Tuesday 16 February 2016

[Video] Rafizi: MARA patut tuntut RM14 juta bagi asrama di Australia

Selasa, 16 Februari 2016


Rafizi: MARA patut tuntut RM14 juta bagi asrama di Australia

 
Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli hari ini mempersoalkan Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang didakwa gagal untuk menuntut semula A$4.75 juta (RM14 juta pada kadar pertukaran semasa), yang terlebih bayar kepada anak syarikat milik penuhnya Thrushcross Land Holdings Limited kepada pemaju projek Wanissa Properties Pty Ltd.
Jumlah itu berkaitan dengan pembelian asrama pelajar di Dudley House di Melbourne, Australia, oleh MARA pada harga A$22.5 juta (RM66.7 juta pada kadar semasa) pada tahun 2013.
Urus niaga itu didedahkan oleh akhbar harian Australia, The Agepada Jun tahun lalu.
Rafizi berkata bahawa lapan bulan sudah berlalu sejak beliau membuat susulan ke atas dakwaan bahawa pembelian itu dibuat pada harga yang terlalu tinggi.
Bercakap pada sidang media di pejabat Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat (NOW) beliau juga membekalkan dokumen mahkamah yang difailkan di Australia yang katanya akan menunjukkan dengan tepat bagaimana MARA boleh mendapatkan wang berkenaan daripada individu yang dinamakan dalam saman itu.
“Walaupun pelbagai invois yang berlainan dikeluarkan dan bertindih, semakan dengan pihak berkuasa percukaian Australia menunjukkan bahawa jumlah akhir yang dibayar kepada Leuven Capital, Optimus Capital Group dan TRR Heritage adalah AUD4.75 juta,” katanya.
Pemimpin PKR itu juga berkata semua syarikat berkenaan mempunyai kaitan dengan MARA.
Antara dokumen mahkamah yang diedarkan kepada media, mereka yang dinamakan itu termasuk CEO Pelaburan MARA Berhad, Ahmad Nazim Abdul Rahman dan beberapa pemimpin Pemuda Umno.
“Bukti keterlibatan individu-individu terbabit juga adalah sangat jelas dan sepatutnya tindakan telah diambil oleh Tan Sri Annuar Musa sejak dari tahun lalu.
“Dalam kemelut masalah kewangan MARA sehingga menyebabkan ramai lagi pelajar Melayu/ bumiputera menghadapi kesempitan, jumlah RM14 juta ini sepatutnya dituntut dengan segera dari individu-individu terbabit,” katanya.
Malaysiakini

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena