Saturday 16 January 2016

[Video] Miss Tourism: Antara Haram dan Biarlah...'AMANAH dah buat apa yang perlu'...Yang itu biarlah, kata KP Jakim.

Ahad, 17 Januari 2016Antara Haram dan Biarlah...

Pertandingan Miss Tourism: Yang itu biarlah, kata KP Jakim

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Musthapa enggan mengulas penganjuran pertandingan akhir Miss Tourism World 2015/16 di Melaka, esok yang disifatkan dua parti pembangkang Islam sebagai bertentangan syariat Islam dan adab ketimuran.
"Yang itu biarlah," kata Othman ringkas kepada pemberita pada sidang media pengumuman keputusan peperiksaan Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK), di Putrajaya hari ini.
PAS, Parti Amanah Negara (AMANAH) Melaka dan beberapa NGO sebelum ini kesal dengan penganjuran pertandingan Miss Tourism 2015/16 di Melaka.
Antara yang tampil membantah penganjuran Miss Tourism itu adalah Ketua Angkatan Wanita AMANAH, Mahani Othman Basir yang dilapor berkata jelas sekali pertandingan Miss Tourism ini haram di sisi Islam kerana pakaian yang menjolok mata, tidak sopan dan hadirin pula terdiri dari kaum lelaki dan wanita.
Malah, menurut Mahani lebih malang lagi Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron sendiri turut hadir memeriahkan acara tersebut.
Malaysiakini.

Miss Tourism: 'AMANAH dah buat apa yang perlu' | nak halang lebih-lebih pun kita bukan ada kuasa..!!

Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH) Melaka, Adly Zahari berkata tidak ada apa lagi yang boleh dibuat pihaknya untuk menghalang penganjuran pertandingan akhir Miss Tourism 2015/1026 World yang berlangsung di Melaka hari ini.

Katanya, ini kerana apa yang sepatutnya mereka lakukan sudah pun dibuat apabila Angkatan Wanita AMANAH membuat bantahan kepada kerajaan negeri Itu sebelum ini.

“Tak ada apa lagi yang kami boleh buat. Kita dah sampaikan mesej kita bila Angkatan Wanita AMANAH membuat bantahan berhubung perkara tersebut sebelum ini. Jadi, untuk langkah seterusnya adalah menjadi hak kerajaan negeri," tegas Adly ketika dihubungi Malaysiakini.

PAS, AMANAH Melaka dan beberapa NGO sebelum ini kesal dengan penganjuran pertandingan Miss Tourism 2015/16 di Melaka.

Antara yang tampil membantahnya Ketua Angkatan Wanita AMANAH, Mahani Othman Basir yang dilapor berkata jelas sekali pertandingan Miss Tourism ini haram di sisi Islam kerana pakaian yang menjolok mata, tidak sopan dan hadirin pula terdiri dari kaum lelaki dan wanita.


Malah, menurut Mahani, lebih malang lagi Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron sendiri turut hadir memeriahkan acara tersebut.

Bagaimanapun, Idris Haron berkata sektor pelancongan Melaka mampu mendapat manfaat besar terutama dari limpahan publisiti menerusi kunjungan ratu cantik dari seluruh dunia.

Kata Idris, pendekatan bijak mempromosi pelancongan negeri menerusi pertandingan ratu cantik berupaya meletakkan Melaka sebagai destinasi pelancongan berjenama besar.

Mengulas lanjut kenyataan Idris itu, Adly berkata penganjuran Miss Tourism tidak dapat mengurangkan beban hidup yang ditanggung oleh rakyat hari ini.

“Kalau kita tengok penganjuran Miss Tourism di Melaka ini tidak mengurangkan bebanan rakyat.

“Tindakan kerajaan negeri menganjurkan Miss Toursim bukan untuk naikkan nama Melaka dan menarik pelabur datang ke sini. Tetapi hanya untuk jadi kerajaan popular di mana mereka menganjurkan program selawat bersama rakyat untuk tarik pengundi Melayu-Islam dan Miss Tourism untuk menangi hati pengundi bukan Islam,” tegas Adly.

Miss Tourism World adalah acara antarabangsa yang sebelum ini pernah diadakan antaranya, di Venezuela, Equatorial Guinea dan Thailand.

Dan bagi tahun 2015/2016 Miss Tourism World berlangsung di Melaka di mana pemenang akan dimahkotakan pada malam ini.
KDL.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena