Thursday 26 January 2017

[Video] Amaran kerajaan! Jangan sebar maklumat palsu...DALAM NEGARA, engko gelar rasis 'cina babi'! (LUAR NEGARA Komunis-China, engko sanjung?)

Jumaat 27 Januari 2017
Foto Suara Rakyat.
KENAPA TIBA-TIBA artikel ustaz Kazim Elias di Berita Harian yg bertarikh 25 April 2014 DIPADAMKAN ???

atau NAK SOROK DARIPADA PENGETAHUAN RAKYAT KA!!

Sejarah Tak Pernah Menipu..

Boleh check di sini.. http://www2.bharian.com.my/bharian/articles/Kufurjikatolakhudud/Article
Foto Suara Rakyat.

Sedikit demi sedikit apa saja berkait komunis-China dibawa masuk ke negara kita..
Yang 'DALAM NEGARA', ko gelar ko rasis cina babi..
Yang 'LUAR NEGARA' komunis-China, ko sanjung, ko puji, ko jilat sampai sanggup bersetongkol bersama mereka.. Akhirnya aset2 negara tergadai & sanggup berhutang berpuluh2 bilion ringgit lagi kpd mereka..

Jangan sebar maklumat palsu, wahai rakan media


Amaran kerajaan untuk tidak menyebarkan berita palsu akhirnya tidak diendahkan media arus perdana sendiri.
Ini boleh dilihat bagaimana mereka melaporkan ulasan di Malaysiakini semalam, yang kebetulan turut disiarkan sebuah lagi penerbitan, Malay Mail Online.

Artikel bertajuk “Apa salahnya DAP jadi TPM?” itu jelas menyatakan Zulhazmi Shariff, yang merupakan anggota jawatankuasa Biro Guaman DAP Kedah, sebagai penulisnya.
Membangkitkan isu perlembagaan, Zuhazmi yang juga seorang peguam berhujah, perkara itu bukan suatu kesalahan malah tidak dihalang oleh Perlembagaan Persekutuan.
Perlembagaan Persekutuan, katanya, tidak pernah mensyaratkan bahawa seorang perdana menteri hendaklah seorang Melayu-Islam.
Zulhazmi menulis artikel itu sebagai reaksi terhadap cabaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya pemimpin DAP Lim Kit Siang “mengakui impiannya” untuk menjadi timbalan perdana menteri.

Bagaimanapun, Utusan MalaysiaBerita HarianNew Straits Times (NST) dan TV3 memilih melaporkan kononnya Malaysiakini menyokong atau mencadangkan perkara itu.
Muka depan Utusan, akhbar Umno, jelas terpampang “Malaysiakini sokong Kit Siang jadi TPM”.

NST pula di halaman 10 menyiarkan tulisan bertajuk “Malaysiakini: Lim eligible to be DPM” (Malaysiakini: Lim Layak jadi TPM).
Malah, Malaysiakini sebagai sebuah portal berita bebas yang melaporkan berita kedua-dua pihak, dituduh pula sebagai “pro-DAP”, seperti tidak cukup dengan gelaran kononnya Malaysiakini “propembangkang” sebelum ini.

Perenggan pertamanya menyebut: “Sebuah portal berita pro-DAP semalam mengisytiharkan bahawa pemimpin parti itu Lim Kit Siang layak menjadi timbalan perdana menteri”.
Berita Harian pula menyebut “Portal Berita Malaysiakini mencadangkan ketua ahli parlimen DAP Lim Kit Siang sebagai calon timbalan perdana menteri atau perdana menteri.”
Bagaimanapun, lebih beretika berbanding yang lain, Berita Harian di perenggan seterusnya menyebut artikel itu ditulis oleh seorang penyokong DAP.

Akhbar lain pula mungkin tidak nampak perkataan “ULASAN”, dengan huruf besar dan berwarna biru di bahagian ringkasan berita (halaman depan) dan di permulaan artikel – yang sudah pasti bermaksud ia pandangan penulis itu.
Atau, artikel itu tidak dibaca sampai habis untuk ke barisan terakhir yang menyebut “ZULHAZMI SHARIFF adalah Ahli Jawatankuasa Biro Guaman DAP Kedah”.
Bagaimanapun, diharapkan langkah ini bukanlah usaha untuk memburukkan-burukkan Malaysiakini dengan penyebaran berita palsu.

Malah, Malaysiakini digambarkan sebagai satu-satunya media yang menyiarkan pandangan itu. Malay Mail Online turut menyiarkan artikel sama, yang kebetulan tajuknya juga sama.
Apa pun kemungkinannya, Malaysiakini ingin mengingatkan berkaitan bahaya penyebaran maklumat palsu dan keperluan berpegang kepada etika kewartawanan, yang ditegaskan menteri-menteri kita berulang kali.
Malaysiakini sedang mempertimbangkan akan memasukkan penafian dalam artikel dimuatkan dalam portal ini di masa depan supaya perkara ini tidak berulang.
Mungkin berita yang memuatkan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak patut terdapat penafian sebegini:

“Datuk Seri Najib Razak ialah perdana menteri Malaysia dan bukan kakitangan Malaysiakini. Pandangan ini tidak menggambarkan pendirian rasmi Malaysiakini”.
Untuk rekod juga, Malaysiakini bukan pro-DAP, propembangkang, pro-Amerika, pro-Yahudi, pro-Cina, pro-Soros, pro-liberal, pro-Syiah dan macam-macam “pro” lagi.

Kami cuma pro laporan yang objektif dan profesional.

NOTA PENGARANG: Ya, artikel ini melambangkan pendirian rasmi Malaysiakini!
Malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena