Tuesday 18 February 2014

Telahan Rambang Pemerhati - PAS DILIHAT SLOW!!!... Perlu bersabar, tekun bersama dengan PAS

Selasa, 18 Februari 2014

Mungkin Setiap Kali PAS PUSAT bermesyuarat macam inilah yang berlakunya..???

TELAHAN RAMBANG: APA YANG BERLAKU DALAM PAS?


Oleh: Dr Tanaka Mustafa

1) Slownya sebuah gerakan Islam itu 90% nya adalah berpunca daripada masalah dalaman. PAS memiliki tenaga dan kepakaran dalam pelbagai bidang yang lebih berbanding parti-parti lain.

2) Jika PAS dapat mengolah semua tenaga dan kepakaran yang ada dengan baik, PAS mampu dominan dalam semua aspek. Tetapi entahlah apa sebenarnya yang berlaku.

3) Selaku orang luar, selaku orang bawahan, selaku pemerhati...kami hanya boleh membuat telahan, buat analisis memlalui apa yang kami Nampak.

4) Maafkan kami jika telahan kami tidak benar. Kami tegur, kami kritik kerana kami sayangkan perjuangan yang kita sambung daripada generasi terdahulu. Dan kita mestilah mewarisi perjuangan ini kepada generasi seterusnya.

5) Gerak kerja kita akan dinilai pula oleh generasi akan datang untuk meneruskan perjuangan pada zaman mereka. Tunjukilah contoh yang baik sebagai panduan untuk anak-cucu kita berjuang kelak.
Sekian

Perlu bersabar, tekun bersama dengan PAS

     
Sabar merupakan sifat mahmudah. Ia merupakan sifat para Nabi dan Rasul alaihimussolatuwassalam. Ia adalah tonggak kepada kejayaan dalam amal, sama ada amal dunia atau amal Islami (kerja harakah Islamiah). Tanpa kesabaran nescaya Islam tidak akan sampai ke negara kita.

Para Nabi menyampai dakwah tanpa jemu-jemu penuh dengan kesabaran. Penentang dakwah mereka ialah orang yang akrab dengan mereka, seperti anak, isteri dan saudara terdekat.

Nabi Muhammad SAW berhadapan dengan bapa saudaranya Abu Lahab, Abu Jahal dan bangsanya sendiri. Nabi Nuh alaihissalam, isteri dan anaknya sendiri. Nabi Ibrahim dengan bapanya. Nabi Lut dengan isterinya. Semua halangan ini dapat diatasi dengan kesabaran. Apakah tanpa kesabaran dakwah mereka akan berjaya?

Begitu juga kesabaran yang ditunjuk oleh pendakwah yang datang ke negara kita dengan kelengkapan yang tidak seberapa. Namun kerana menyahut seruan Allah, mereka merentasi lautan dan gelombang yang besar untuk menyampai seruan Islam. Semoga Allah sahaja yang membalas jasa mereka, tanpa usaha mereka, kita tidak pasti agama apa yang menjadi anutan kita.

PAS sebagai sebuah jamaah yang menjadi Islam sebagai dasar seperti yang tertera di dalam Perlembagaan PAS. Tanpa kesabaran PAS tidak mampu bernafas dan bergerak maju. Bukan senang hendak meyakinkan orang ramai mengenai prinsip perjuangan PAS. Seruan kepada perkara yang tidak nampak, bukan kepada kebendaan yang terbentang luas. Tetapi penuh ranjau dan duri. Inilah yang membezakan dengan orang lain.

Untuk mencari kebenaran dan makna diri memerlukan kepada kesabaran yang tinggi. Pastinya godaan dan halangan yang datang daripada berbagai sudut samaada berupa manusia atau syaitan yang terus bekerja tanpa penat dan pencen. Penentang ini tidak membiarkan kita berada di zon selesa. Mereka akan mencari helah dan tipu daya untuk menggagalkan usaha kita.

Firman Allah yang bermaksud: "Wahai orang -orang yang beriman bersabarlah, sabar dan teguhkan pendirian".

Kita perlu sabar jika kita ada idea untuk dikemukakan kepada PAS. Jangan marah jika idea yang kita lontar tidak diterima. Mungkin idea ini akan diterima dua puluh tahun lagi. Yang penting ada kesabaran di dalam berjuang.

Contoh yang ditunjuk oleh Almarhum Profesor Zulkifli Muhammad. Beliau pernah mencadangkan kepada Ahli Jawatankuasa PAS Pusat untuk membuka keahliah PAS kepada bukan Islam sebagai ahli bersekutu pada tahun 60-an dahulu. Cadangan itu ditolak oleh Jawatankuasa PAS Pusat, dituduh sebagai pengkhianat kepada perjuangan. Beliau menarik balik cadangan tersebut kerana mendapat kencaman yang teruk.

Ustaz Zulkifli sabar, dia tidak gopoh, beliau tidak buat kenyataan akhbar, dia tidak keluar parti. Akhirnya cadangan beliau 50 tahun dahulu menjadi kenyataan pada hari ini dengan tertubuhnya Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).

Begitu juga cadangan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang mencadangkan Kerajaan Perpaduan pada tahun 2009 lebih kurang sama dengan Konsensus Nasional cadangan Datuk Seri Anwar Ibrahim sekarang.

Walau pun cadangan beliau ditentang dan difitnah kononnya beliau hendak bawa PAS sertai BN. PAS berada di dalam keadaan yang kelam kabut kerana isu ini. Sehingga hari ini masih ada fitnah terhadap Presiden PAS, kononnya hendak masuk Umno. Inilah tuduhan yang biadab dan tidak ada akhlak.

Namun Tuan Guru Haji Abdul Hadi sabar, tunggu dan lihat. Hampir 5 tahun idea beliau telah menjadi kenyataan, walaupun namanya lain. Jika dahulu ikan kembung sekarang ikan temenung. Pokok pangkalnya kena sabar.

Sabar ketika menyampaikan risalah perjuangan. Bukan senang manusia hendak menerima seruan Islam. Seruan yang tidak menjanjikan benda, hanya bermotivasi akhirat, dosa dan pahala. Hanya mereka yang kental Iman dan semangat yang tinggi sahaja yang akan mampu menghadapi tribulasi ini.

Saya teringat kisah yang pernah diceritakan oleh Almarhum Ustaz Harun Taib mengenai kesabaran di dalam dakwah yang ditunjukkan oleh Almarhum Profesor Zulkifli Muhammad dengan seorang penyokong tegar Umno di kawasan Bachok, Kelantan yang beliau pernah menjadi Ahli Parlimen.

Pada suatu hari Ustaz Zulkifli berhenti di rumah seorang yang kuat Umno kebetulan di depan rumah beliau ada pokok nangka yang masih kecil. Beliau memberi tahu kepada tuan rumah tersebut, isterinya mengidam nangka. Beliau hendak tempah nangka tersebut, walaupun pada awalnya penyokong tegar Umno ini tidak berapa hendak layan.

Arwah berulang kali singgah di rumah tersebut sehingga nangka itu masak. Akhirnya si Umno ini menyertai PAS setelah melihat akhlak dan watak pemimpin PAS yang sabar walaupun beliau seorang penyokong yang tegar Umno. Inilah dakwah yang memerlukan kesabaran dan ketekunan.

Penulis ialah Pengarah Jabatan Tarbiah PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Kuasai ICT untuk menang Pilihan Raya Sarawak - Nizar

KUCHING: Penguasaan ICT dan penggunaannya secara strategik, penting untuk memastikan kemenangan Pakatan Rakyat di Sarawak, kata Pengerusi Lajnah ICT PAS Pusat, Datuk Sri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Berucap merasmikan Konvensyen ICT PAS Sarawak hari ini beliau berkata, Pilihan Raya Umum ke-13 lalu membuktikan betapa ICT memainkan peranan besar dalam menarik sokongan kepada Pakatan Rakyat khususnya di kawasan bandar.

"ICT berjaya menembusi maklumat kepada pengundi bandar, menyebabkan mereka dapat memberikan undi yang sangat baik kepada PAS dan pakatan rakyat.

"Salah satu perkara yang menyebabkan mrreka beralih daripada menyokong BN kepada PR adalah kerana mendapat maklumat sebenar daripada usaha-usaha pendokong kita melalui internet," katanya kepada lebih 80 peserta yang hadir hari ini.

Menurut Mohammad Nizar, berbeza dengan Umno, penggunaan ICT oleh bloger dan cybertroopers mereka lebih kepada menyebarkan fitnah dan bersifat lucah.

Mereka juga katanya, sering memainkan isu-isu agama dan perkauman semata-mata untuk kepentingan politik mereka.

Selain itu katanya, adalah menjadi satu cabaran besar kepada pendokong dan penyokong PAS di Sarawak untuk memahirkan diri dalam penggunaan ICT ini.

Ini ujarnya, bagi mempercepat penyebaran maklumat khususnya menerangkan serta menangkis fitnah oleh pihak lawan.

"Apatah lagi Sarawak berkemungkinan berdepan Pilihan Raya Kecil Balingian ekoran perletakan jawatan (Tan Sri) Taib Mahmud, serta Pilihan Raya Negeri Sarawak yang mungkin diadakan hujung tahun ini," kata beliau.

Pada konvensyen kali ini, beberapa kertas kerja turut dibentangkan iaitu Pengalaman & Iktibar PRU13, Peranan Media Baru & IT dan Pendekatan Media kepada pengundi & kempen.

Dalam program sehari ini, turut diadakan bengkel Sistem & Aplikasi Pilihanraya erta pengendalian Web, Blog, WebTV, FB, radio internet, video offline dan live streaming.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena