Friday 24 February 2017

[Video KALAU ada PARTI Nak DUDUK Sorang2 SILAKAN!] Sanusi Junid: Alangkah baiknya jika pemimpin Melayu seperti Kit Siang

Jumaat, 24 Februari 2017

Alangkah baiknya jika pemimpin Melayu seperti Kit Siang, kata Sanusi Junid

Walaupun ramai di kalangan pemimpin Umno dan Pas yang menganggap veteran DAP Lim Kit Siang sebagai cauvinis dan anti-Melayu, lain pula halnya dengan bekas Menteri dan pemimpin Umno, Tan Sri Sanusi Junid.
Bagi Sanusi, ahli parlimen Gelang Patah itu bukanlah pemimpin jahat dan teruk seperti yang sering ditohmah, malah permasalahan besar negara tidak satupun berpunca daripada beliau.
Sanusi yang pernah menjawat Menteri Besar Kedah turut menggariskan 29 isu atau permasalahan negara dalam status terbarunya di laman blog beliau.
Bagi beliau, Kit Siang tidak menolak Perlembagaan, mendaulatkan Raja-raja Melayu, menyokong Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan selain menghormati Islam sebagai agama Persekutuan.
Malah, menurut Sanusi, Kit Siang bukanlah sosok yang telah mengakibatkan pelbagai institusi Melayu seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Tabung Haji rosak dengan macam-macam penyelewengan seperti yang dilakukan Umno.
“Alangkah baiknya jika ramai pemimpin Melayu seperti Lim Kit Siang,” tulisnya di blog peribadi beliau.
Beliau yang juga bekas Menteri Pertanian turut menempelak pihak yang memandang negatif usaha sama Kit Siang dan Tun Mahathir dalam menentang penyelewengan, rasuah dan pengkhianatan kepada negara.
"Salahkah Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk membetulkan kesilapannya kerana telah salah menanam budi dan memilih pengganti-penggantinya yang beliau tidak sangka menjadikan negara dipandang hina seperti sekarang dan rakyat jelata menderita kerana beban hutang negara yang bertimbun dan tidak mungkin selesai dibayar oleh anak, cucu dan cicit kita semua," ujarnya.
Tulisan Sanusi boleh dilayari di sanusijunid.blogspot.my/2017/02/zahid-pilih-dap.html
Sanusi Junid meratib nama Kit Siang.

30 perkara menarik mengenai Lim Kit Siang dari Sanusi Junid

Di sini saya turunkan 30 perkara yang ditulis Sanusi tentang Lim Kiat Siang yang sangat kontras dengan Najib Razak. Tulisan Sanusi ini boleh dirujuk dalam blognya http://sanusijunid.blogspot.my/
 1. Lim Kit Siang tidak mencadang atau menyokong pengenalan GST yang membebankan rakyat jelata.
2. Lim Kit Siang tidak mencadang atau menyokong keputusan menghapuskan subsidi sehingga naik harga barang dan tol.
3. Lim Kit Siang tidak mencadang atau menyokong kenaikan harga minyak petrol dan diesel.
4. Lim Kit Siang tidak pernah bersetuju untuk menggunakan wang KWAP untuk melabur dalam perniagaan atau perusahaan yang tidak menguntungkan.
5. Lim Kit Siang tidak pernah dirundingi untuk menukar surat hak-milik tanah peneroka Felda yang sangat bernilai dan tidak turun harganya dengan sijil saham yang tidak menentu harganya dan kini harga sahamnya merudum turun kerana dilanda kerugian.
6. Lim Kit Siang tidak pernah menjadi perajurit dalam angkatan tentera dan tidak tahu menahu mengenai Lembaga Tabung Angkatan Tentera; beliau tidak terlibat dalam keputusan menggunakan wang tabung LTAT untuk membiayai projek yang tidak menguntungkan. 
7. Lim Kit Siang tidak pernah pinjam duit Mara untuk berniaga atau sebagai biasiswa waktu beliau belajar; beliau juga tidak pernah merestui penyelewengan yang kini dikatakan berlaku dalam MARA.
8. Lim Kit Siang belum memeluk ugama Islam dan beliau tidak pun tahu mengenai salahguna wang Lembaga Urusan dan Tabung Haji untuk pelaburan yang merugikan. 
9. Lim Kit Siang, kerana belum memeluk ugama Islam, tidak pernah membayar zakat itulah sebabnya dia tidak tahu bahawa pejabat ugama mengadakan lawatan ke Paris sebagai salah satu acara dalam 'Kursus Pernikahan'.
10. Lim Kit Siang bukan seorang Melayu/Bumiputera dan dia tidak merasa penderitaan, dan bukan sebab kepada penderitaan, maka biasiswa anak-anak Melayu dikurangkan jumlahnya oleh kerajaan. 
11. Bukan Lim Kit Siang yang menamatkan khidmat Peguam Negara.
12. Bukan Lim Kit Siang yang menukar pegawai MACC kerana menyelidiki kes yang melibatkannya.
13. Bukan Lim Kit Siang yang mencadangkan dikenakan label OSA atas semua hasil penyelidikan atas sebarang salahlaku dalam apa jua syarikat, badan dan agensi kerajaan.
14. Bukan Lim Kit Siang yang menghalang Bank Negara Malaysia dari mengambil tindakan atas penyelewengan dalam institusi kewangan dalam dan luar negara.
15. Bukan Lim Kit Siang yang mencadang untuk membeli kapal selam Scorpine; dan bukan dia yang suruh Sirul dan rakannya untuk membunuh Altantuya.
16. Bukan Lim Kit Siang yang suruh SPRM untuk menyelidik dan tangkap perasuah-perasuah kecil supaya perasuah yang lebih hebat kelihatan tidak rasuah.
17. Bukan Lim Kit Siang yang mengarah media perdana supaya setiap hari mengutuk Tun Dr. Mahathir walaupun beliaulah yang telah mengharumkan negara Malaysia di zaman pemerintahannya selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri.
18. Lim Kit Siang tidak pernah terbabit dalam sebarang skandal seks.
19. Lim Kit Siang tidak pernah terlibat dalam sebarang skandal kewangan. 
20. Lim Kit Siang tidak menjadi pengeluar filem lucah di Hollywood dengan memakan belanja wang yang disalurkan dari syarikat milik negara.
21. Lim Kit Siang tidak pernah melabur wang negara yang dicurinya di Singapura, Hongkong, New Zealand, Switzerland, United Kingdom, Amerika Syarikat dan namanya tidak pernah disebut sebagai penjenayah dalam mana jua mahkamah didunia. 
22. Lim Kit Siang tidak pernah merancang untuk membawa 1.5 juta rakyat dari Bangladesh sehingga rakyat Bangladesh melebihi jumlah rakyat keturunan India yang ada dalam negara sekarang ini.
23. Lim Kit Siang juga bukan perancang untuk membenarkan ratusan ribu Cina dari negara Komunis China untuk membeli harta milik tetap (freehold) dan tinggal di negara ini.
24. Lim Kit Siang juga tidak boleh disalahkan jika harta-harta yang sangat bernilai seperti Lapangan Terbang Sungai Besi dijual kepada syarikat dari negara Komunis China.
25. Lim Kit Siang tidak boleh disalahkan jika kos pembangunan satu-satu projek, seperti keretapi di Pantai Timur dinaikkan harganya sehingga Negara terhutang sejumlah yang sukar untuk dibayar dari hasil projek berkenaan.
26. Lim Kit Siang menyokong RUKUNEGARA dan tidak pernah menentangnya.
27. Lim Kit Siang menyokong dan tidak pernah menentang PERLEMBAGAAN. Justeru itu, Lim Kit Siang turut mendaulatkan RAJA-RAJA MELAYU, Lim Kit Siang menyokong BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN. Lim Kit Siang menyokong ISLAM MENJADI UGAMA PERSEKUTUAN. Lim Kit Siang menyokong HAK ISTIMEWA ORANG-ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA, walaupun Lim Kit Siang telah menegur apabila Hak Istimewa ini tidak dinikmati secara keseluruhan bangsa Melayu/Bumiputera.
28. Lim Kit Siang menyokong serampang dua mata DASAR EKONOMI BARU iaitu untuk MEMBASMI KEMISKINAN dan MENYUSUN SEMULA MASYARAKAT, tetapi Lim Kit Siang menegur apabila terlalu ramai orang Melayu dan kaum-kaum lain yang masih ramai kekal miskin dan Lim Kit Siang juga menegur apabila peroses menyusun semula masyarakat tidak mencapai matlamat kerana cara pelaksanaannya. 
29. Lim Kit Siang tidak bertanggungjawab, malah tidak tahu menahu mengenai penubuhan 1MDB; tidak pernah menjadi penasihat atau ahli lembaga pengarah, pegawai atau pekerjaa di 1MDB.
30. Lim Kit Siang tidak bertanggungjawab menjatuhkan nilai ringgit Malaysia ke tahap yang merugikan Negara dan meningkatkan kos hidup rakyat.
Bukan senang untuk Sanusi meratib begitu banyak nama Lim Kit Siang, nama yang suatu masa dahulu dicemuhi dan dibenci. Tetapi kerana kebenciannya melampau kepada Najib yang gagal membawa Malaysia sebagai sebuah negara yang diidam-idam dan diperjuangkan selama ini, menyebabkan beliau "tergamak" meratib nama Kit Siang dengan penuh kehebatan.
Begitulah alam dan manusia berubah mengikut peredaran dan terkawal dibawah taufik dan hidayah Allah. Apapun Sanusi tetap dengan prinsipnya yang menjadi cogankatanya; Katakanlah  sesuatu yang haq itu walaupun pahit. [wm.kl.10:01 am 23/02/17]

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena