Monday, 30 November 2015

Muhyiddin beri AMARAN! Sokongan orang Melayu pada Umno tinggal 30% aje...

Isnin, 30 November 2015

Muhyiddin: Sokongan orang Melayu pada Umno tinggal 30%

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi amaran bahawa sokongan orang Melayu kepada parti itu kini tinggal 30 peratus, manakala 78 peratus lagi tidak berpuas hati dengan keadaan semasa ekonomi.

Memetik kajian yang dijalankan oleh Merdeka Center, Muhyiddin berkata, sokongan orang Melayu kepada Umno selama ini melebihi 50 peratus.
Bagaimanapun, tegasnya, sokongan itu tinggal 30 peratus sekarang.
Umno, katanya, sentiasa berada di barisan hadapan dari segi mendapatkan sokongan orang Melayu, tetapi ini telah berkurangan.

Begitu juga, katanya, dengan peratusan yang berpuas hati dengan keadaan ekonomi sekarang hanya 17 peratus manakala 78 peratus tidak berpuas hati.

Tahap sokongan kaum Cina kepada kerajaan, katanya, juga telah berkurangan daripada 13 peratus pada pilihan raya umum lepas, kepada hanya lima peratus pada masa ini dan ia mungkin lebih rendah dalam dua tahun.

Muhyiddin berkata, ini adalah realiti yang dihadapi Umno dan BN ekoran kepimpinan sekarang dan 1MDB.

Dan jika tidak diperbetulkan, tegasnya, dalam tempoh dua tahun (pada pilihan raya umum akan datang), Umno boleh kalah.

Bercakap lebih satu jam di perhimpunan Umno Bahagian Pagoh semalam sebagai tanda sokongan untuk beliau, Muhyiddin berharap kepimpinan sekarang, sama ada di peringkat bahagian atau Majlis Tertinggi, akan mengambil iktibar daripada kaji selidik itu, kerana ia mewakili sentimen rakyat.

Bagaimanapun, timbalan presiden Umno itu tidak menyatakan bilakah kajian Merdeka Center itu telah dijalankan.

Muhyiddin, yang juga ahli Parlimen Pagoh dan bekas timbalan perdana menteri berkata, itulah sebabnya beliau telah menyuarakan kebimbangannya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung perkara berkaitan 1MDB.

Tindakannya itu, jelas Muhyiddin, adalah untuk cuba membetulkan keadaan dan parti.
Posted by Kedah Lanie 

0 comments:

Post a comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena