Thursday 21 November 2013

PAS perlu berhenti “menangis seperti bayi”...

Jumaat, 22 November 2013
gambarlucu.org 
PAS perlu berhenti “menangis seperti bayi” jika mahu perintah Malaysia
Dicatat oleh ustazcyber di 7:13:00 PG
AMIN ISKANDAR 
Photo: Para alimat dan muslimat yang ingin mengikuti ucaptama dan perbahasan dari pimpinan Dewan Ulamak PAS Pusat juga amat dialu-alukan ... Islam for all
PhotoPhoto: Dewan Ulamak aktif gerak media baru

Harakahdaily,21 Nov 2013

Sebahagian perwakilan Muktamar Tahunan Dewan Ulamak PAS ke-52.

 

SHAH ALAM: Dewan Ulamak PAS Pusat telah menggerakkan media baru secara aktif sejak dua tahun yang lalu. 

Ini kerana dakwah hari ini menuntut alim ulama sekalian bergerak lebih jauh melepasi rutin biasa dengan melihat ruang besar yang perlu diisi iaitu media baru menerusi penggunaan laman web dan laman sosial seperti facebook, twitter dan lain-lain. 

“Maka harapannya ia menjadi ikutan pula pada Dewan Ulamak Negeri untuk menubuhkan khusus jabatan media baru ini,” kata Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP), Datuk Ustaz Harun Taib.

Beliau juga menggesa peluang berkuasa perlu diambil untuk memperkukuhkan lagi institusi pendidikan rakyat yang diterajui oleh Ulamak Haraki PAS. 

Katanya, bukan sahaja institusi yang sedia ada diperkukuhkan malah institusi pendidikan baru mesti dibina oleh alim-ulamak sama ada secara persendirian atau menerusi Urusan Ulamak Kawasan.

Menurutnya lagi, institusi pendidikan rakyat bermula di pra-sekolah, sekolah rendah, sekolah menengah dan seterusnya pengajian tinggi menjadi aset untuk melahirkan generasi masa depan yang berakhlak dan berakademik. 

“Di saat pendidikan kebangsaan lebih menumpukan pada pembinaan akademik berbanding sakhsiyah maka intitusi pendidikan rakyat selalu menjadi alternatif terbaik bagi masyarakat sekitar,” ujarnya dalam ucaptama pada Muktamar Tahunan DUPP kali ke-52 di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam, di sini pagi ini.

Teks beliau dibacakan oleh timbalannya, Ustaz Datuk Ahmad Yakob pada muktamar yang bertemakan ‘Ulama Haraki Menangani Fasad Mengisi Kemenangan’. 

Beliau menambah, institusi pendidikan rakyat bakal melahirkan insan berilmu dan bersakhsiyah tinggi dan amanah sebagai generasi masa depan yang menjadi tonggak kepada perjuangan bakal pemerintah negeri dan negara ini.

Begitu juga, ujarnya dengan institusi pendidikan peringkat negeri di bawah kerajaan perlu dibantu oleh para alim ulama dengan pelbagai idea penambahbaikan dan urus tadbir yang cemerlang. 

Katanya, ia mesti dipacu dengan cemerlang dengan peningkatan bidang dan kursus yang ditawarkan sehingga akhirnya menjadi pusat ilmu Islam yang menjadi tumpuan.

Beliau juga menggesa Ulamak Haraki agar bergiat cergas dalam penulisan akademik secara personal atau secara berkumpulan di bidang politik, pengurusan dan ekonomi Islam. 

Menurutnya, masyarakat memerlukan pencerahan dalam isu-isu semasa khususnya melibatkan persoalan ekonomi. 

“Idea-idea pengurusan dan pembangunan negara yang terpendam dalam al-Quran dan al-hadis mesti dikemukakan kepada rakyat dalam bentuk tulisan ilmiyah dan akademik serta penghayatannya. 

“Penulisan boleh mencakupi sistem politik, sistem ekonomi dan sistem sosial Islam,” katanya.

Justeru, katanya buku-buku ilmiah mesti diterbitkan secara berkala oleh Dewan Ulamak Negeri dan Pusat sementara diskusi perlu dibuat untuk merancakkan perbincangan ilmiyah. 

Beliau menambah, penulisan berbentuk kertas kerja dan artikel mesti diperbanyakkan manakala seminar dan kolokium perlu dirancakkan. 

Katanya kagi, kehadiran Majalah Fikrah yang telah diterbitkan oleh Lajnah Penerbitan ketika Multaqa Ulamak baru-baru ini boleh dijadikan medan mengasah bakat penulisan.

“Sebagai permulaan untuk sesi akan datang Dewan Ulamak mensasarkan penerbitan dua buah buku akademik bertajuk Pemerintahan Islam dan Perundangan Islam tulisan saya sendiri. Kedua-duanya sedang dalam proses suntingan,” ujarnya lagi
PAS perlu membuat keputusan sama ada mereka mahu bersama-sama Pakatan Rakyat (PR) menawan Putrajaya atau terus “menangis seperti bayi” dan menjadi “penumpang” dalam usaha mengalahkan Barisan Nasional (BN) yang sudah memerintah Malaysia sejak negara mula merdeka.

Perwakilan PAS Pulau Pinang Mohd, Raduan Ramli semasa perbahasan ucapan Ketua Pemuda PAS semalam terus “membelasah” rakan PR DAP dan mendakwa mereka sekadar menumpang dalam pentadbiran kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng.

Sedangkan masih banyak yang perlu dilakukan PAS seperti mempertingkat usaha untuk memenangi sokongan golongan muda Malaysia dalam pilihan raya umum akan datang, seperti kata bekas Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hasan semasa ucapannya dua hari lalu.

Ahli Parlimen Temerloh itu berkata, kebanyakan negeri termasuk yang diperintah PR di Pulau Pinang, merekodkan kurang 50 peratus undi golongan muda menyokong pakatan pembangkang itu dalam Pilihan Raya 2013 lalu.
Keputusan pilihan raya umum dari 1999 hingga 2013 menunjukkan dengan jelas pola pengundian terhadap PAS.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam satu ceramah di Selangor baru-baru ini menyedari  hakikat kekuatan PAS apabila berkata secara sinis: "Jika PAS keluar dari Pakatan, maka PAS akan menjadi lebih kuat. Tetapi jajahan takluk PAS hanya bermula dari Rantau Panjang dan berakhir di Kemaman.”
Pergantungan kepada undi Melayu sahaja, keputusan terbaik yang boleh PAS perolehi adalah seperti pada 1999 iaitu 27 kerusi Parlimen dan menguasai dua negeri; Kelantan dan Terengganu.

Bagaimanapun, keputusan Pilihan Raya 1999 tidak akan memberikan kelebihan kepada PAS jika Tun Dr Mahathir Mohamad tidak memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno.
Pemecatan Anwar menyebabkan 55 peratus undi Melayu beralih kepada Barisan Alternatif (BA) yang pada ketika itu dianggotai PAS, DAP, PRM dan Parti Keadilan Nasional (PKN) berikutan kekuatan pengaruhnya di kalangan Umno.

Tetapi, tanpa sokongan bukan Melayu, BA gagal menawan Malaysia pada 1999 apabila hanya menguasai 42 kerusi Parlimen (PAS 27, DAP 10 dan PKN 5).
Pilihan Raya 2004 pula menyaksikan PAS hanya tinggal tujuh kerusi Parlimen, PKR satu sementara DAP pula sudah keluar dari BA dan mempunyai 12 kerusi Parlimen.
Jumlah kerusi Parlimen BA hanya lapan berbanding sebelumnya akibat peletakan jawatan Dr Mahathir sebagai perdana menteri dan digantikan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Bebasnya Anwar dari penjara selepas Pilihan Raya 2004 memberikan harapan baru kepada pakatan pembangkang di Malaysia.

Pada Pilihan Raya 2008, PKR, DAP dan PAS mempunyai perjanjian untuk tidak bertembung sesama sendiri menyebabkan mereka memenangi 82 kerusi Parlimen (PKR 31, DAP 28 dan PAS 24).
Keputusan pilihan raya yang dikatakan sebagai Tsunami Politik itu membawa kepada penubuhan PR.
Pertama kali sejak Pilihan Raya 1969, majoriti tradisi dua pertiga BN berjaya dinafikan dan buat pertama kali juga pembangkang berjaya merampas negeri seperti Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan mempertahankan Kelantan.

Selain mendapat 24 kerusi Parlimen, PAS turut memperolehi kerusi menteri besar di Kedah dan Perak.
Di Perak, walaupun PAS hanya mempunyai enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), kesepakatan PR menyebabkan PKR dan DAP memberi laluan walaupun kedua-dua parti itu mempunyai lebih banyak kerusi.
Pilihan Raya 2013 pula menyaksikan PR menambah bilangan kerusi di Dewan Rakyat apabila mendapat 89 kerusi (DAP 38, PKR 30, PAS 21).

PAS hilang tiga kerusi Parlimen ekoran kehilangan Kedah yang mereka kuasai akibat daripada perpecahan dalaman parti Islam itu.
PAS kalah dalam semua kerusi Parlimen yang ditandinginya di Kedah kecuali Pokok Sena yang dipertahankan oleh Datuk Mahfuz Omar.
Ertinya, jika tiada perpecahan dalam PAS Kedah, parti Islam itu tidak mustahil akan mendapat lebih banyak kerusi Parlimen berbanding Pilihan Raya 2008.
Tetapi, bilangan kerusi DUN dimenangi PAS bertambah terutama di Selangor, Pahang dan Terengganu.
Awal minggu ini, Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Fauzi Yusof, mengugut akan meninggalkan PR kerana membantah campur tangan kerajaan negeri dalam pentadbiran hal ehwal Islam dan pelantikan wakil parti sebagai Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

PAS hanya mempunyai satu kerusi DUN di Pulau Pinang iaitu di Permatang Pasir apabila Datuk Salleh Man berjaya mengekalkan kerusinya dalam Pilihan Raya 2013 lalu.
Salleh dilantik oleh kerajaan negeri untuk menjadi pengerusi Pengerusi Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP).

“Semasa PAS memerintah Kedah pada penggal lalu, jawatan apakah yang diberikan mereka kepada DAP?
“Begitu juga dengan di Kelantan, walaupun DAP mempunyai ahli di negeri berkenaan, tidak pernah pula terdengar mereka ‘merengek’ meminta sesuatu. Ini patut dihentikan,” kata seorang aktivis PAS kepada The Malaysian Insider.
Muktamar ke-59 yang akan bermula secara rasminya hari ini harus menjadi medan kepada PAS untuk memikirkan masa depan mereka.

Sudah tiba masanya untuk PAS membuat pilihan sama ada mahu melangkah setapak dan terus kekal sebagai parti arus perdana, atau kembali menjadi parti ustaz, ulama dan guru sekolah pondok yang hanya menguasai Kelantan dan Terengganu. – 22 November, 2013.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena