Sunday 12 August 2018

[Video Ustaz Ebit Lew Lepak Dengan Geng LGBT Sambil Buat Apa Tu?] Dekati bukan iktraf LGBT.

Ahad, 12 Ogos 2018

Foto Suara Rakyat.
"Sensasikan isu agama dan perkauman bukan lagi faktor menarik dalam sesebuah kerajaan" - Sultan Nazrin

Parti mana yg gemar kerap memainkan isu2 agama dan perkauman setiap kali menjelangnya pilihanraya mahupun ketika parti mereka berada dlm situasi goyah dan hilang sokongan ??

#TanyaJer


Dekati bukan iktraf LGBT

Dekati bukan iktraf LGBT
Sehari dua ini netizen dikejutkan dengan satu mesej secara terbuka dan berani oleh Dr Nur Ilyani kepada Marina Mahathir. Nasihat yang dicatatkan oleh beliau adalah sangat tegas, benar dan tepat pada masanya. Ini kerana beliau merupakan profesional perubatan yang terlibat secara langsung dan paling hampir dalam menangani isu LGBT ini.
Ingin saya tegaskan, pada masa ini saya penuh yakin para doktor tidak pernah mendiskriminasi golongan LGBT semasa memberikan rawatan kepada mereka. Walaupun majoriti pesakit ini biasanya mengaku yang mereka adalah dari golongan LGBT, namun mereka tetap dilayan dengan baik bagi memastikan rawatan yang sempurna dapat diberikan kepada mereka.
Namun pada masa yang sama rawatan dan pemulihan sahaja tidak mencukupi. Satu rangka-kerja yang komprehensif perlu diwujudkan bagi memastikan masalah kesihatan yang tercetus daripada perlakuan LGBT ini dapat dibendung.
Kajian menunjukkan di Amerika Syarikat lebih 2/3 kes HIV baru yang dikesan setiap tahun berpunca daripada Men Sex with Men (MSM). Di China, kajian menunjukkan prevalen HIV dalam kalangan MSM terus meningkat saban tahun. Di Terengganu sendiri hampir 30 peratus ( 5/17) kes baru HIV juga berpunca daripada MSM. Setakat ini seramai 1060 orang telah dapat dikenal pasti terdiri dari golongan LGBT di negeri Terengganu. Ini amat menakutkan kita.
Apakah pendekatan terbaik untuk menangani masalah ini? Kajian-kajian yang dijalankan, antaranya di China menunjukkan “Pendekatan Harm Reduction” contohnya dengan pengedaran kondom percuma semata-mata tidak mencukupi. Pemberian ubat anti retroviral (ART) didapati dapat mengurang risiko transmisi penyakit tetapi masih tidak menyelesaikan masalah ini secara komprehensif. Oleh itu langkah pencegahan total dan membendung perlakuan LGBT daripada terus berleluasa dan berkembang menjadi strategi yang paling ampuh dalam menangani masalah perebakan HIV ini.
Kami percaya dengan cara ini sahaja maka kita boleh mencapai zero HIV.
Tanpa menafikan bahawa golongan ini perlu didekati dan menjalani program pemulihan, mereka juga perlu dibawa kembali kepada fitrah. Secara beransur-ansur mereka harus keluar daripada perlakuan seks tersebut dan menjalani kehidupan normal yang mengikut fitrah insani. Semua pihak tidak boleh sama sekali menerima dan mengiktiraf perlakuan ini. Pusat-pusat maksiat yang beroperasi untuk langganan golongan LGBT ini seharusnya di tutup. Segala punca yang boleh menjadi pencetus kepada masalah ini harus dibenteras. Pendidikan seksual yang betul dan sesuai selaras dengan ajaran agama harus diperkasakan.
Selaku Pengerusi Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (Papisma) Terengganu, pihak kami terlibat secara langsung dalam membantu golongan LGBT ini menjalani proses rawatan dan pemulihan sejak beberapa tahun lepas. Walaupun kami tidak pernah mengiktiraf perlakuan seks mereka namun kami percaya mereka juga perlu diberi peluang untuk berubah dan kembali kepada fitrah sebagaimana yang di tuntut oleh agama. Kami yakin dengan pendekatan dakwah dan tarbiyah akan berjaya memulihkan mereka. Sebagai buktinya beberapa individu yg terlibat dalam penyakit ini telah berjaya di pulihkan.
Bagi memantapkan lagi program ini pihak kami telah berjaya mendapatkan sebuah ruang bangunan yang akan dijadikan pusat operasi bagi menjalankan aktiviti pemulihan golongan ini.
Namun pihak kami masih memerlukan sokongan kewangan bagi menampung program yang sedang dan bakal dijalankan.
Di sini saya ingin membuka peluang terbaik kepada rakan-rakan untuk menderma bagi menampung perbelanjaan yang berkaitan. Sokongan dari NGO-NGO dan masyarakat dalam menyelamatkan golongan ini adalah sangat perlu bagi memastikan matlamat kami tercapai.
Sumbangan boleh disalurkan melalui: TABUNG KEBAJIKAN PAPISMA (No akaun: 13062010001819) -(Bank Islam)
*Penulis adalah Pengerusi Papisma Terengganu.
MD.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena