Thursday 24 May 2018

[Video 1,900 JKKK di Kedah digantung tugas buat sementara waktu] K'jaan akan bayar RM143 juta hutang 1MDB minggu depan.

Jumaat, 25 Mei 2018

K'jaan akan bayar RM143 juta hutang 1MDB minggu depan

Kerajaan mempunyai kemampuan membayar hutang 1MDB sebanyak RM143.75 juta pada 30 Mei ini dan hutang itu akan dibayar seperti yang dijadualkan, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.
Kenyataan ini selepas Lim berkata semalam bahawa beliau enggan menandatangani dokumen yang membenarkan Kementerian Kewangan menyelesaikan hutang 1MDB.
"Terdapat jaminan (bayar hutang) daripada kerajaan persekutuan dan kami akan menghormati komitmen itu," katanya pada sidang akhbar hari ini.
"Kami akan membayar seperti yang dijadualkan," katanya.
Lim memberitahu mengenai hutang RM143.75 juta tersebut pada hari Selasa lalu.
Beliau berkata 1MDB tidak dapat membayar balik hutangnya sejak April 2017 dan kerajaan telah mengeluarkan sebanyak RM6.9 bilion untuk membayar hutang 1MDB.
Semalam, Lim bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Arul Kanda Kandasamy, bekas ketua pegawai kewangan 1MDB, Azmi Tahir dan bekas penasihat undang-undang 1MDB, Ivan Chen.
Menteri Kewangan telah mengarahkan Arul Kanda untuk memaklumkan kepada kementerian secara bertulis mengenai jika firma itu boleh mengeluarkan jumlah (pembayaran) itu atau tidak.
malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena