Wednesday 21 March 2018

[Video Kalau berkawan dgn DAP munafiq berkawan dengan MCA pula bagaimana?] Doa kontroversi: MAIS gantung pentauliahan Ahmad Dusuki hingga siasatan selesai.

Khamis, 22 Mac 2018

Doa kontroversi: Mais gantung pentauliahan Ahmad Dusuki hingga siasatan selesai

Doa kontroversi: Mais gantung pentauliahan Ahmad Dusuki hingga siasatan selesai

Majlis  Agama Islam Selangor (Mais)  hari ini, dipercayai secara rasmi menghantar surat penggantungan pentauliahan mengajar kepada Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas Selangor, Ahmad Dusuki Abdul Rani  serta merta, sementara siasatan dilakukan berhubung aduan dan laporan media berkaitan doa yang dibacanya  sempena sambutan 10 tahun Pas berada dalam kerajaan negeri itu.
Dalam kandungan surat yang menjadi viral sejak petang tadi, menyebut pengantungan itu dilakukan Jabatan  Agama Islam Selangor (Jais) kerana  Ahmad Dusuki  melanggar suatu kesalahan di bawah Peraturan-peraturan Tauliah (Negeri Selangor ) Tahun 2008 Pindaan 2015.
Penggantungan itu menghalang Ahmad Dusuki  daripada mengajar agama Islam atau apa-apa perkara berkenaan agama Islam di dalam Negeri Selangor yang dikuatkuasakan di bawah Seksyen 118 Enekmen Pentadbiraan Agama Islam (Negeri Selangor ) Tahun 2003 Pindaan 2015.

Surat berkenaan telah ditandatangani oleh Setiausaha Jawatankuasa Tauliah Mais Mohd Shahzihan Ahmad
Sejak beberapa hari lalu viral di laman sosial dan media berkaitan doa kontroversi Ahmad Dusuki yang antara lain disebut dalam doanya: “Kami memohon untuk mengadu pada kamu ya Allah betapa lamanya bumi Selangor ini dijajah dengan suasana yang tidak cara agama ya Allah” pada Program Munajat dan Ceramah Pas Selangor pada Sabtu lalu di Shah Alam.
Semalam turut dilaporkan Gabungan Badan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis ekoran doa yang dipimpin oleh Ahmad Dusuki.  Sebanyak  10 NGO Islam  itu  mempersoalkan kandungan doa tersebut yang disiarkan secara langsung melalui Facebook Pas Selangor itu turut mempertikai kedudukan Sultan dan institusi Islam.
MD.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena