar mendaftar semula bagi mengerjakan ibadah itu buat kali kedua.
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan TH, D Zukri Samat berkata keputusan itu diambil bagi mengelakkan jemaah kali pertama terpaksa menunggu giliran lebih seratus tahun.
“Namun bermula tahun ini, mereka tidak lagi boleh berbuat demikian bagi memberi peluang kepada orang lain pula. Sehingga hari ini seramai 3.2 juta orang berada dalam senarai menunggu untuk menunaikan ibadah haji, kita harap orang ramai faham keadaan ini.
“Kalau mendaftar hari ini, individu perlu tunggu selama 114 tahun untuk mendapat giliran menunaikan haji.
“Berilah peluang kepada mereka yang belum menunaikan haji,” kata Zukri seperti dilapor BH, hari ini.
Zukri turut mengakui dengan peraturan baru itu TH bersedia melihat pendeposit yang sudah menunaikan haji mengeluarkan simpanan mereka namun beliau berharap semua pihak memahami keadaan institusi berkenaan.
Menurut laporan itu, Zukri bagaimanapun memberi jaminan bahawa subsidi haji yang diperuntukkan oleh kerajaan akan terus dikekalkan tahun ini walaupun tanggungan kerajaan mencecah RM400 juta.
Namun, subsidi untuk tahun-tahun berikutnya akan dibincangkan dengan kerajaan sama ada jumlahnya akan dikurangkan atau tidak berikutan kos pengurusan haji yang semakin meningkat.
Katanya lagi, kenaikan iu disebabkan kos penerbangan dan penginapan yang merangkumi 65 peratus daripada keseluruhan kos haji yang meningkat setiap tahun sehingga diluar kemampuan institusi itu.
“Kos tanggungan haji ditanggung TH tahun ini kira-kira RM400 juta. Tahun lalu, kosnya RM315.9 juta dan pada 2017 pula RM213.5 juta. Ia jelas menunjukkan peningkatan setiap tahun,” jelas beliau seperti dipetik berkata.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena