Thursday 26 January 2017

[Video] Tabung Haji ‘kerugian RM700 juta’ lagi! Rafizi persoal strategi TH...Wang pendeposit RM64 juta telah hangus semuanya.

Jumaat, 27 Januari 2017

Foto Rafizi Ramli.
TABUNG HAJI RUGI RM64 JUTA AKIBAT PELABURAN DI DALAM PERISAI PETROLEUM TEKNOLOGI BERHAD
Saya masih menunggu saman dari Dato’ Seri Jamil Khir Baharom atau Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, dua orang pemuka Umno yang berlatar belakangkan pengajian Islam dan diberi tanggungjawab memberi imej Islam kepada Umno. Kedua-dua mereka telah menuduh saya secara terbuka bahawa saya telah memfitnah Tabung Haji, malah menyebabkan ramai pendeposit hilang kelayakan untuk menunaikan haji kerana termakan dengan fitnah saya itu.
Selagi saya tidak mendapat surat saman daripada mereka untuk berjumpa di mahkamah agar perkara ini diselesaikan di mahkamah, saya akan terus mendedahkan satu persatu kerugian yang ditanggung oleh pendeposit akibat pelaburan-pelaburan Tabung Haji.
Pada 29 Disember 2016, secara senyap-senyap Tabung Haji telah melupuskan sebanyak 10.3 juta saham dalam sebuah syarikat minyak bernama Perisai Petroleum Teknologi Berhad (“PERISAI”). Sehari sebelum itu pada 28 Disember 2016, Tabung Haji telah pun menjual 8.8 juta sahamnya di dalam PERISAI.
PERISAI adalah sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan menyewakan sistem carigali minyak (“rigs”) kepada syarikat-syarikat minyak yang terlibat di dalam aktiviti carigali minyak.
Penjualan pada 29 Disember 2016 itu penting kerana akibat dari penjualan tersebut, jumlah saham yang dipegang Tabung Haji jatuh ke bawah paras 5% lalu menjadikan pegangan Tabung Haji sebagai pegangan kecil di dalam PERISAI. Pelaburan yang tidak dikategorikan sebagai pelaburan penting (seperti ini) tidak perlu dilaporkan kepada Bursa Kuala Lumpur jika ada sebarang urusan jual beli.
Tabung Haji mula menjual saham-saham PERISAI secara bertubi-tubi akibat pelbagai masalah kewangan yang berlaku di PERISAI yang menyebabkan nilai pelaburan Tabung Haji susut dan mengalami kerugian besar.
Semakan berita-berita perniagaan memberikan kedudukan kewangan berikut mengenai PERISAI:
i. Pada 4 Oktober 2016, pemegang kertas hutang PERISAI (“bondholders”) menolak permohonan PERISAI untuk menangguhkan pembayaran hutang sebanyak RM377 juta
ii. Akibatnya, pada 13 Oktober 2016, PERISAI mengisytiharkan kedudukan kewangannya telah mencapai status PN17 (bagi kategori syarikat-syarikat yang disenaraikan tetapi tidak tidak mampu melangsaikan tanggungan hutang atau berhadapan masalah kewangan lain)
iii. Saham PERISAI terus jatuh menjunam pada sekitar harga 8 sen sahaja sesaham
Sudah tentu, Tabung Haji yang merupakan salah satu dari pemegang saham terbesar PERISAI sebelum itu mula menjual sahamnya secara agresif seperti yang saya tunjukkan di atas. Tabung Haji mula mengumpul saham-saham ini secara agresif di antara Oktober 2014 ke Disember 2014 sehingga menjadi salah satu pemegang saham terbesar di dalam PERISAI.
Mengikut anggaran The Edge yang disiarkan pada 25 Oktober 2016 (sebaik sahaja PERISAI diisytiharkan sebagai syarikat berstatus PN17), saham-saham PERISAI dikumpul oleh Tabung Haji pada nilaian purata 83 sen sesaham. Pada kemuncak pembelian Tabung Haji, jumlah terkumpul saham-saham PERISAI yang dipegang Tabung Haji adalah 79.88 juta saham yang melibatkan penggunaan wang pendeposit Tabung Haji sebanyak RM66.3 juta.
Sebenarnya Tabung Haji telah membeli saham-saham ini (sekitar Oktober ke Disember 2014) pada kala harga sahamnya telah jatuh menjunam dan telah ada tanda-tanda sektor minyak dan gas mengalami kemelesetan yang teruk (rujuk carta harga saham di bawah):
Sejak awal tahun 2015, harga saham PERISAI terus menjunam. Ini dijangka kerana kemelesetan yang berlaku di dalam sektor minyak dan gas.
Malangnya, pengurusan pelaburan di Tabung Haji terus memegang saham-saham ini dan hanya ada 2 penjualan di antara tarikh saham-saham ini dibeli secara agresif (Oktober ke Disember 2014) dan tarikh PERISAI diisytiharkan sebagai syarikat berstatus PN17, seperti berikut:
i. 7 Oktober 2015, Tabung Haji menjual sebanyak 600,000 saham pada harga sekitar 25 sen sesaham, iaitu kerugian yang dianggarkan sebanyak 58 sen sesaham atau RM348,000
ii. 4 Oktober 2016, Tabung Haji menjual sebanyak 1.75 juta saham pada harga sekitar 8.5 sen sesaham, iaitu kerugian yang dianggarkan sebanyak 74.5 sen sesaham atau RM1.3 juta
Saham-saham yang dlupuskan diantara 28 dan 29 Disember 2016 sebanyak 19.1 juta dianggarkan diniagakan sekitar 5 sen sesaham, menyebabkan kerugian 78 sen sesaham atau RM15 juta.
Baki saham-saham PERISAI yang masih dipegang Tabung Haji selepas 1 Januari 2016 yang dianggarkan sebanyak 60 juta saham mungkin telah dilupuskan secara diam-diam tanpa perlu dilaporkan kepada Bursa Kuala Lumpur. Pada anggaran harga 5 sen sesaham iaitu kerugian 78 sen sesaham, kerugian yang tidak dilaporkan akibat dari baki saham-saham yang telah ditanggung oleh Tabung Haji adalah RM47 juta.
Maka, jumlah kerugian yang telah ditanggung oleh pendeposit Tabung Haji atas pelaburan ini sahaja dianggarkan (berdasarkan harga saham semasa) mencecah RM64 juta (dari pelaburan asal sebanyak RM66.3 juta).
Wang RM64 juta ini adalah milik pendeposit yang sewajarnya digunakan untuk mengurangkan kos menunaikan ibadah haji atau pun dikembalikan kepada pendeposit dalam bentuk dividen yang lebih tinggi.
Kenapa pengurusan kanan Tabung Haji tidak mengambil langkah lebih berhati-hati dengan melupuskan saham-saham PERISAI lebih awal kerana ketika Tabung Haji mula membeli saham-saham itu, harganya memang pun telah jatuh merudum kerana kemelesetan sektor minyak dan gas yang telah berlaku?
Apa tindakan yang telah diambil terhadap pegawai-pegawai kanan dan Ahli Lembaga Pengarah yang bertanggungjawab ke atas kerugian ini? Apa tindakan yang telah diambil terhadap Dato' Seri Jamil Khir Baharom sendiri yang diberi amanah untuk mengawalselia perjalanan Tabung Haji?
Rakyat hilang keyakinan dengan Tabung Haji akibat pengurusan pelaburan yang menyebablan kerugian beribu juta wang pendeposit, bukannya kerana saya mereka-reka cerita. Esok saya akan tunjukkan lagi pelaburan-pelaburan lain yang merugikan Tabung Haji.
RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN
Risiko rugi RM700 juta, Rafizi persoal strategi TH
Foto Rafizi Ramli.

Rafizi Ramli
TABUNG HAJI TERDEDAH KEPADA KERUGIAN LEBIH RM700 JUTA AKIBAT PELABURAN DALAM SEKTOR BERISIKO SEPERTI MINYAK DAN GAS
(Paparan penuh dengan dokumen dan carta harga saham di http://rafiziramli.com/…/tabung-haji-terdedah-kepada-kerug…/)
Saya telah tunjukkan semalam bagaimana pelaburan Tabung Haji di dalam kaunter minyak dan gas Perisai Petroleum telah menyebabkan kerugian yang dianggarkan berjumlah RM64 juta setelah syarikat itu jatuh ke status PN17 yang memerlukan penstrukturan kewangan untuk mengekalkan status penyenaraiannya.
Malah, ini bukan kali pertama Tabung Haji melabur di dalam sebuah syarikat yang berasaskan industri minyak dan gas yang terjerumus ke status PN17 setelah Tabung Haji membeli pegangan yang besar.
Kegagalan Tabung Haji di dalam pelaburan sektor minyak dan gas yang paling diperkatakan ialah di dalam syarikat Ramunia Holdings Berhad yang ditukar nama kepada TH Heavy Engineering Berhad setelah disuntik dana oleh Tabung Haji.
Tujuan saya menimbulkan perkara ini pada hari ini ialah untuk menunjukkan bagaimana pengurusan kanan Tabung Haji seolah-olah tidak belajar dari kesilapan lalu sehingga menyebabkan wang pendeposit Tabung Haji hangus begitu sahaja.
Saya sertakan Lampiran A yang menunjukkan kedudukan sebahagian dari pelaburan di dalam syarikat-syarikat berasaskan minyak dan gas di antara tahun 2008 hingga kini. Pelaburan terbesar ialah di dalam TH Heavy Engineering Berhad dalam bentuk saham dan pinjaman yang diberikan.
Sementara pegangan di dalam Alam Maritim Berhad dibeli sejak tahun 2008, saham-saham di dalam Perisai Petroleum Berhad dan Reach Energy Berhad dikumpulkan masing-masing dalam tempoh Oktober-Disember 2014 dan Jun-November 2016; iaitu semasa industri minyak dan gas telah pun mengalami kemelesetan yang mendadak.
Lebih teruk lagi, pada ketika saham-saham di dalam Perisai Petroleum Berhad dikumpulkan oleh Tabung Haji, kedudukan kewangan pelaburan terpentingnya di dalam sektor itu iaitu TH Heavy Engineering Berhad sudah pun menunjukkan tanda-tanda masalah kewangan. Harga saham TH Heavy Engineering Berhad jatuh mendadak ketika itu; dan ketika itu jugalah Tabung Haji meluaskan lagi risiko pelaburan dengan membeli saham-saham di dalam Perisai Petroleum Berhad.
Kini, wang pendeposit yang dianggarkan RM64 juta besar kemungkinan telah hangus semuanya.
Saya sertakan carta-carta harga saham TH Heavy Engineering Berhad, Alam Maritim Berhad dan Reach Energy Berhad yang semuanya menunjukkan kesan mendalam kemelesetan sektor minyak dan gas ke atas prestasi harga saham mereka:
i. TH Heavy Engineering – walaupun kerajaan telah menganugerahkan kontrak membina kapal peronda pesisir pantai (OPV) berjumlah RM740 juta dalam November 2016, itu tidak mengembalikan keyakinan pelabur dan harga sahamnya kekal rendah
ii. Alam Maritim – agensi penarafan MARC menurunkan penarafannya dan berlatar belakangkan sektor minyak dan gas yang kekal muram, harga sahamanya berkemungkinan kekal rendah
iii. Reach Energy – walaupun mendapat kelulusan untuk membeli lapangan minyak di Kazakhstan, harga sahamnya tetap kekal sama
Saya ingin mempersoalkan strategi pelaburan Tabung Haji dalam kaunter-kaunter minyak dan gas ini yang nampaknya tidak keruan dan mendedahkan pendeposit kepada kerugian besar. Berdasarkan harga semasa saham dalam keempat-empat kaunter itu sahaja, anggaran terkini kerugian bagi empat pelaburan itu sahaja telah mencecah RM680 juta.
Malangnya, Tabung Haji mempunyai saham yang besar di dalam syarikat-syarikat perkhidmatan minyak dan gas yang lain termasuklah Dayang Enterprise Holdings Berhad (pegangan 8.89%), Uzma Berhad (pegangan 9.63%) dan Icon Offshore Berhad (pegangan 8.43%).
Sementara pelabur persendirian bebas mempertaruhkan wang simpanan mereka dalam pelaburan yang berisiko begini, wajarkah Tabung Haji yang telah terbukti mengalami kerugian demi kerugian terus mendedahkan wang pendeposit kepada risiko kerugian dalam sektor yang berisiko tinggi seperti minyak dan gas?
Jika dicampur dengan semua pelaburan Tabung Haji dalam kaunter minyak dan gas, saya menganggarkan kerugian yang telah dicatatkan di dalam penyata kewangan telah melebihi RM700 juta.
RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena