Wednesday 25 March 2015

GURU MENJADI JKR di Keningau Sabah...MP tak puas hati syarikat semenanjung 'rompak' lebuh raya?

Rabu, 25 Mac 2015

" GAMBAR2 PARA GURU MENJADI JKR MEMBAIKI JALAN RAYA SENDIRI TERSEBAR LUAS DI ALAM MAYA "

TIKAQ BULOH    

Kejadian berlaku disalah sebuah jalan menuju ke sebuah sekolah yang berada di daerah Keningau Sabah. Sudahlah jalan berpuluh-puluh tahun tidak berturap, guru-guru pula terpaksa menjadi JKR apabila bertindak membaiki sendiri jalan raya yang becak teruk akibat hujan. Oh Malaysia Ku....

Berita Isu berkaitan Lebuhraya Sabah 17 Oktober 2014

TERPANAS! MP SABAH DAKWA KONON ' UMNO MEROMPAK' ?

MP tak puas hati syarikat 'rompak' lebuh raya


Datuk Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) tidak berpuas hati apabila kontrak lebuh raya merentasi Borneo, Pan Borneo Highway di Sabah didakwa diuruskan syarikat-syarikat dari Semenanjung.

Dua syarikat yang dimaksudkan itu adalah UEM dan MMC yang mempunyai kaitan dengan ahli perniagaan, Syed Mokhtar Albukhary.

Menurutnya, senario itu menyebabkan surat layang mendakwa 'Umno merompak' diedarkan kepada orang ramai.

"Di Sarawak, (kontrak) diberi kepada syarikat dari Sarawak," katanya.

"Walhal di Sabah, bukan saya reka-reka, ada surat menyatakan Umno rompak lagi.

"UEM, MMC adalah syarikat Umno yang diketuai (Tan Sri) Syed Mokhtar Albukhary ambil alih semua jalan raya di Sabah," katanya.

Abdul Ghapur yang juga merupakan seorang wakil rakyat Umno berkata beliau pastinya akan membantah perkara itu jika dialog tentangnya diadakan.

"Ini apa jadi? Kalau ada dialog pun saya membantah," katanya.

"Kalau ini sudah betul, batalkan ini semua dan bagi pada orang Sabah.

"Tanya pada kerajaan negeri yang mana satu syarikat negeri, kita bagi.

"Ini balik-balik kita nampak orang Sabah ini apa jadi? Putih gigi sahaja.

"Kadang-kadang apa-apa yang perlu untuk Sabah, kita bagi untuk Sabah. Jangan kita bagi untuk Semenanjung," katanya lagi sambil menggesa Datuk Seri Najib Razak agar membetulkan keadaan itu.

ISU LAIN YANG DIBANGKITKAN:

Isu Sabah: Dengar dulu jangan ancam, kata MP

Datuk Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) menggesa kerajaan supaya tidak mengancam pihak yang meniupkan sentimen untuk membawa Sabah keluar dari Malaysia.

Sebaliknya, beliau menyarankan kerajaan mendengar dahulu masalah yang dicetuskan oleh kumpulan intelektual yang mendakwa wujud ketidakadilan antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

"Di Sabah kebelakangan ini kita nampak, dengar dan baca ada kumpulan-kumpulan intelektual yang terpelajar - mereka ini bercadang meminta Sabah keluar dari Malaysia.

"Ini kita tak boleh pandang ringan Datuk Speaker kerana mereka ini intelektual.

"Mungkin ada perkara-perkara yang mereka fikirkan Sabah tidak dapat - tidak ada pembahagian sama rata di antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

"Jadi kita nampak pemimpin, menteri datang mereka ini mengancam untuk mengambil tindakan.

"Ini cara dahulu, kita sudah maju kita tak mahu ancaman. Kita mahu kerajaan Persekutuan mendengar masalah mereka ini.

"Kita tak mahu apa yang disuarakan semuanya salah, dengar dahulu," kata Abdul Ghapur di Dewan Rakyat hari ini.

Pada 21 September lalu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengingatkan agar masa depan negara tidak digadai demi agenda peribadi untuk membawa Sabah keluar dari Malaysia.

Menyifatkan golongan itu sebagai 'tidak ada kerja lain selain berpolitik', beliau menggesa agar isu keselamatan Sabah dipertimbangkan dalam perkara itu.

Sebelum itu, pada 11 Spetember polis menahan tiga individu selama dua tahun di pusat pemulihan kerana mempunyai kaitan dengan usaha pihak tertentu untuk membawa keluar Sabah dari Malaysia.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata ketiga-tiga individu terbabit adalah dua warga Malaysia, Abu Bakar Jayari dan Zainuddin Mislani dan seorang pendatang tanpa izin warga Filipina, Kassim Ibrahim. ~MK
Kedahkini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena