Friday 21 November 2014

AKHIRNYA UNDI BN BERBALOI juga...UmnoBN hapuskan subsidi petrol RON95 dan diesel mulai 1 Dis...Demo 31 Dis!

Jumaat, 21 November 2014
BERITA GEMBIRA UNTUK RAKYAT...

BERITA GEMBIRA UNTUK RAKYAT TERUTAMANYA YANG MISKIN DAN BERPENDAPATAN RENDAH .... MULAI 1HB DISEMBER 2014 RON95 DAN DIESEL TIDAK ADA LAGI BERIKAN SUBSIDI OLEH KERAJAAN.
http://omakkau.blogspot.com/2014/11/berita-gembira-untuk-rakyat-terutamanya.html
CT Paired Jemol Bermakna jika minyak mentah dunia turun , baru lah harga di mlaysia turun??? Jika minyak mentah dunia melambung , bermakna kita kena ikut juga lah??? Persoalan nye , kenapa kami kena bayar ikut harga pasaran dunia sedangkan minyak itu sendiri tanah kita yg keluarkan??? Kebebalan tahap apakah ini??? Nk gula2 rakyat hanya dengan SUBSIDI???? kenapa minyak di Brunei lebih murah dari Malaysia??? Sepatutnya kaji pekara itu... Bukan membabi buta menyusahkan rakyat... Kalau minyak itu mnjadi permasaalahan yg besar buat negara , kenapa x nk perhebatkan lg inisiatif tenaga lain??? Dari buang duit nk bg kami subsidi , lbih baik gunakan subsidi itu untuk tujuan pembangunan enjin tanpa petrol & disel.... X kn rakyat pula yg nk mengajar para menteri??? Cakap bodoh tahu pula marah... Buat demo tahu pula nk ckp rakyat mmberontak... Kalau semua kenderaan kerajaan tuang minyak guna duit sendiri , kami x da nk memekak... Jika rasa diri tu dah bebal , baik bg jawatan kat org lain... Rakyat dh muak nk tgok kebebalan tu...

Photo: Hasan Malik bodoh ni kata , subsidi minyak RON95 akan dihapuskan. 

Maknanya minyak akan naik harga lagi. Menteri kita ni baik hati. Dia dah lakukan kerja dia iaitu aniaya rakyat.

Apa kata kita pakat ramai ramai sujud syukur?

Kan undi BN kan?
Kecam penghapusan subsidi, Rafizi seru rakyat demonstrasi
KUALA LUMPUR 21 NOV : Ekoran penghapusan subsidi petrol RON95 dan diesel yang diumumkan kerajaaan Umno-BN, Rafizi Ramli menyeru semua rakyat, NGO dan aktivis untuk turun beramai-ramai dalam satu demonstrasi ‪#‎turunhargaminyak‬ pada 31 Disember depan. 

Selain menuntut supaya harga minyak diturunkan demonstrasi itu juga bagi mendesak supaya sistem subsidi dikembalikan. 

Dalam kenyatan tersebut, Rafizi turut menggesa Perdana Menteri, Datul Seri Najib Razak berlaku adil kepada rakyat rakyat dengan serta-merta mengumumkan untuk membatalkan hasrat menetapkan harga petrol dan diesel melalui sistem apungan harga terkawal (managed floating pricing system). 

Sebaliknya membenarkan syarikat-syarikat minyak menetapkan harga petrol RON95 dan diesel masing-masing tertakluk kepada harga siling supaya rakyat akan dapat memilih untuk membeli minyak pada harga paling rendah selain memberi insentif kepada syarikat-syarikat minyak supaya lebih cekap dan tidak hanya bergantung kepada perlindungan kerajaan melalui harga seragam seperti yang berlaku sekarang. 

Perdana Menteri turut digesa untuk mengumumkan penghapusan cukai eksais kereta secara berperingkat untuk memastikan harga kereta akan lebih selari dengan harga pasaran seperti yang dibayar oleh pengguna di negara-negara lain. 

Ini kerana kerajaan Barisan Nasional selama ini memberi alasan rakyat terpaksa membayar cukai eksais kereta yang tinggi kerana kerajaan memberikan subsidi petrol dan diesel. 

Jelas Rafizi, dengan tiada penghapusan cukai-cukai tersebut, kerajaan dijangka mengutip RM17.3 bilion dari rakyat bagi segala jenis cukai kenderaan tahun depan tanpa sedikit pun dipulangkan kepada rakyat dalam bentuk subsidi. 

Oleh demikian kegagalan atau keengganan Najib Razak mengumumkan kedua-dua perkara di atas bermakna beliau mengundang kemarahan rakyat. Posted & copy by RAKYAT MARHAEN 

Hapus subsidi RON95, diesel tindakan terkutuk & tidak bertanggungjawab

(Oleh Rafizi Ramli)
Saya mengecam sekeras-kerasnya tindakan Dato’ Seri Najib Razak dan pentadbiran beliau yang mengorbankan kebajikan dan kepentingan rakyat apabila subsidi petrol RON95 dan diesel dihapuskan sepenuhnya bermula 1 Disember 2014, seperti yang diumumkan sebentar tadi.

Persoalan subsidi petrol dan diesel di negara ini bukan terhad kepada keputusan ekonomi sama ada subsidi baik atau buruk untuk ekonomi negara. Prinsip yang lebih besar ialah sama ada kekayaan hasil minyak dan gas negara dikongsi bersama dengan rakyat, bukannya dibelanjakan sewenang-wenangnya oleh pemerintah di Putrajaya.
Melalui kaedah subsidi petrol dan diesel yang digunapakai selama berpuluh tahun, sebahagian dari kekayaan itu dikongsi terus dengan rakyat tanpa perlu menunggu peruntukan yang diputuskan oleh pemerintah di Putrajaya.

Dengan penghapusan subsidi petrol dan diesel, keseluruhan kekayaan hasil minyak dan gas dibolot sepenuhnya oleh Barisan Nasional. Mereka menentukan berapa peruntukan yang sampai kepada rakyat. Dalam keadaan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak telah terbukti tidak berniat untuk menghapuskan rasuah malah diburukkan lagi dengan skandal 1MDB dan lain-lain, penghapusan subsidi ini bermakna kekayaan hasil minyak dan gas dipusatkan sepenuhnya bagi membiayai segala pembaziran dan rasuah yang kian berlaku oleh pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Saya menolak sepenuhnya penghapusan subsidi petrol dan diesel ini dan berazam akan terus bersama-sama aktivis dan rakyat menuntut harga minyak diturunkan bermula dengan demonstrasi #turunhargaminyak pada 31 Disember 2014. Dengan pengumuman Barisan Nasional pada hari ini, demonstrasi pada 31 Disember 2014 akan turut menuntut supaya sistem subsidi dikembalikan.

Sementara menunggu tekanan dari rakyat mengembalikan sistem subsidi petrol dan diesel, saya juga mendesak Dato’ Seri Najib Tun Razak berlaku adil dengan rakyat dengan serta-merta mengumumkan perkara-perkara berikut:

1. Membatalkan hasrat menetapkan harga petrol dan diesel melalui sistem apungan harga terkawal (managed floating pricing system) sebaliknya membenarkan syarikat-syarikat minyak menetapkan harga petrol RON95 dan diesel masing-masing tertakluk kepada harga siling. Dengan cara ini, rakyat akan dapat memilih untuk membeli minyak pada harga paling rendah, bukannya yang ditetapkan oleh kerajaan. Ia juga memberi insentif kepada syarikat-syarikat minyak supaya lebih cekap dan tidak hanya bergantung kepada perlindungan kerajaan melalui harga seragam seperti yang berlaku sekarang. Melalui cara ini iaitu melaksanakan harga terbuka, syarikat-syarikat yang ada kaitan dengan pimpinan Barisan Nasional seperti PETRON akan mengalami kesukaran untuk bersaing kerana mereka bukanlah syarikat minyak yang mempunyai operasi berintegrasi di hiliran dan huluan;

2. Mengumumkan penghapusan cukai eksais kereta secara berperingkat untuk memastikan harga kereta akan lebih selari dengan harga pasaran seperti yang dibayar oleh pengguna di negara-negara lain. Selama ini Barisan Nasional memberi alasan rakyat terpaksa membayar cukai eksais kereta yang tinggi kerana kerajaan memberikan subsidi petrol dan diesel, alasan ini kini tidak boleh digunapakai. Jika harga petrol dan diesel ditetapkan mengikut kos dan pasaran, maka harga kereta juga perlulah mengikut harga pasaran.

Kegagalan atau keengganan Dato’ Seri Najib Tun Razak mengumumkan kedua-dua perkara di atas bermakna beliau mengundang kemarahan rakyat. Jika cukai-cukai kereta tidak dihapuskan, pentadbiran beliau dijangka mengutip RM17.3 bilion dari rakyat bagi segala jenis cukai kenderaan tahun depan tanpa sedikit pun dipulangkan kepada rakyat dalam bentuk subsidi.

Apa pun alasan Dato’ Seri Najib Tun Razak selepas ini, saya menyeru semua rakyat, NGO dan aktivis untuk turun beramai-ramai pada 31 Disember 2014 untuk menuntut #turunhargaminyak dan dikembalikan sistem subsidi.

* Rafizi adalah Naib Presiden/Setiausaha Agung KEADILAN merangkap Ahli Parlimen Pandan

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena