Friday 29 April 2016

Duit rakyat lagi? Bon 1MDB: IPIC tuntut AS$50 juta dari KERAJAAN MALAYSIA...Akhirnya rakyat yang cuci 'tahi' mereka!

Sabtu, 30 April 2016

Bon 1MDB: IPIC tuntut AS$50 juta dari k’jaan Malaysia

International Petroleum Investment Company (IPIC) milik Abu Dhabi akhirnya telah menyelesaikan hutang faedah AS$50 juta yang tertunggak kini menuntut jumlah wang berkenaan daripada Kementerian Kewangan Malaysia.
"Berikutan tindakan 1MDB yang ingkar, IPIC akan membuat tuntutan bertulis bagi mendapatkan ganti rugi untuk bayaran balik faedah (bagi jumlah sebanyak AS$50,312,500.00) daripada Menteri Kewangan Diperbadanakan, (MOF) Malaysia dan 1MDB mengikut syarat-syarat perjanjian,” kata IPIC hari ini.
Dalam pengumuman kepada Bursa Saham London, IPIC berkata firma Abu Dhabi itu telah membuat bayaran penuh untuk faedah bagi pihak 1MDB Energy (Langat) Limited dan 1MDB, yang sepatutnya dilunaskan pada 18 April.
Bayaran itu adalah untuk bon bernilai AS$1.75 bilion yang diterbitkan oleh 1MDB dan dijamin oleh IPIC.
"IPIC membuat bayaran melalui kecairan semasa dan menunaikan kewajipannya seperti dalam perjanjian,” katanya.
Syarikat itu menjadi penjamin dua bon yang diterbitkan oleh 1MDB berjumlah AS$3.5 bilion.
IPIC, dalam satu pengumuman kepada Bursa Saham London pada 18 April lalu, mengumumkan bahawa rancangan untuk menyelamatkan 1MDB ditmatkan berikutan kegagalan firma pelaburan Malaysia itu yang gagal membayarnya lebih AS$1 bilion.
Walau bagaimanapun, dalam pengumuman berasingan pada 25 April, IPIC menjelaskan bahawa peranannya sebagai penjamin kepada kedua-dua bon itu yang berasingan dengan perjanjian menyelamat, masih diguna-pakai dan ia hanya akan membuat pembayaran faedah jika 1MDB ingkar.
1MDB seterusnya gagal membuat pembayaran faedah selepas tempoh lima hari penangguhan, menyebabkan IPIC akhirnya terpaksa campur tangan.
Walau bagaimanapun, IPIC menjelaskan bahawa ia akan menuntut wang berkenaan daripada 1MDB dan kerajaan Malaysia.
Kedua-dua syarikat itu kini dalam pertikaian selepas dana sekurang-kurangnya dana AS$3.5 bilion yang sepatutnya dibayar oleh 1MDB kepada anak syarikat IPIC, Aabar Investments PJS dilaporkan hilang.
Jumlah itu termasuk bayaran cagaran 1MDB yang sepatutnya dibayar sebagai pertukaran untuk jaminan dua bon oleh IPIC serta pembayaran bagi penamatan pilihan untuk Aabar melanggan aset tenaga 1MDB.
Wang itu sebaliknya disalurkan ke sebuah syarikat pesisir di Kepulauan Virgin British yang mempunyai nama yang hampir sama dengan Aabar Investments PJS tetapi tidak mempunyai kaitan dengan IPIC.
Pertikaian berkenaan dan juga transaksi 1MDB lain sedang disiasat di Emiriah Arab Bersatu, Switzerland, Luxembourg, Amerika Syarikat dan Singapura.
Malaysiakini.
 Comments
Albab Aklaken
Mmg mampus bangsat la puak penjahanam negara. Berniaga sengaja rugi kerana modalnya dibaham keluarga celaka bersama budak gemuk. Akhirnya rakyat yg cuci tahi mereka.Abdul Rahman Hassan
Hemmmm! IPIC tuntut bayaran dari kerajaan Malaysia?
Yg buat hal 1MDB, tapi yg kena tuntut membayar KERAJAAN MALAYSIA......
Bukankah duit kerajaan tu adalah hak rakyat?
Maka, sahlah 1MDB banyak menyusahkan rakyat......
Hemmmm! IPIC tuntut bayaran dari kerajaan Malaysia?gArdi Salasa ·
Bak kata Najib.. 1MDB akan menjanjikan pulangan yang akan menguntungkan negara. Dan kenyataan ini pula disokong sepenuhnya oleh penjilat najib dan seluruh pendedak. And now.. nampak gaya segala penyelewengan ini akan ditanggung oleh rakyat.

Teringat lagi kata2 kawan yang ada logiknya:
"Jangan salahkan jenayah berleluasa jika ekonomi rakyat sudah binasa"

TERIMA KASIH GST
bak kata pak maslan..
"GST AKAN JADIKAN HARGA BARANG TURUN"

pak maslan berkata..
"SEKALI LAGI AKU CAKAP.. GST AKAN TURUNKAN HARGA BARANG"


Mk.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena