Monday 23 November 2015

1MDB jual Edra RM9.83 bilion kepada syarikat China...Rafizi dah fail 'usul tergempar' hentikan 1MDB jual Edra 100%!

Selasa, 23 November 2015

Rafizi fail usul tergempar hentikan 1MDB jual Edra 100%

Rafizi Ramli (PKR-Pandan) hari ini memfailkan usul tergempar mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membatalkan hasrat dan cadangan kerajaan persekutuan untuk membenarkan 1MDB melupuskan pegangannya di dalam Edra Global Energy Berhad sehingga 100 peratus kepada sebuah konsortium Cina dan Qatar.
Menurut Rafizi, beliau berharap usul tergempar itu akan dibahaskan pada Rabu ini.
“Hasrat dan cadangan Kerajaan Persekutuan itu bertentangan dengan peraturan sedia ada yang menghadkan pegangan ekuiti oleh pelabur asing di dalam sektor penjanaan tenaga kepada maksimum 49 peratus demi kepentingan negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau membuat usul itu berdasarkan surat daripada Suruhanjaya Tenaga kepada Ketua Setiausaha Perbendaharaan bertarikh 11 September 2015 yang berkata ia tidak mempunyai bantahan terhadap penjualan saham 100 peratus kepada pelabur asing.
"Mesyuarat Suruhanjaya pada 6 September telah berbincang mengenai perkara ini dengan samping mengambil kira agenda liberalisasi kerajaan, amalan negara-negara lain, dan impak penglibatan pelabur asing ke atas sektor industri negara.
"Sehubungan itu, Suruhanjaya itiada halangan dengan rancangan Kementerian Kewangan untuk membenarkan Edra melupuskan 100 peratus saham bagi aset-aset milikannya kepada pelabur asing," petik surat Suruhanjaya Tenaga diperolehi oleh Malaysiakini.
Melupuskan Edra adalah antara beberapa tindakan yang diambil oleh kerajaan sedang dalam usaha menyelesaikan 1MDB yang sarat hutang.
Malaysiakini

1MDB jual Edra RM9.83 bilion kepada syarikat China

Edra Global Energy Bhd, anak syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB), menjual semua asetnya kepada China General Nuclear Power Corp dan anak syarikatnya (CGN Group) untuk RM9.83 bilion, menjadikan perjanjian gabungan dan pembelian terbesar dalam sektor tenaga Asia setakat ini.
Transaksi itu, yang dijangka selesai pada Februari 2016 juga satu kejayaan besar dalam pelan rasionalisasi 1MDB, sebagaimana dibentangkan kepada kabinet pada 29 Mei 2015.
"CGN Group adalah pemenang jelas dalam tender antarabangsa ini, berdasarkan objektif diumumkan 1MDB sebelum ini, iaitu memaksimumkan nilai, terma komersil yang boleh diterima dan kepastian pelaksanaan transaksi," kata Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kanda, dalam kenyataan bersama hari ini.
Pembelian oleh CGN Group membawa komitmen pelaburan langsung asing yang penting ke Malaysia dan menunjukkan keyakinan kepada ekonomi, katanya.
1MDB, Edra dan anak syarikatnya telah memetrai perjanjian jual beli saham dengan CGN Group untuk jualan 100 peratus pemilikan dalam semua aset tenaganya, iaitu Edra Solar Sdn Bhd, Edra Energy Sdn Bhd, Powertek Energy Sdn Bhd, Jimah Teknik Sdn Bhd, Jimah O&M Sdn Bhd, Mastika Lagenda Sdn Bhd dan Tiara Tanah Sdn Bhd (syarikat operasi Edra).
CGN Group akan membayar dalam tunai, nilai ekuiti RM9.83 bilion dan akan menanggung semua hutang kasar berkaitan dan tunai syarikat operasi Edra, berdasarkan tarikh penilaian pada 31 Mac 2015.
Kenyataan itu berkata, tawaran indikatif untuk syarikat operasi Edra diterima pada Jun 2015 melalui proses tender yang ketat, berdaya saing dan antarabangsa yang dijalankan penasihat kewangan 1MDB, Maybank Investment Bank Bhd.
Rothschild bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Edra.
"Pelaburan ini merupakan komitmen besar oleh CGN Group sebagai sebahagian daripada inisiatif jangka panjang dan kepelbagaian global," kata Pengerusi Lembaga Pengarahnya, He Yu.
He berkata, kumpulan itu amat kagum dengan rangka kerja pengeluar tenaga bebas yang dikawal selia rapi, stabil dan telus di Malaysia, yang memberikan syarikat itu keyakinan untuk membuat pelaburan jangka panjang di negara ini.
"CGN Group adalah pelabur yang beranggungjawab. Kami akan bekerjasama rapat dengan Edra, platform global berpangkalan di Malaysia dan dijalankan Malaysia, dan secara bersama akan membawanya ke peringkat lebih tinggi," katanya.
Yang paling penting, CGN Group akan memastikan bekalan tenaga yang tidak terganggu, menggunakan teknologi mesra alam dan mematuhi terma tetap perjanjian pembelian tenaga, untuk faedah rakyat Malaysia, katanya.
- Bernama
Mk.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena