Friday, 8 February 2019

[Video Lari dari BICARA! Mengapa Malu Bosskul?] Alohhh laaa, mewah sangat ni bukan biasherrr biasherrr! MCA: Hai Bro Marzuki, berapa lama ambil masa edit transkrip? Bersatu nak ganti Umno? SUDAHNYA PERANGAI PUN DAH SAMA MACAM UMNO!

Sabtu, 9 Februari 2019
Image may contain: text

MCA tanya Marzuki: 'Bro, berapa lama ambil masa edit transkrip?'

Terdapat tiga kemungkinan bagaimana gred bagi kesemua sembilan mata pelajaran serta purata nilai gred (GPA) Timbalan Menteri Luar Marzuki Yahya boleh selari dengan transkrip contoh (template) di laman web Cambridge International University (CIU).
Presiden MCA, Wee Ka Siong melontarkan persoalan itu dalam hantarannya di Facebook malam ini.
"Kemungkinan pertama: Ini ialah kebetulan yang amat luar biasa. Lebih susah untuk ditemui berbanding dengan kita kena hadiah pertama Sports Toto.
"Kemungkinan kedua: Universiti yang sudah lama diragui ramai ini, menghantar keputusan yang serupa kepada semua "graduan" yang membayar yuran.
"Kemungkinan ketiga: Bro, berapa lama dipakai untuk copy/ paste/ edit?" Soal Wee.
Latar belakang akademik Marzuki menjadi pertikaian selepas pengkritik mempersoalkan ketulenan ijazah sarjana mudanya.
Dalam suatu kenyataan hari ini, Marzuki berkongsi transkrip akademinya yang didapati terdapat beberapa kejanggalan.Gred bagi kesemua sembilan mata pelajaran serta purata nilai gred (GPA) sama dengan transkrip contoh (template) di laman web CIU.
Ia termasuk gred 3.9 bagi mata pelajaran 'Economics', di mana kedua-dua sijil - Marzuki dan transkrip contoh - tertera 'A'. Menurut penjeleasan gred, 'A' memberi markah 4, manakala 'A-' 3.7.
Transkrip itu bagaimanapun tidak kelihatan telah diubahsuai. Analisis Malaysiakinimenunjukkan ada tanda ia merupakan dokumen yang dicetak.
Laman web itu pada masa ini tidak dapat diakses ekoran kemungkinan digodam, tetapi laman galeri masih boleh dilayari melalui cache Google.
Selain gred dan GPA yang sama, perincian lain dalam transkrip - iaitu nombor pengenalan pelajar, pengkhususan, tarikh dikeluarkan, dan perincian kursus - berbeza.
Jenis aksara (font) yang digunakan untuk teks juga berbeza manakala tanda tangan di sijil Marzuki tampak tidak selancar - walaupun sama - dengan tanda tangan di transkrip contoh.
Marzuki mendakwa beliau tidak pernah mencuba untuk menampilkan dirinya sebagai graduan University of Cambridge. Bagaimanapun, satu artikel Bernama mengenai pelantikannya sebagai senator menyatakan beliau merupakan graduan institusi pengajian tinggi di UK itu.
CIU yang didakwa sebagai 'kilang ijazah' tidak ada kena-mengena dengan University of Cambridge di UK.
Malaysiakini.

BERSATU NAK GANTI UMNO, SUDAHNYA PERANGAI PUN DAH SAMA MACAM UMNO!

Dalam hal kelayakan akademik Marzuki Yahya yang menjadi isu panas sekarang ini, dua pemimpin Bersatu telah memberi reaksi yang akhirnya menimbulkan kecaman ramai di media sosial.

Pemimpin pertama, Timbalan Presiden Bersatu, Mukhriz Mahathir dalam usahanya membela Marzuki berkata, Timbalan Menteri Luar Negeri  itu dilantik memegang jawatan dalam kerajaan bukan kerana kelayakan akademiknya.

"Saya pasti beliau dilantik dalam kerajaan bukan disebabkan kelayakan akademiknya," ujarnya.

Nampaknya Mukhriz masih tidak faham bahawa isu yang dipertikaikan bukanlah tentang kedudukan akademik Setiausaha Agung Bersatu itu yang dikaitkan dengan jawatan dalam kerajaan yang disandangnya, tetapi lebih berkaitan sikap serta kejujuran tentang pemilikan sebenar ijazah yang dimilikinya.

Ia sebenarnya melibatkan intergriti sebagai seorang pemimpin. Jika Marzuki berterus-terang sejak daripada awal sepertimana bekas Menteri Besar Kedah, Bashah Mohd Hanifah yang pernah mengakui hanya memiliki SPM saja, tidak ada sesiapa akan terus mempertikaikan beliau.

Dalam politik, pemberian jawatan dalam kerajaan memang bukan berdasarkan kelayakan akademik yang dimiliki, tetapi lebih kepada kemampuan menonjolkan diri sebagai pemimpin. Asal ada kedudukan dalam parti, biasanya dapatlah anugerah jawatan dalam kerajaan.

Tiada ada sesiapa yang mempertikaikan perkara itu kerana ia adalah lumrah yang sudah diterima dalam sistem politik demokrasi. Kelayakan akademik tidak penting, yang mustahak mesti jujur, berterus terang dan tidak menipu.

Pemimpin kedua, Ahli MPT Bersatu Tariq Ismail berkata, kelayakan akademik bukan isu besar kerana sekurang-kurangnya Marzuki tidak mencuri atau merogol orang.

Katanya, tidak wajar Marzuki dinilai semata-mata berdasarkan kelayakan akademik yang hanya merupakan "sekeping kertas" kerana beliau telah menjalankan tanggungjawabnya dengan baik.

"Asalkan tidak mencuri atau merogol, tidak mengapa," tambah beliau.

Sama seperti Mukhris, Tariq juga nampaknya tidak faham isu sebenar. Mencuri dan merogol memang suatu kesalahan, tidak kira siapa yang melakukannya, tetapi menipu kelulusan akademik juga merupakan suatu kesalahan dari segi moral.

Lebih buruk jika yang melakukan penipuan itu ialah mereka yang bergelar pemimpin yang sepatutnya mesti menampilkan wajah serta perilaku jujur kepada rakyat.

Jika kelulusan akademik pun menipu, apakah tidak mungkin seseorang itu akan melakukan lebih banyak penipuan lain dalam hidupnya?

Adakah dengan reaksi itu bermakna dalam pemahaman Tariq, hanya jika mencuri dan merogol saja baru seseorang pemimpin itu dianggap telah melakukan kesalahan, manakala kalau menipu masih boleh dipejamkan mata?

Yang lebih menyedihkan berkaitan Mukhriz dan Tariq ialah kedua-dua  mereka itu merupakan pemimpin yang berasal daripada keluarga yang baik-baik dan ternama.

Mukhriz adalah anak Tun Mahathir yang tentu kewibawaan dan kehebatannya sebagai pemimpin tidak perlu diperkenalkan lagi, manakala Tariq pula pula ialah cucu Tun Dr. Ismail, bekas Timbalan Perdana Menteri  ketika era kepimpinan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj dahulu.

Kenapakah anak dan cucu pemimpin hebat jadi "lemau"  begitu sekali pemikirannya?

Hanya kerana ingin mempertahankan pemimpin dalam parti sendiri, apakah begitu sikap yang sepatutnya?

Itu baru yang dipertahankan seorang yang berjawatan timbalan menteri, bagaimana agaknya jika yang terpalit isu merupakan presiden parti atau Perdana Menteri?

Apakah bezanya sikap pemimpin Bersatu sekarang dengan UMNO ketika mereka mempertahankan Najib dahulu?

Yang nyata, belum pun tentu lagi Bersatu dapat menjadi pengganti kepada UMNO, yang dulu ditiru rupa-rupanya adalah perangai parti itu. (ShahbudinHusin 08/02/2019)

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena