Saturday 19 March 2016

'Munafiq Jemaah' Apakah ahli Pas boleh melabel sahabat dengan label begitu? "Ulama muda Pas lebih sudu dari kuah".

Ahad, 20 Mac 2016

Kami akan BANTAH dan terus MEMBANTAH GST!

Ulama muda Pas lebih sudu dari kuah

DR FAUZI ZAKARIA 


Dikalangan bekas aktivis Pemuda sejak awal 1980-an seperti Mohamad Sabu, Khalid Samad dan Husam Musa telah terbukti pengorbanan dan kecintaan mereka kepada Jamaah (Pas). 

Berjuang sejak daripada zaman kelam. Menginfaqkan tenaga, masa muda dan harta yang tidak seberapa. Tetapi mereka inilah yang berjuang sejak zaman kelam, sejak umum masyarakat Malaysia tidak faham sangat apa itu Islam. 

Sejak zaman masyarakat umum Islam tak mengenali taraf ulama melainkan hanya sebagai tukang baca doa selamat. 

Dikalangan bekas aktivis Pemuda inilah yang berjuang menegakkan politik Islam, mereka inilah yang memperjuangkan kedudukan ulama sehingga kepimpinan ulama diterima sebagai kepimpinan tertinggi dalam Jemaah. 

Kini nama-nama mereka ini dijaja oleh sekumpulan ulama muda pendatang baru dalam jemaah, sebagai munafiq jemaah. 

Apakah ahli Pas boleh melabel sahabat dengan label begitu? Saya sezaman dengan Husam zaman tidur-bangun di Pejabat Pas Jalan Dato Pati. 

Husam baru grad Universiti Malaya (UM) pada 1984. Saya pelajar UM Nilam Puri. Kami pernah bersama menerbitkan GEMA PEMUDA sebelum adanya akhbar Harakah. 

Setelah zaman berlalu (sejak era 2000 berlalu) sejak 2003-2008 kami sekeluarga dijemput Allah menjadi jiran-Nya di Mekkah/Madinah. 

Sebagai "orang Mekkah" saya mendapat maklumat sebebasnya mengenai perkembangan Politik-Jemaah di Malaysia hatta dapat berbincang dengan sebebasnya dengan bekas pimpinan Umno. 

Saya mendengar kenaikan taraaf Husam di dalam jemaah. 

Di satu majlis Hariraya di Konsulat Malaysia Jeddah, saya berbicara dengan Tan Sri Sanusi Junid pasal masa depan politik Malaysia sampai subuh.( jam 3.00 pagi waktu Saudi). Beliau nampak potensi pimpinan masa depan politik Melayu Islam dalam barisan muda Pas. 

Antara yang kerap disebutnya, Husam Musa. Sepulang saya ke Malaysia 2008, saya sertai semula dunia akademik di UM. Sejak itu saya lebih jadi pemerhati akademik. 

Sekali sekala jumpa (Dato) Husam di majlis-majlis akademik di kampus. Memang zaman semesra bersama melepak di Pejat Pas Jalan Dato Pati dulu sukar sudah nak wujudkan kembali. Sukar saya nak panggil dia "Datuk" sukarnya dia nak panggil saya "Doktor". 

Namun jauh di sudut hati barangkali kami saling mendoakan kejayaan sahabat-sahabat lama ini. Sebagai orang akademik yang tidak ada kepentingan politik, melihatkan karismanya, hati saya semacam mengesahkan apa yang pernah disebut oleh Tan Sri Sanusi Junid 2008 di Jeddah dulu. 

Namun orang akademik berhadapan dengan realiti hanya boleh berharap dan mengimpikan. Para pemain politikus lebih cekap mengelecekkan bola politik mengalahkan kami dan ramai lagi yang mengimpikan sesuatu yang mungkin ideal. 

Tiba-tiba akhir-akhir ini petaka apakah yang menimpa, pemimpin yang kami kasihi selama ini kelihatan tidak mesra lagi kepada kami bekas anak-anak muda yang telah mendokong begitu lama. 

Apakah dengan gara-gara kemunculan kumpulan anak-anak muda baru yang menggelarkan diri mereka "Ulama Muda", maka kami dikalangan bekas Pemuda ( bukan ulama) tidak di kasihi lagi. 

Dalam ucapan terakhir pemimpin yang kami kasihi ini kedengarannnya macam menghalau saja kami dari lengkongan jemaah yang tercinta ini. Ya Allah Ya Rabbi, Tak adakah sesiapa lagi di kalangan Umatmu yg mampu menangani....

" Apabila ada perwakilan suruh keluar Pas dalam muktamar. Tidak ada siapa berhak menghalau sesiap daripada jemaah ini. Allah dan Rasulnya yang meminta umat ini bersatu dalam jemaah. 

Maka sesiapa berjemaah kerana Allah sesungguhnya dia telah menyahut seruan Allah swt. Siapa kita yang boleh berasa orang lain boleh berambus daripada jemaah yang kita sayangi bersama. 

Kenapa sehari dua ni pimpinan Ulama kita menggesa ahli-ahli bawahan menghormati ulama. Rasanya ada sesuatu yg Allah swt nak tegur ni. 

Selama ini sejak lebih setengah abad Pas meredah perjuangan Siyasah Islamiyyah. Pendokong bawahan menjunjung tinggi kedudukan ulama tanpa dipinta. Masa itu rasanya tidak ada anak menantu pimpinan ulama turut mahu membolot persada kuasa. 

Namun kini setelah adanya fitnah penglibatan anak menantu bersama. Rakyat dan ahli bawahan berhak untuk berkata-kata. Kepatuhan membuta tuli atas apa-apa nama yang agak rasmi boleh diminta. 

Namun penghormatan yang hakiki tidak boleh dipaksa. Saya dan pimpinan Tarbiyyah kampus UM memang pernah menangguhkan Wala' kepad Mat Sabu yang menaiki Timbalan Ketua DPPP. 

Kami bantah kerana kempennya menaikkan Allahyarham Abu Bakar Chik dengan menjatuhkan kepimpinan Ustaz Ab Halim Arsyad. Kami satu rombongan datang ke Rusila menemui Timbalan Presiden ketika itu Tuan Guru Haji Hadi Awang menyatakan pendirian kami. 

Tuang Guru Haji Hadi menasihatkan kami bersabar dan tidak menentang Jemaah. Kami terima. Bila program Tarbiyyah kami hanya jemput pimpinan ulama seperti allayarham Ustaz Haron dan Ust Yahya Uthman. 

Memang kami tidak jemput Mat Sabu dan pimpinan Pemuda bagi pengisian. Namun apabila Mat Sabu bertanding di Kelantan PRU 1991 kami buat kerja bagai nak mati memenangkanya. 

Puas hati degan prestasinya sebagai ahli Parlimen. Sebagai wakil rakyat Pas beliau beraksi bagaikan Singa di Parlimen. Beliau menjadi kebanggaan Jemaah. 

Beliau hidup sederhana, sepanjang dua penggal sebagai ahli Parlimen beliau tidak beli walaupun sebuah kereta buruk. Elaun ahli parlimen memang dihabiskan bersama petugas jamaah di Kelantan. Kehidupan keluarganya di Shah Alam dipikul sepenuhnya oleh isterinya Puan Normah. Masuk ISA berkali-kali kerana perjuangan. Begitu hebat pengorbanannya dalam perjuangan. 

Saya cabar adik-adik baru dalam Pemuda yang kutuk Mat Sabu. 

Kamu yang hidup dengan imej kehidupan mewah dengan kereta mewah, sanggup kamu kutuk orang yang tidak pernah berkereta sepanjang jadi ahli Parlimen. 

Kamu diangkat ke pentas ceramah/kuliah berbayar RM ratusan sejam, sanggup kamu kutuk orang yang berceramah dengan dibayar harga ISA. 

Sila berMUHASABAH 

*Penulis Dr Fauzi Zakaria adalah veteran Pas 

at 3/20/2016 08:11:00 PG 

KERENGGA

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena