Wednesday, 16 January 2019

[Video HISAP BONG!] Laporan polis: Hibah langgar Akta Tabung Haji...Azeez yang tanda tangan penyata TH 2017.

Rabu, 16 Januari 2019
「Gambar Azeez ambil duit Tabung Haji」的圖片搜尋結果
Bekas Pengerusi Tabung Haji. Datuk Abdul Azeez Rahim

Laporan polis: Hibah langgar Akta Tabung Haji

Lembaga Tabung Haji membuat laporan polis mengenai penyata kewangannya pada tahun 2017 dan bagaimana representasi yang dibuat beberapa eksekutif membawa kepada pengisytiharan bayaran hibah yang melanggar Akta Tabung Haji 1995.
"Dalam laporan polis itu, Tabung Haji mengenal pasti dua kertas kerja eksekutif yang dibentangkan kepada Lembaga Pengarah Tabung Haji dalam dua mesyuaratnya pada 6 Februari dan 9 Februari 2018.
"Kertas kerja eksekutif itu disediakan ketua pegawai kewangan Rozaida Omar dan disokong oleh pengarah urusan kumpulan dan ketua eksekutif Johan Abdullah.
"Kertas kerja eksekutif iti mengandungi kenyataan dan representasi yang membawa kepada angka yang salah telah digambarkan di dalam penyata kewangan berkenaan yang diterima oleh lembaga pengarah," kata kenyataan Tabung Haji.
Menurut semakan kedudukan kewangannya pada 2017 oleh PwC, TH didapati membayar hibah menggunakan simpanan pendeposit.
Bagaimanapun, atas kertas, TH memberikan gambaran bahawa hibah dibayar menggunakan keuntungan syarikat, menurut suatu laporan yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Disember lalu.
Azeez tanda tangan penyata TH 2017
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa pada Disember tahun lalu mendedahkan Tabung Haji terus membayar hibah walaupun defisit sejak 2016.
Menurut Akta Tabung Haji 1995, dana berkenaan tidak boleh membayar dividen jika liabilitinya melebihi aset.
"Berdasarkan penyata kewangan tersebut, lembaga pengarah Tabung Haji membuat cadangan kepada menteri yang bertanggungjawab, yang kemudiannya meluluskan pengisytiharan hibah yang dapat diagihkan bagi tahun kewangan 2017 sebanyak 4.5 peratus dan Hibah Haji sebanyak 1.75 peratus yang bertentangan dengan seksyen 22 Akta Tabung Haji 1995.
"Penyata kewangan Tabung Haji yang telah diaudit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017 ditandatangani pada 3 April 2018 oleh pengerusi Abdul Azeez Abdul Rahim dan Johan bagi pihak lembaga Tabung Haji dan Rozaida sebagai pegawai utama yang bertanggungjawab ke atas kewangan pengurusan dan rekod perakaunan Tabung Haji," kata kenyataan lembaga pengarah dana jemaah haji itu lagi.
mk.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena