Wednesday 30 May 2018

[Video Dr M bidas Najib isu projek HSR] Masalah air Pahang (negeri Najib Umno BN) berlarutan kini.

Khamis, 31 Mei 2018

Masalah air Pahang berlarutan, Tengku Zul minta kerajaan pusat campur tangan

Masalah gangguan air di negeri Pahang bukanlah sesuatu yang baru namun ia terus berlarutan meskipun telah banyak kali dilaporkan kepada agensi terbabit dan disuarakan di Dewan Undangan Negeri.
Baru-baru ini, Sinar Harian melaporkan bahawa penduduk beberapa kawasan sekitar Raub terpaksa berhadapan dengan ketiadaan air kira-kira dua minggu sehingga menyebabkan mereka terpaksa menggunakan air hujan akibat ketiadaan air.
Masalah itu berkalu akibat penutupan Loji Rawatan Air Bilut akibat kekeruhan air mentah yang tinggi sebagaimana diumumkan Pengurusan Air Pahang Berhad 25 Mei lalu.
Mengadakan pertemuan bersama JPS Raub
Masalah tersebut bagaimana pun mendapat perhatian Ahli Parlimen Raub, Tengku Zulpuri Shah bin Raja Puji yang selama ini sering mengadakan pertemuan dengan agensi-agensi terbabit khususnya Pengurusan Air Pahang (PAIP).
Bagi menyelesaikan masalah ini, beliau mencadangkan supaya dua pendekatan diwujudkan iaitu untuk jangka masa pendek dan panjang.
Menurutnya, penyelesaian jangka masa pendek dapat dilakukan dengan menambah dan menyediakan lori tangki khususnya di kawasan kritikal supaya penduduk memperolehi bekalan air secukupnya.
“Dalam jangka masa panjang, saya akan memanggil semua agensi atau jabatan berkenaan (bertemu) dengan agensi Persekutuan seperti pihak PAIP sendiri, Jabatan Alam Sekitar, Perhutanan, SPRM dan sebagainya untuk kita tubuhkan sebuah pasukan khas (task force) bagi menyelesaikan masalah loji di Bilut (akibat kekeruhan air),” katanya yang juga Naib Pengerusi Kebangsaan DAP itu.
Beliau berkata, pihaknya akan bertemu dengan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk membincangkan penyelesaian masalah yang berlarutan lama itu. – Roketkini.com
Beliau berkata, pihaknya akan bertemu dengan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk membincangkan penyelesaian masalah yang berlarutan lama itu. – Roketkini.com

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena