Thursday 21 November 2013

Pemuda PAS tolak ulama, kalau media lapor (itu) kami saman...Misbahul Munir (Pengerusi tetap Muktamar Pemuda PAS)

Jumaat, 22 November 2013
Photo

Pemuda PAS tolak usul kepimpinan ulama
Pemuda PAS menolak usul bagi mempertahankan kepimpinan ulama atas alasan teknikal.

Pengerusi tetap Muktamar Pemuda PAS, Misbahul Munir menyatakan usul tersebut ditolak kerana bertentangan dengan perlembagaan parti serta kurang jelas dan perlu diperbaiki sebelum diterima sebagai usul.

"Ini tak bermakna Pemuda PAS tolak ulama, kalau media lapor (itu) kami saman," seloroh beliau ketika menyatakan keputusan tersebut.

Sejurus sebelum keputusan tersebut, usul Zuraimi Abd Karim (Gombak) itu menimbulkan perdebatan hangat di kalangan perwakilan muktamar sehingga perlu melakukan undian berbelah bahagi setelah undi rawak menunjukkan jumlah hampir sama.

Zuraimi menyatakan usul tersebut dipilih kerana banyak serangan ke atas golongan ulama masa ini.

Bagaimanapun hujah Zuraimi dibantah oleh Sheikh Umar Ali (Kluang) dan Fakrulrozi Hasan (Lumut) yang menyatakan usul tersebut kurang jelas dan mempunyai agenda orang tertentu.

Haris Alimudin (Sandakan) pula menyatakan secara teknikal Fasal 25 dalam Perlembagaan PAS yang menyatakan jawatan presiden dan timbalan presiden PAS perlu terdiri daripada ahli PAS dan tidak tercatat perlu dari golongan ulama atau profesional.

"Kalau nak buat semua (ulama), perlu tukar perlembagaan," ujar beliau sebelum menarik perhatian dengan membaca fasal 86 parti yang menjelaskan cara meminda perlembagaan parti.
BLM

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena