Tuesday 25 December 2018

[Video Kekanda Adinda] Siap Berkanda Berdinda ni! NAK MENGGATAL KE APA TU? Geli tau geli!

Rabu, 26 Disember 2018
WARKAH DARI CORDOVA UNTUK NURUL IZZAH
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله وبركاته
Ke hadapan Adinda Nurul Izzah yang dikasihi,
Kekanda kini dalam perjalanan darat 3 jam dari bandar bersejarah Cordova ke Madrid. Kekanda tidak boleh tidur kerana bimbangkan keadaan adinda setelah keputusan adinda tempoh hari. Semoga adinda berada dalam keadaan sihat dan tenang menghadapi berbagai cabaran selaku 'Puteri Reformasi'.
Gelaran itu bukanlah mudah untuk dikalungkan kepada sesiapa walaupun ramai wanita muda era reformasi bangkit bersama, ini adalah kerana adinda ialah lambangnya dan simbol yang sinonim dengan gelombang reformasi. Kekanda amat bangga dengan gelaran itu malah kekanda sering menjadikannya inspirasi kepada anak-anak dan golongan muda lain agar mencontohi susuk tubuh 'puteri' ini.
Adinda,
Kekanda pernah menasihati adinda.....
Kenderaan kami menghampiri Toledo, dan kekanda akan berhenti di sini dahulu untuk menikmati keindahan pemandangan dari kawasan tinggi di sini. Adios...
Sekian,
Yang Benar,
Kekanda Mujahid Yusof Rawa
(Perjalanan darat dari Cordova ke Madrid)
WARKAH BALAS UNTUK DR MUJAHID YUSOF RAWA
Kehadapan kekanda Dr Mujahid Yusof Rawa yang tidak digemari.
Apa jilake kau tulis panjang-panjang dekat facebook? Siap adinda kekanda bagai? Geli tau geli?
Image result for Gambar mujahid dan Nurul izzah

SIAP BERKANDA BERDINDA, NAK MENGGATAL KE APA TU?

Barangkali ramai yang sudah membaca surat terbuka Dr. Mujahid Yusof Rawa kepada Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh yang baru-baru ini meletakkan jawatan Naib Presiden PKR serta menolak perlantikan sebagai Pengerusi Pimpinan PKR Pulau Pinang.

Tidak dinafikan, rasanya ramai yang rasa meloya dan mencebikkan bibir membaca tulisan Dr. Mujahid itu, terutama kerana beliau kini adalah seorang menteri yang menjaga hal ehwal agama.

Kepada sesiapa yang masih belum membacanya, silalah buka Facebook Dr. Mujahid untuk menelitinya.

Siap berkanda berdinda dan menceritakan keadaannya yang sedang dalam perjalanan di bumi Sepanyol, ternampak macam mengalahkan anak muda yang tengah asyk mahsyuk bercinta, demikian kata beberapa rakan yang membaca surat itu.

Di media sosial, jangan ceritalah betapa ramai yang mengejek dan mentertawakan surat Dr. Mujahid itu.

Adakah Dr. Mujahid berkanda berdinda juga dengan isterinya sendiri atau dengan semua wanita muda lain yang dikenalinya?

Ataukah hanya dengan Nurul Izzah saja beliau berkanda berdinda itu?

Benarkah Dr. Mujahid tidak boleh tidur malam kerana keputusan Nurul Izzah tempoh hari?

Tetap, kenapa sampai demikian jadinya?

Mengapa beliau ternampak lebih emosi dengan keputusan Nurul Izzah meletakkan jawatan itu berbanding Anwar Ibrahim dan Dr. Wan Azizah Wan Ismail sendiri?

Mengapa? Mengapa? Mengapa?

Sebenarnya tidaklah salah bagi Dr. Mujahid menulis surat kepada anak sulung Anwar yang pernah digelar Puteri Reformasi itu, tetapi beliau mesti sedar kedudukan dirinya sebagai menteri sekarang ini.

Kalau pun mahu memberikan nasihat dan mencurahkan simpati, apalagi dalam bentuk surat terbuka, sesuaikanlah dengan kedudukan dan jawatan yang disandangnya itu, tambahan lagi yang ditujukannya ialah Nurul Izzah, seorang wanita yang masih muda, cantik dan kini hidup seorang diri.

Khairy Jamaluddin dan Rafizi Ramli pun ada menunjukkan simpati dengan keputusan Nurul Izzah itu, tetapi kedua-dua pemimpin muda UMNO dan PKR itu nampak jauh lebih matang dalam tindakan mereka.

Nasihat menasihati dan mengambil berat sesama rakan dalam politik atau dalam apa bidang sekali pun, meskipun baik dan digalakkan, tetapi mestilah dilakukan dengan cara yang sesuai, sederhana dan tidak berlebih-lebihan.

Yang penting, nasihat yang diberikan itu mampu memberi ketenangan dan meredakan jiwa seseorang yang resah, bukan dalam bentuk yang boleh menimbulkan tafsiran lain.

Lebih-lebih lagi jika yang menulis surat itu seorang lelaki  tua dan ditujukan kepada wanita muda serta siap dengan berkanda berdinda, tanggapan umum ialah, “ nak menggatal ke apa tu?" (ShahbudinHusin 26/12/2018)

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena