Wednesday 18 November 2015

Majlis Makan Malam Kontroversi...Menteri berang 'melantak' telur penyu disebarkan? Sabit kesalahan boleh didenda RM50,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Khamis, 19 November 2015

apa yg kat pinggan tu?Mana satu yg benar ???
Admin cuba nak bertanya, sebenarnya Ismail Sabri tengah mkn apa di sudunya itu ??
TAHUKAH ANDA !!.. Di Sabah, penyu dilindungi di bawah Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997.

Menurut Seksyen 41 enakmen itu, ia adalah satu kesalahan untuk memiliki haiwan-haiwan itu atau produk (telur) spesis itu, di mana sabit kesalahan boleh didenda RM50,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali
.


Edar Gambar Ini Akan Diambil Tindakan. -Ismail Sabri Yaakob.Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berang kerana lebih banyak gambar yang menunjukkan beliau bersama hidangan telur penyu dimuat-naikkan di media sosial.

Mengulas mengenai gambar-gambar itu, Ismail Sabri berkata beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mengedarkannya.

Menteri berang, lagi gambar 'makan telur penyu' disebar
Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berang kerana lebih banyak gambar yang menunjukkan beliau bersama hidangan telur penyu dimuat-naikkan di media sosial.

Mengulas mengenai gambar-gambar itu, Ismail Sabri berkata beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mengedarkannya.

"Saya akan berhubung dengan peguam saya untuk meneliti dakwaan ini," katanya kepada Malaysiakini.


Pusat Lapangan Danau Girang, sebuah kemudahan penyelidikan dan latihan di Sabah, malam semalam, memuat-naikan empat gambar yang memaparkan menteri itu hadir pada majlis makan malam kontroversi di Sandakan, Sabah, pada bulan Ogos lalu di laman Facebook.

"Merujuk kepada empat gambar yang dimuat turun dari laman Facebook Walai Penyu Resort Libaran dan dikongsi oleh 'Deadturtle Sabah', nampaknya telur penyu sebenarnya dimakan oleh orang yang sama menafikannya sebelum ini, " kata Pusat Lapangan Danau Girang.

Gambar-gambar berkenaan menunjukkan telur penyu terhidang dalam piring kecil yang diletakkan di hadapan Ismail Sabri manakala pinggannya pula memaparkan telur yang sudah dipecahkan separuh.

Dalam kenyataannya, awal bulan ini, Ismail Sabri menafikan ada memakan telur penyu telur kerana kandungan kolesterol yang tinggi.

Katanya, beliau hanya makan ikan pada majlis makan malam.

Aktivis alam sekitar dan pemuliharaan menyelar menteri Umno itu selepas gambarnya pada majlis makan malam di Sandakan pada bulan Ogos tersebar di media sosial yang memaparkan telur penyu sebagai antara hidangan yang disediakan, selain udang kara.

Hadir sama pada majlis itu adalah Ketua Umno Beluran James Ratib.

Kerajaan Sabah dilaporkan sedang menyiasat perkara itu.

Pengumpulan telur penyu dibenarkan hanya jika mempunyai lesen dan terhad di pantai timur Semenanjung, tetapi aktiviti itu diharamkan di Sabah di bawah Enakmen Hidupan Liar Sabah 1997.

Mereka yang bersalah mengumpul, menjual atau memakan telur penyu di Sabah boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya.

BLM

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena