Friday 25 May 2018

[Video RAKYAT AKAN BUANG Umno Menjadi Kenyataan] Jingga13 MOHON PENJELASAN Guang Eng status hutang Projek Lembu NFC! Rakyat kini adalah raja di Malaysia & Selepas kediaman Najib dan rumah Azeez digeledah, giliran siapa selepas ini?

Sabtu, 26 Mei 2018Hasil carian imej untuk Gambar lembu duduk kondominium

Kenyataan Media
Jingga13 Malaysia
25 Mei 2018
*JINGGA13 MOHON PENJELASAN MENTERI KEWANGAN BERKAITAN STATUS HUTANG PROJEK LEMBU NFC*
Jingga 13 Malaysia memohon dan meminta Menteri Kewangan, Tuan Lim Guan Eng agar dapat menjelaskan kepada rakyat berkaitan hutang keluarga Tan Sri Sharizat Abd. Jalil , Ketua Wanita UMNO berkaitan perlaksanaan projek Lembu National Feedlot Corporation (NFC) yang melibatkan wang berjumlah RM250 juta wang rakyat yang dipinjamkan.
Sepertimana yang dimaklumkan kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa projek tersebut ternyata gagal malah terpalit dengan pelbagai skandal yang pernah didedahkan oleh Saudara Rafizi Ramli, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat serta laporan polis dan SPRM yang turut dilakukan sendiri oleh Jingga13 Malaysia berkaitan skandal NFC.
Jingga13 mengalu-alukan pengumuman oleh kerajaan Pakatan Harapan untuk memulakan siatan baru ke atas skandal NFC ini selaras dengan manifestonya yang mahu setiap kes membabitkan skandal penyelewengan dibuka semula.
Rakyat sudah pastinya berhak dan ingin mengetahui berapakah baki hutang yang telah dilakukan oleh suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail selaku pengerusi syarikat NFC.
Jingga13 Malaysia juga memohon agar dinyatakan apakah tindakan yang telah diambil oleh pihak kerajaan berkaitan skandal tersebut dan wang pinjaman mudah RM250 juta kepada NFC itu harus dijelaskan oleh keluarga Ketua Wanita UMNO, sekiranya gagal satu tindakan undang-undang mesti diambil dengan segera.
*MUAFAKAT*PRIHATN*BERANI
*FARIZ MUSA*
Ketua Koordinator
Jingga13 Malaysia
Foto Pakatan Harapan.

SELEPAS KEDIAMAN NAJIB DAN RUMAH AZEEZ DIGELEDAH, GILIRAN SIAPA SELEPAS INI?


Selepas kediaman Najib Razak dan dua kondo mewah anaknya digeledah polis dan kemudian rumah bekas Pengerusi Tabung Haji, Abdul Azeez Rahim pula diserbu SPRM, sudah pasti ramai bekas menteri dan bekas pengerusi GLC yang lain mula tidak lena tidur sekarang ini.

Lebih-lebih lagi bagi yang diketahui umum mengamalkan gaya kehidupan mewah, pernah disiasat atau sudah ada fail yang dibuka, barangkali melihat kereta polis dari kejauhan pun sudah berpeluh dingin dibuatnya.

Dengan antara lain manifesto Pakatan Harapan dalam tempoh 100 hari ialah untuk menyiasat skandal yang berlaku dalam 1MDB, Felda, Mara, Tabung Haji dan lain-lain serta merombak struktur kepimpinan di semua agensi tersebut, apa yang dilakukan oleh kerajaan baru ini tidaklah boleh dianggap sebagai membalas dendam.

Ia sebaliknya adalah komitmen dan kerana komitmen itulah juga rakyat memberi undi serta kemenangan kepada Pakatan Harapan.

Maknanya, kerajaan baru pimpinan Tun Mahathir Mohamad tiada pilihan lain selain menunaikan komitmen itu dengan penuh tanggungjawab serta mencari hingga ke akar umbi semua orang yang dipercayai ada terkait dengan apa jua skandal wang rakyat.

Rakyat sebenarnya sudah letih melihat bagaimana wang rakyat di era BN dahulu dirombak dan dicuri dengan pelbagai cara. Ada yang dilakukan dengan meluluskan projek yang dinaikkan harganya, membeli, syarikat, hotel atau hartanah di luar negara, juga dengan harga berlipat kali ganda, melalui pelaburan dalam saham amanah yang komisennya masuk ke dalam beg tangan isteri, tajaan bola dan macam-macam cara lagi.

Apa pun bentuk dan caranya, semua itu adalah kedurjanaan yang tidak harus dimaafkan.

Dahulu, ketika era BN, semua itu mungkin boleh ditutup atau dilindungi dengan mereka yang terbabit bertindak lebih kerap mengampu atau mencium tangan pemimpin dan isterinya, tetapi kerajaan baru ini mesti berbeza dengan sebelumnya.

Tindakan, penyiasatan dan hukuman harus dimulakan dengan segera. Tidak kira bekas menteri atau pengerusi GLC, bergelar Datuk Seri atau Tan Sri, keadilan mesti ditegakkan dengan tidak mensia-siakan undi serta sokongan yang rakyat telah berikan kepada Pakatan Harapan.

Jika di kondo mewah anak Najib ada beratus juta ringgit ditemui, begitu juga beratus ribu dijumpai di rumah Abdul Azeez, jangan terkejut jika di rumah beberapa bekas menteri dan pengerusi GLC lain juga akan ditemui wang tunai, barangan kemas atau himpunan beg tangan mewah yang banyak jumlahnya.

Jika tidak pun, sudah tentu semua mereka itu memiliki rumah yang besar dan himpunan kereta mewah yang ikut logiknya tidak sepadan pun dengan gaji atau pendapatan bulanan mereka.

Maknanya, daripada manakah segala sumber kekayaan itu diperolehi?
Apabila UMNO dan BN kalah dalam pilihanraya 9 Mei lalu, ini bermakna soal menang atau kalah bukan lagi mustahil bagi mana-mana parti. UMNO bukan lagi keramat dan jasa-jasa BN tidak lagi melekat di hati rakyat jika keburukan pemimpinnya sudah terlalu ketara dan membuatkah rakyat "berbulu mata" melihatnya.

Dalam pilihanraya akan datang mungkin Pakatan Harapan akan kalah lagi atau boleh jadi BN mampu berkuasa semula. Pilihan siapa yang akan menjadi kerajaan benar-benar di tangan rakyat berdasarkan prestasi dan perangai para pemimpinnya.

Rakyat kini adalah raja di Malaysia.

Oleh itu, tindakan yang diambil kepada bekas-bekas menteri atau pengerusi GLC ini berdasarkan jika mereka ada melakukan kesalahan, ia juga adalah peringatan kepada menteri-menteri yang sedang berkhidmat sekarang dan buat pemimpin GLC yang bakal dilantik nanti.

Kiranya mereka cuai, terpana dengan kuasa atau wang haram, suka kepada kemewahan, jika kerajaan berubah lima tahun akan datang, maka giliran merekalah pula menerima nasib buruk itu.

Pokoknya, siapa pun yang berbuat salah akan lebih mudah untuk diadili dan dijatuhkan hukuman melalui kerajaan yang boleh bertukar ganti sekarang ini.

Akhirnya, sekali lagi, rakyatlah yang tetap menjadi raja di mana mereka boleh menaik atau menjatuhkan sesiapa yang dikehendaki. (ShahbudinHusin 26/05/2018)

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena