Friday 28 August 2015

[Video] Penjawat Awam BERHAK sertai Bersih 4 hari ini dan esok, kata warga guaman

Sabtu, 29 Ogos 2015
Penjawat awam berhak sertai Bersih 4, kata warga guaman 

Kakitangan sektor awam boleh menyertai perhimpunan Bersih 4 hujung minggu ini kerana mereka hanya menjalankan hak demokratik masing-masing, kata seorang hakim bersara dan para peguam. 
Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.
Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum. 

Mereka berkata, penjawat awam tidak perlu bimbang kerana undang-undang menyediakan perlindungan sama rata kepada seluruh rakyat. 
Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum.
"Sebarang percubaan untuk tidak menggalakkan mereka hadir ke program pilihan mereka adalah tidak rasional dan tidak munasabah," katanya kepada The Malaysian Insider. 
Beliau berkata demikian mengulas peringatan Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid supaya guru mengelak daripada menyertai mana-mana perhimpunan yang melanggar kontrak mereka dengan kerajaan.
Menteri yang baru kira-kira sebulan memegang jawatan itu berkata, guru sebagai pejawat awam, sepatutnya sedar akan peranan mereka selepas mengangkat sumpah.  
"Sekiranya mereka berani (menyertai perhimpunan) mereka patut bersedia untuk berdepan akibatnya," katanya dalam temuramah eksklusif dengan The Malaysian Insider. 
Sri Ram berkata, ugutan menteri tersebut sama seperti memberitahu penjawat awam dengan siapa mereka patut memihak.
"Kebebasan berpersatuan di dalam Perlembagaan Persekutuan bermakna pilihan untuk menyertai atau tidak menyertai persatuan."
Peguam Ragunath Kesavan berkata, beliau tidak nampak sebarang pelanggaran disiplin di kalangan penjawat awam hanya kerana menyertai perhimpunan aman itu. 
"Undang-undang akan melindungi mereka, sama seperti rakyat lain sekiranya mereka berhimpun untuk menuntut apa yang mereka mahu secara aman."
Beliau mendakwa, ugutan menteri itu bertujuan menakut-nakutkan para guru yang mungkin bercadang menyertai perhimpunan tersebut.
Seorang lagi peguam G Subramaniam Nair berkata, terdapat peruntukan di dalam Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Disiplin) 1993 yang mengatakan tindakan boleh diambil terhadap penjawat awam kerana "mencemarkan nama jabatan".
"Mengenakan tindakan disiplin ke atas penjawat awam kerana menyertai perhimpunan boleh dicabar undang-undang," kata Subramaniam yang banyak mengendalikan kes pembuangan kerja melibatkan sektor awam.
Beliau berkata, sama seperti kerajaan tidak boleh menghukum penjawat awam yang mengundi selain Barisan Nasional dalam pilihan raya, ia juga tidak boleh bertindak terhadap rakyat yang ingin menggunakan hak berhimpun mereka bagi meluahkan rasa tidak puas hati dengan cara yang aman. 
"Mahkamah kita menetapkan, ia merupakan hak asasi rakyat untuk berhimpun secara aman dan meluahkan pendapat mengikut dalam lingkungan had yang dibenarkan undang-undang," katanya. 
Bersih 4 merupakan perhimpunan 34 jam yang menuntut pembaharuan institusi serta peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – 28 Ogos, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/penjawat-awam-berhak-sertai-bersih-4-kata-warga-guaman#sthash.DUJRODji.dpuf

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena