Saturday 22 December 2018

[Video Detik Seventeen Band di terjang tsunami saat manggung] 'TSUNAMI Banten' Pemain bass & pengurus jelajah konsert Seventeen terkorban & Kematian meningkat 43, ratusan cedera.

Ahad, 23 Disember 2018

Band Seventeen dibadai tsunami ketika konsert

kumpulan pop rock negara jiran, Seventeen, M Awal Purbani atau Bani, terkorban dalam bencana tsunami yang melanda Banten, Indonesia pada malam Sabtu 22 Disember 2018, lapor media di Indonesia.
Vokalis Seventeen, Ifan berkata selain Bani, pengurus jelajah konsert mereka yang bernama Oki Wijaya juga meninggal dunia.
Difahamkan Seventeen sedang membuat persembahan di Tanjung Lesung Beach Resort, Banten, ketika gelombang tsunami membadai lokasi tersebut sekitar jam 9.33 malam tadi, pada waktu Indonesia Barat.
"Kami kehilangan bassis kami, Bani, sama road manager kami Oki"
"Minta ikhlas doanya juga buat Bani sama Mas Oki. Terima kasih, assalamualaikum," katanya pada hantaran di Instragram
Seventeen telah menghasilkan beberapa album, antaranya iaitu Bintang Terpilih (1999), Sweet Seventeen (2005), Lelaki Hebat (2008), Dunia Yang Indah (2011) & Sang Juara (2013).

Tsunami: Kematian meningkat 43, ratusan cedera

Seramai 43 terkorban, manakala 584 orang cedera selepas tsunami melanda Selat Sunda di antara pulau Jawa dan sumatera pada malam Sabtu lalu, maklum agensi bencana Indonesia.
"Kami sedang meneliti laporan kesan tsunami yang melanda Selat Sunda, khususnya di Serang, Pandeglang dan Lampung Selatan," kata Pusat Data Informasi dan Hubungan Masyarakat Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho dipetik laporan Reuters.
Terdahulu, Bernama melaporkan tsunami tersebut dipercayai berlaku akibat letusan gunung berapi Anak Krakatau.
Laporan itu turut memetik Sutopo Purwo berkata tsunami berlaku sekitar jam 9.27 malam tadi (Waktu Malaysia 10.57 malam) dan pihak berkuasa Indonesia masih menyelidik punca berlakunya tsunami itu.
"Faktor penyebab tsunami masih dalam penyelidikan oleh Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika (BMKG) untuk mengetahui secara pasti.
"Kemungkinan disebabkan berlaku pergerakan tanah di bawah dasar laut akibat letusan gunung Anak Krakatau dan berlaku gombang air pasang dan kombinasi itu menyebabkan berlakunya tsunami secara tiba tiba," katanya, petik Bernama.
Sutopo berkata pihak berkuasa Indonesia terdiri daripada BNPB, tentera, polis dan agensi-agensi berkaitan sedang menangani situasi itu.
"Jalan raya yang menghubungkan Serang-Pandeglang terputus akibat tsunami. Jumlah korban juga dikhuatiri meningkat," katanya.
mk.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena