Monday 30 April 2018

[Video Najib Tengok Lah Kesusahan Rakyat Sabah Ni.. & Peluang Perubahan Untuk Rakyat Sabah Memilih Warisan] Rais: Gambar pemimpin komunis boleh, kenapa Dr M tidak?

Isnin, 30 April 2018


Rais: Gambar pemimpin komunis boleh, kenapa Dr M tidak?Bekas menteri Tan Sri Rais Yatim mengkritik tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang memotong gambar Tun Dr Mahathir Mohamad dari papan iklan gergasi di Parlimen Ayer Hitam.
Beliau membayangkan SPR bersikap tidak adil kerana pada masa sama membiarkan gambar Setiausaha Agung Parti Komunis China merangkap presiden negara itu Xi Jinping pada papan iklan MCA.
"SPR benarkan gambar ketua Parti Komunis China (Xi) dan Presiden MCA (Datuk Seri Liow Tiong Lai) tetapi memotong gambar Mahathir.
"Inilah 'keadilan' di Malaysia," katanya di Twitter hari ini.
Rais berkata lagi, ia bertentangan dengan Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kedudukan warga adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan sama bawah undang-undang.
selain di Ayer Hitam, kejadian serupa juga dilaporkan berlaku di Seremban.
Sebelum ini, SPR mewujudkan syarat tambahan antaranya parti politik hanya boleh menggunakan gambar dua pemimpin utama parti politik iaitu Presiden (atau setaraf dengannya) dan Timbalan Presiden (atau setaraf dengannya) dalam bahan kempennya.
Ini bermakna gambar Mahathir selaku pengerusi BERSATU dan Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku ketua umum PKR tidak boleh digunakan.
SPR kemudian menjelaskan gambar bekas perdana menteri itu masih boleh digunakan tetapi hanya di kawasan yang ditandingi BERSATU.
Syarat tambahan itu memberikan kesukaran kepada HARAPAN memandangkan Mahathir adalah calon perdana menteri tetapi calon mereka bertanding menggunakan logo PKR.
Malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena