Friday 23 October 2015

Beruntungnya Penjawat Awam dapat RM500, Pesara RM250..."Cuba kau baca surat budak ni tulis najib wey"! Jib "Mana RM2.6 bilion"?

Jumaat, 23 Oktober 2015

Cuba kau baca surat budak ni tulis najib wey....kau tk de perasaan ke jibby.?klau kau tk de deria tu,elok kau berenti jd org jaa...jahanamm...
Nathan CkwNathan Ckw


Penjawat awam dapat RM500, pesara RM250


Kerajaan akan memberikan pemberian khas sebanyak RM500 kepada kira-kira 1.6 juta penjawat awam.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, sebanyak 700,000 pesara kerajaan pula akan menerima bayaran khas RM250.
“Kedua-dua bayaran ini yang berjumlah hampir RM1 bilion akan dibuat pada bulan Januari 2016,” katanya ketika membentangkan Bajet 2016 bertemakan 'Mensejahtera Kehidupan Rakyat' di Dewan Rakyat hari ini.
Dalam pada itu, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kerajaan bersetuju menambah baik beberapa perkara bagi menghargai sumbangan dan khidmat bakti kakitangan perkhidmatan awam.
Ini termasuk menetapkan gaji permulaan terendah dalam perkhidmatan awam kepada RM1,200 sebulan yang akan memanfaatkan 60,000 penjawat awam, selain menambah baik 252 skim perkhidmatan yang bermanfaat kepada 406,000 penjawat awam.
“Kerajaan juga bersetuju menetapkan kadar pencen minimum RM950 sebulan yang melibatkan hampir 50,000 pesara awam dengan sekurang-kurangnya 25 tahun tempoh perkhidmatan,” katanya.
Selain itu, Najib berkata, kerajaan akan memberi faedah pemindahan gaji bersamaan satu kenaikan gaji tahunan mengikut gred, yang akan memanfaatkan 1.6 juta penjawat awam dengan peruntukan RM1.1 bilion.
Tambah beliau, pegawai lantikan ‘Perkhidmatan Kontrak’ yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya 15 tahun dalam perkhidmatan awam juga akan dilantik secara tetap.
Kesemua pelaksanaan itu dengan peruntukan sebanyak RM1.4 bilion akan berkuat kuasa 1 Julai 2016, katanya.
- Bernama
Malaysiakini.

1 comments:

Unknown said...

salam wth. sorry komen ni panas cket...
kes nota adik di atas bukan salah najib semata.memang dia ce**ka, jaha**m TAPi jugak melibatkan kes semua esp cikgu-cikgu yang ada di Tanah Melayu ni. Kalau ikut `adik' perhati sebahagian besar enCIKGUru-2 yang ada jenis kedekut pahit,aji bakhil, tinja idung masin. Alih-2 alasan nak bayar rumah, kereta. Macam orang lain x bayar. Jadi la insan jiwa besar. ke depan la bantu budak tu. Baik bersedekah sebab simpan duit berjuta pun xkan sekaya Sulaiman a.s. JOM IKUT JALAN TAQWA. Maaf.

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena