Tuesday 30 December 2014

Korban Pesawat AirAsia: "Lebih 40 Mayat Dibawa Keluar Dari Laut" kata Simorangkir

Selasa, 30 Disember 2014
Serpihan Disahkan Daripada Pesawat AirAsia, Lebih 40 Mayat Dibawa Keluar Dari Laut
Lebih 40 mayat dibawa keluar dari laut : Tentera Laut Indonesia Sebuah kapal perang Indonesia telah mengeluarkan lebih 40 mayat dari laut pada Selasa, dalam usaha mencari pesawat AirAsia QZ 8501.

 Jurucakap tentera laut, Manahan Simorangkir berkata angka ini sedang meningkat. 

"Berdasarkan kepada radio tentera laut , dilaporkan bahawa kapal perang Bung Tomo telah membawa keluar 40 mayat dan jumlah itu semakin meningkat . Mereka sangat sibuk sekarang, " kata Simorangkir . - AFP
QZ8501: Serpihan disahkan 'daripada pesawat AirAsia'

Kementerian Perhubungan (Kemenhub) Indonesia hari ini mengesahkan bahawa serpihan pesawat berwarna putih dan merah yang ditemui di perairan Pangkalan Bun Kalimantan Tengah adalah daripada pesawat AirAsia QZ8501.

 Maklumat tersebut adalah dapatan daripada pasukan mencari dan menyelamat (SAR) yang melihat serpihan tersebut secara langsung.

 "Pasukan SAR kami, iaitu pesawat Kalibrasi Kementerian Perhubungan melihat adanya serpihan pesawat berwarna putih dan merah di perairan Pangkalan Bun," ujar Ketua Pengarah Penerbangan Awam Indonesia, Djoko Murjatmodjo di Jakarta hari ini. 

Beliau menjelaskan, penemuan serpihan pesawat tersebut berada di koordinat 03.52,50 Selatan dan 110.30,53 Timur.

 Serpihan kedua, 03.52,73 Selatan dan 110.30,18 Timur, Ketiga, 03.53,62 Selatan dan 110.29,39 Timur di perairan Pangkalan Bun. 

“Kedudukannya di sekitar 100 batu dari pelabuhan Pengkalan Bun iaitu radius 225 darjah. Maklumat ini sudah diselaras pihak Badan SAR Nasional (Basarnas) dan Tentera Nasional Indonesia (TNI)," katanya.

 Menurutnya, buat masa ini, boleh disahkan bahawa serpihan itu adalah daripada pesawat AirAsia yang hilang dan ketika ini Menteri Pengangkutan telah berangkat ke Pangkalan Bun,” kata Djoko.

 Pengumuman tersebut telah disampaikan oleh Ketua Penyelaras Basarnas, F. Henry Bambang Sulistyo, dalam sidang media terkini. 

"Penemuan semua objek tersebut boleh kami simpulkan sebagai 95 peratus dari pesawat yang kita sedang cari. Sekarang ini semua komponen SAR sudah kami beri arahan untuk bergerak ke titik lokasi tersebut," ujarnya. F.

 Henry juga memberitahu bahawa langkah evakuasi sedang dikejarkan ke Pangkalan Bun sementara puluhan pasukan penyelam juga telah dikerahkan. - Agensi

Read more: http://www.kitabantai.info

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena