Tuesday 26 February 2019

[Video Mcm2 Bohong Parti Politik Tapi Yg Paling Melampau adalah...] 5 lagi dakwaan pembohongan pembangkang, walaun walauncai boleh hadam ke? Alat kesan bohong..Test kat lebai bagus ni!

Rabu, 27 Februari 2019
Imej mungkin mengandungi: 6 orang, teks

Imej mungkin mengandungi: teks

Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum, teks

Imej mungkin mengandungi: teks yang berkata 'KERAJAAN TIDAK BUAT APA APA SEJAK MENANG DI PRU14 DAKWA PEMBANGKANG BENARKAH DAKWAAN INI.? 9 Kementerian Pendidikan telah memperuntukkan RM100 juta untuk proses baikpulih 32 buah sekolah daif dan RM25.7 juta lagi untuk penyelanggaran 135 buah sekolah yang lain diSarawak INFO Pada Februari 2019, kerajaan Pusat telah bersetuju agar hutang Kerajaan Sarawak berjumlah RM1 billion kepada kerajaan Pusat tidak perlu dibayar tetapi RM1 billion digunakan untuk membaikpulih penyelanggaran semua sekolah Sarawak, manakala dilantik sebagai agensi pelaksana'

Imej mungkin mengandungi: teks


Alat kesan bohong 
Namun ada alat pengesan pembohongan, lie detector atau polygraph test. Biasanya digunakan oleh pihak berkuasa dalam menyiasat jenayah . 

Ujian poligraf mengesan pembohongan menerusi tindak balas, gerak geri dan perasaan orang yang diuji. Ujian dijalankan dengan mengaju beberapa soalan. 

Secara am seseorang yang berbohong dikatakan akan gelabah, gugup dan gementar bila disoal. Lantas degupan jantungnya pantas. Semua ini dicatat dan dirakam. 

Tetapi jika orang yang diuji tenang dan mengawal perasaan dengan baik walaupun dia menipu dan berbohong catatan tidak akan menunjukkan panik, gugup dan gementar. Kemungkinan besar dia akan lulus ujian mengesan pembohongan. 

Dalam erti kata lain ujian poligraf boleh diatasi. Pembohong yang cekap boleh mengalahkannya. Beat the system, kata Inggeris. 

Hakikatnya tidak ada ujian atau prosidur yang mencatat kejayaan 100 peratus dalam mengesan si pembohong. 

Melainkan si pembohong itu seperti Pinocchio, “budak” yang hidungnya akan bertambah panjang setiap kali dia berbohong. Tapi itu cerita dongeng. - Mohsin Abdullah, mk 
Image may contain: text

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena