Sunday 27 November 2016

[Video] Shafie Apdal - Yang dibanggakan Najib hanyalah HUTANG Negara & Kejatuhan ringgit: Adakah prestasi kabinet BN tak memuaskan? "Ramai mahu sertai Parti Warisan Sabah".

Isnin, 28 November 2016


Image result for Gambar parti warisan sabah

Ramai mahu sertai Parti Warisan Sabah - Shafie
Parti Warisan Sabah yakin akan mendapat lebih ramai keahlian dengan sambutan daripada orang ramai yang memberansangkan setakat ini. Keyakinan itu disuarakan Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal selepas melakukan siri jelajah ke daerah daerah seluruh Sabah.

ASTRO AWANI


Kejatuhan ringgit: Adakah prestasi kabinet tak memuaskan

ULASAN l Pada 12 April 2016, ketika nilai ringgit mencatat prestasi terbaik di Asia, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan bangganya berkata:
“Ini mungkin mengejutkan lawan politik saya, yang mendakwa jika saya terus menjadi perdana menteri, ringgit akan menyusut 4.80 kepada dolar. Kini (ringgit) mencatat 3.88 berbanding dolar.”
Melihat nilai ringgit yang kini menyusut ke RM4.47 kepada satu dolar Amerika Syarikat dan menjadi mata wang Asia yang paling menyusut nilainya sejak kemenangan Donald Trump, rakyat terbayang soalan ini di minda - apakah PM telah ketawa terlalu awal April lalu?
Kini, para penganalisa ekonomi menjangkakan nilai inggit akan terus menyusut di 2017, malah ada yang membuat prediksi bahawa ia akan menyusut ke paras RM5.
Sekiranya Najib masih menjadi PM di 2017, maka prediksi-prediksi ini adalah selari dengan apa yang diketawakan Najib terhadap lawan politiknya bulan April yang lalu.
Ketika nilai ringgit meningkat di awal tahun ini, PM berkata keputusan rombakan kabinet pada 28 Julai di tahun 2015 telah sedikit sebanyak menyumbang ke arah prestasi baik nilai ringgit.
Apa pula reaksi Najib sebagai menteri kewangan terhadap nilai ringgit hari ini?
Apakah yang PM akan tundingkan sebagai penyumbang kepada kejatuhan nilai ringgit, yang menjadi prestasi terburuk di Asia hari ini?
Jika peningkatan nilai ringgit berkait dengan rombakan kabinet, apakah kejatuhan nilai ringgit ini berkait dengan prestasi kabinet yang tidak memuaskan?
Apakah kerajaan sudah ada langkah-langkah untuk mengawal inflasi berganda ekoran kejatuhan nilai ringgit dan segala penarikan balik subsidi?
PAS juga mengikuti rapat langkah-langkah yang diambil Bank Negara Malaysia (BNM) bagi menstabilkan nilai ringgit dengan gesaan menghentikan dagangan ringgit di luar pesisir terutamanya perdagangan ringgit di pasaran kontrak hadapan tanpa serahan (NDF).
Rizab BNM berada pada AS$140 bilion pada suku pertama 2013 sebelum turun kepada AS$100.5 bilion pada 15 Julai.
Pada 14 Ogos 2015, rizab antarabangsa BNM jatuh di bawah AS$100 bilion kepada AS$94.5 bilion kerana aktiviti menyokong nilai ringgit di pasaran dengan membeli unit tempatan itu.
Setakat 15 Nov 2016, rizab antarabangsa BNM masih di bawah AS$100 bilion iaitu pada AS$98.3 bilion.
Melihat pada data-data ini, PAS khuatir sekiranya langkah-langkah yang diambil BNM ini tidak berkesan, apakah rizab antarabangsa yang ada hari ini dapat menampung nilai ringgit sekiranya ia terus menyusut seperti yang dijangkakan para penganalisa ekonomi?
BNM dan kerajaan perlu jujur dalam mencari sebab mengapa nilai ringgit paling terjejas di rantau Asia.
Jangan pendamkan sebab sebenar hanya kerana menjaga maruah seseorang sementara rakyat terus dimiskinkan melalui susutan nilai ringgit.

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man adalah Timbalan Presiden PAS
Malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena