Thursday, 10 January 2019

[Video Dr M 'tembak' balik Jho Low] K'jaan akan jelaskan takrif menghina kepada polis - Dr Mahathir

Khamis, 10 Januari 2019
Foto Pakatan Harapan Supporters.
Sebenarnya ada maklum KJ oiii! Siapa tak setuju akan di pecat dari Umno dan kabinet. Betul tak KJ?

K'jaan akan jelaskan takrif menghina kepada polis - Dr Mahathir

Kerajaan akan menjelaskan takrifan mengenai sesuatu perbuatan atau kenyataan yang boleh dianggap menghina sebagai panduan kepada agensi penguatkuasa undang-undang, kata perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.
Mengulas penahanan tiga individu di bawah Akta Hasutan baru-baru ini, Mahathir berkata pihak berkuasa pada masa ini tidak memahami apa yang boleh dianggap sebagai kenyataan atau tindakan menghina.
Mahathir berkata negara hari ini mengamalkan kebebasan bersuara dan seseorang tidak seharusnya dipersalahkan jika mereka bercakap mengenai sesuatu fakta.
"Pada masa ini pihak penguatkuasaan tak faham apa yang dianggap sebagai menghina. Jadi kita perlu 'spell out' (menjelaskan) apa sebenarnya perbuatan atau perkataan yang dianggap sebagai menghina".
"Saya telah nyatakan di Malaysia sekarang ini kita amalkan kebebasan bersuara dan kebebasan bersuara ini kalau dia bercakap sesuatu perkara yang factual (berfakta), dia tak boleh disalahkan.
"Sebaliknya kalau kita tutup mulut semua orang sehingga apabila jenayah berlaku pun kita tak boleh sebut, akan berlaku ketidakadilan dalam negara kita," kata Mahathir semasa sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet mengenai pencegahan rasuah di Putrajaya hari ini.
Beliau menjawab soalan pemberita mengenai penggunaan Akta Hasutan ke atas tiga individu kerana menyiarkan kenyataan yang dikatakan menghina Sultan Muhammad V di media sosial awal minggu ini.
mk.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena