Sunday 23 December 2018

[Video PM boleh diguling melalui pilihan raya – Mat Sabu] Prihatin nasib pekebun kecil getah, Kementerian Kewangan umum bantuan RM164 juta.

Ahad, 23 Disember 2018
Image may contain: 6 people, people smiling, text

Prihatin nasib pekebun kecil getah, Kementerian Kewangan umum bantuan RM164 juta

Kerajaan Pakatan Harapan prihatin terhadap nasib pekebun kecil getah yang kekurangan pendapatan sepanjang musim tengkujuh.
Oleh itu, Kementerian Kewangan yang diterajui Menterinya, Lim Guan Eng, mencadangankan kepada kerajaan supaya memberikan bantuan bagi meringankan beban kos sara hidup mereka,
Jemaah menteri bersetuju dengan cadangan tersebut dan meluluskan peruntukan lebih RM164 juta yang akan disalurkan oleh Kementerian Kewangan kepada kementerian berkaitan.
Bantuan sebanyak RM600 setiap seorang itu akan memberi manfaat kepada 274,000 pekebun kecil getah yang berdaftar di bawah RISDA.
Ia akan diagihkan dalam dua peringkat – RM300 pada penghujung tahun ini, manakala selebihnya pada awal tahun hadapan.
“Bantuan ini melibatkan penerima seramai 255,997 pekebun kecil getah yang merupakan pemilik yang mengusahakan sendiri kebun mereka (pemilik pengusaha) dan 18,642 penoreh bukan pemilik yang mengusahakan tanah berkeluasan tidak melebihi tidak melebihi 2.5 hektar.
“Kementerian Kewangan akan menyalurkan peruntukan tahun 2018 berjumlah RM164, 783,400 kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi selaku kementerian yang mengawal selia RISDA,” kata Kementerian Kewangan dalam kenyataan, hari ini. – Roketkini.com

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena