Friday 17 August 2018

[Video YB Menhan ajak pilot pekena ICT 'Ikan celop tepong' & Kecoh, muktamar Pas baca doa kutuk Mat Sabu] Bila kena kat PH, hancing lah..penipu lah..bohong lah..kena kat depa sabar lah, sabar lah & Dr M beri isyarat ada bau busuk mengenai PH.

Jumaat, 17 Ogos 2018

Kecoh, muktamar PAS baca doa kutuk Mat Sabu


Berdoa waktu bahas, lepas ni kita baca 

talkin pula


Foto Otai BERSIH.
Bila kena kat PH..hancing lah..penipu lah..bohong lah..kena kat depa sabar lah..penyokong pas mesti keliru ni..

Dr Mahathir beri isyarat ada bau busuk mengenai Pakatan Harapan

MALAM tadi bertempat di sebuah hotel di Petaling Jaya Dr Mahathir Mohamad mengadakan perjumpaan dengan para menteri, timbalan menteri dan juga wakil rakyat PH. Pertemuan itu tertutup dan tidak ada laporan dari mana-mana media massa.

Sehingga pukul 12:00 tengah hari kelmarin idak dapat diketahui apakah butiran taklimat di pertemuan itu.

Beberapa orang ahli parlimen yang ditanya juga keberatan untuk menceritakan tujuan dan hasil pertemuan itu. Hanya ada yang memberi tahu secara ringkas ia adalah pertemuan biasa tetapi memberi signifikan yang penting. Sementara yang lain pula memberi tahu Dr Mahathir mengingatkan yang PH adalah sebuah gabungan yang perlu diperkuatkan.

Dengan memetik dari berbagai maklumat lain, katanya dalam pertemuan itu Dr Mahathir memberi peringatan agar ahli gabungan senantiasa menjaga disiplin demi keutuhan kerajaan PH. Dalam keadaan PH berkedudukan sama rata, disiplin sangat perlu. Beliau juga diceritakan menegur ahli parlimen kerajaan supaya bersikap sebagai kerajaan bukan lagi seperti pembangkang.

Beliau juga memberi ingatan yang pihak pembangkang kini sedang menanti masa sahaja untuk menarik mana-mana ahli gabungan untuk bersama mereka. Jika ini berlaku nescaya gabungan PH dan kerajaan Harapan akan berkecai dan semua pihak akan terngangga dan terbeliak.

Ini adalah taklimat khas selepas terbentuknya kerajaan. Apabila Dr Mahathir mengadakan taklimat khas, ia boleh disifatkan ia penting. Boleh jadi beliau juga bercakap soal prestasi menteri dan timbalan menteri juga. Atau mungkin sudah ada desas desus sesuatu yang buruk akan berlaku kepada PH. Mungkin dia juga sudah terbau hamis dan hangitnya Pakatan Harapan?

Atau pun sebelum keadaan menjadi lebih buruk beliau mengambil tanggung jawab itu. Peringatan dan nasihat itu agak mengejutkan kerana dalam sibuk beliau boleh meluangkan masa untuk adakan perjumpaan itu. Jika ia tidak serius dan penting ia boleh ditangguhkan? Justeru pertemuan tersebut penting kalaupun tidak terdesak.

Memang diluar sana ada banyak tukang congak mengenai kedudukan kerajaan PH kini. Tukang-tukang congak itu lebih kepada berteori dengan kedudukan parti-parti dalam gabungan kini yang sama kuat dan seimbang. Mungkin juga sudah terdengar di telinga PM itu akan ada perancangan untuk memecah belahkan PH sehingga boleh mengancam kedudukannya?

Kenyataan Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini yang memberi bayangan kerajaan PH tidak akan sampai tiga tahun, sekali tilik ia semacam kelakar dan gimik sahaja, tetapi jika diperhalusi ia ada asas-asas kukuh berpandukan kepada komposisi parti pembangkang dan kerajaan kini. Dr Mahathir seorang yang mempunyai telinga lintah dan mata burung "malas" (night bird) yang dapat melihat waktu malam.

Apakah beliau telah juga membuat congakan mudah dengan mengambil kira pergolakan dan kemelut dalam PKR waktu ini kerana memilih pemimpin? Perkembangan dalam PKR ini mungkin menjadi kebimbangan kepadannya dan menghantar isyarat menakutkan.

Gerakan untuk menumbang Mohamed Azmin Ali mungkin sedang diperhati olehnya. Manakala tuduhan dan serangan melantun-lantun kepada Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu yang dilihat ianya sebagai cetusan ke arah itu. Ia berketulan pula dengan ucapan kurang sopan daripada ahli parlimen Kampar, Abdullah Sani Abdul Hamid, yang mengaitkan dirinya bersama Daim Zainuddin sebagai dalang menghalang Anwar daripada menjadi PM? Konotasi ucapan Abdullah Sani meletakkan Azmin sebagai alat dirinya dan Daim sangat merbahaya.

Dr Mahathir mentafsir segala itu, dengan mengadunkan antara sepekulasi dengan realiti yang berlaku berpandukan kepada sejarah dan pengalaman. Pergolakan dalam PKR — perlawanan merebut jawatan yang menggunakan Anwar sebagai piala dan modal kempen baginya sesuatu yang tidak begitu kondusif. Walaupun ada penafian, kenyataan-kenyataan menyolok mata di sebalik kempen itu adalah pandangan peribadi, namun Dr Mahathir tidak mudah menerima sebagai seadanya.

Baginya dalam keadaan hari ini beliau tidak takut menghadapi apa sahaja risiko. Bagi beliau kejayaan menubangkan Najib Razak dan kerajaan kleptokrasi adalah klimek dalam politik, bukannya menjadi PM kedua. Tetapi beliau menyedari kandati pun seribu kali beliau memperkatakan beliau tidak bermaksud untuk berlama di kerusi PM tetapi orang tidak percaya, selagi beliau masih tercokol di situ dan Anwar terkulai dalam penantian?

Apa yang perlu difahami Dr Mahathir tidak menghadapi apa-apa kerugian kalau kerajaan PH hancur. Yang ruginya nanti ialah rakyat yang merindui sebuah kerajaan baharu. Paling menderita dan kompunan tentulah juga Anwar yang untuk kali kedua sesudah berada di anak tangga kedua terakhir untuk bersimpuh di atas jika apa yang berlaku kini tidak dikawal.

Dalam membendung segala kemungkinan buruk dan khianat ini daripada berlaku seharusnya Anwar memainkan peranan menjadi orang tua bersama dengan Dr Mahathir. Anwar lebih berautoriti untuk menjamin kestabilan kerajaan PH berbanding dengan Dr Mahathir.

Justeru, apa diseru dalam pertemuan semalam hendaklah dipegang sebaik mungkin. Kesemua orang dalam PH hendaklah menjaga disiplin, menjaga mulut dalam membuat kenyataan dan mengurangkan membuat congakan dan mengemukakan pelbagai teori percaturan yang boleh mengikis kepercayaan dan memusnahkan PH.

Catatan: Selepas kerajaan PH berusia lebih 100 hari saya akan mencatat pelbagai teori yang kini bergentayangan mengenai kerajaan PH. Teori dan desas desus inilah yang menyebabkan Dr Mahathir memanggil pertemuan semalam. Tunggu. [wm.kl.9:27 pm 14/08/18]

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena