Saturday 21 March 2015

[Video] PAKATAN BAHARU...Pas kembali bersendirian?

Ahad, 22 Mac 2015

9 hrs · 
 ·

Dasar dan matlamat serta tujuan PAS masih belum berubah sejak dari dulu lagi dulu PAS besendirian matlamat nya sama apabila berada dalam pakatan pun tetap sama sekarang matlamat PAS dilihat hampir tercapai itulah kemenangan besar PAS walaupun tidak disenangi oleh kawan dan lawan...

Jika PAS kembali bersendirian PAS makin bertambah kuat kerana matlamat asalnya semakin membuahkan hasil...

Jika PKR DAP tidak menyukai PAS ceraikan lah PAS...
Image result for Gambar pakatan rakyat

Pakatan Baru Untuk Ganti Pakatan Rakyat Akan Dibentuk

IPOH: Keputusan PAS yang tidak mempedulikan permintaan rakan sekutunya dalam Pakatan Rakyat bakal memperlihatkan kemungkinan pembentukan satu pakatan pembangkang baharu, kata Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming. 

Beliau berkata, kongres kebangsaan DAP yang khas akan diadakan tidak lama lagi bagi membincangkan perkara itu. 

"Pada mesyuarat jawatankuasa parti negeri apda Khamis, kami semua telah bersetuju bahawa satu kongres kebangsaan yang khas akan diadakan bagi mengkaji dan membuat keputusan mengenai status PAS dalam Pakatan. Antara perbincangan itu adalah membentuk satu Pakatan baharu," kata Nga. 

Menurut Nga, rang undang-undang Kanun Jenayah Syariah bukan merupakan dasar perlembagaan Pakatan Rakyat dan tidak pernah dipersetujui oleh majlis pimpinan Pakatan. 

"Pindaan yang dibuat oleh kerajaan Kelantan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang merupakan undang-undang persekutuan tertinggi di negara ini. Pindaan itu tidak sah," katanya, sambil mendakwa bahawa langkah itu sebagai helah politik untuk memecahbelah Pakatan Rakyat. 

Nga turut berkata, Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) negeri turut membekukan sebarang bentuk hubungan kerjasamanya dengan PAS sehingga parti Islam itu menyelesaikan masalah dalamannya pada kongres kebangsaannya pada Jun depan. 

Di George Town, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menyelar pemimpin PAS berhubung "ketidakjujuran, penipuan dan pengkhianatan" mereka kerana mengkhianati hubungan dalam Pakatan Rakyat selepas parti itu meluluskan pindaan Kanun Jenayah Syariah II 1993, di Kelantan. 

Beliau yang menyifatkan PAS membelangkangi Pakatan Rakyat berkata, tindakan itu akan menentukan nasib Pakatan. 

"Mereka kini beralih dalam Pakatan dan sanggup mempercayai Umno untuk melaksanakan undang-undang itu," katanya dalam satu kenyataan. 

Lim berkata, parti itu akan mengadakan mesyuarat tergempar Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) pada Isnin untuk membincangkan kedudukan dan pendirian parti berhubung tindakan PAS. 

Dapsy Pulau Pinang mengumumkan pembekuan sebarang bentuk hubungan kerjasamanya dengan Dewan Pemuda PAS negeri berkuat kuasa serta-merta. 

Ketua Pemudanya, Ng Wei Aik berkata, langkah itu adalah pendekatan terbaik dalam menunjukkan pendirian parti itu yang tidak dapat berkompromi dengan kerajaan PAS Kelantan yang terus dengan tindakan membentangkan rang undang-undang hudud. 

"Kita tiada isu dengan PKR dan akan terus menyokong parti itu dalam pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh nanti," katanya. 

Sementara itu, DAP Sarawak akan memutuskan sama ada keluar daripada Pakatan Rakyat susulan rang undang-undang berkaitan hudud itu diluluskan. 

Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen berkata, beliau tiada pilihan kecuali mempertimbang langkah untuk keluar daripada Pakatan Rakyat. 

"Namun, memandangkan ini adalah keputusan paling penting yang perlu saya lakukan sejak mengambil alih pucuk pimpinan jawatankuasa negeri pada Jun 2013, saya aka mengadakan mesyuarat untuk memutuskan perkara itu serta mendapatkan perakuan daripada jawatankuasa penuh tidak lama lagi," katanya dalam kenyataan di sini. 

Pada Khamis lalu, Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan rang undang-undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) yang hanya terpakai kepada orang Islam mukallaf apabila ia dilaksanakan kelak di negeri itu, selepas dipersetujui sebulat suara oleh kesemua 44 anggota DUN. 

Semua 44 Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) iaitu 31 daripada PAS, 12 Barisan Nasional (BN) dan seorang Parti Keadilan Rakyat (PKR) hadir ketika enakmen itu diluluskan. -mstar 

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena