Tuesday 23 August 2016

[Video] Malaysian Official 1: Penjenayah paling dikehendaki negara.

Selasa, 23 Ogos 2016

rencana_MO1penjenayah-01

Malaysian Official 1: Penjenayah paling dikehendaki negara


Pendedahan terkini oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar bahawa pihak polis telah melengkapkan fasa pertama siasatan ke atas 1MDB dan ia adalah terhad kepada lima cadangan ‘tidak wujud’ Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) seperti yang diarahkan oleh Kabinet, hanya menyebabkan siasatan polis terhadap 1MDB menjadi satu permainan dan sandiwara.
Ia menimbulkan banyak persoalan berhubung kebebasan, kesaksamaan, kecekapan dan profesionalisme polis Malaysia, terutama sama ada ia mampu dikategorikan sebagai salah satu badan polis terbaik dunia dari sudut kecekapan dan profesionalisme.
Sebagai contoh, bolehkah Khalid mengarahkan siasatan polis ke atas 1MDB untuk menyelidik lebih lanjut berkenaan dakwaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) mengenai jenayah kecurian, penyelewengan dan pengubahan wang haram dana 1MDB yang bernilai berbilion ringgit atau beliau harus mendapatkan ‘lampu hijau’ dari Kabinet atau Perdana Menteri terlebih dahulu?
Tanpa ‘lampu hijau’ oleh Kabinet atau Perdana Menteri, adakah polis Malaysia terpaksa berpura-pura seolah-olah dakwaan DOJ setebal 136 mukasurat yang menyentuh jenayah kecurian, penyelewengan dan pengubahan wang haram bernilai berbilion ringgit melibatkan 1MDB itu tidak wujud – walaupun hampir 10 negara sedang menyiasat skandal antarabangsa dana 1MDB tersebut?
Bolehkah Khalid menjelaskan kepada rakyat Malaysia sama ada beliau secara rasmi telah meminta ‘lampu hijau’ dari Kabinet atau Perdana Menteri agar polis Malaysia dapat menyiasat dakwaan DOJ terhadap salah laku jenayah melibatkan 1MDB, atau beliau tidak pernah berbuat demikian kerana tahu ia tidak akan membawa sebarang erti, sama ada dari Kabinet atau Perdana Menteri sendiri?
Penahanan polis tanpa waran dan  reman tiga hari ke atas tiga aktivis pelajar, Muhammad Luqman Nul Hakim Zul Razali, Luqman Hakim dan Ashraff Nazrin pada Sabtu lalu kerana mempromosi himpunan #TangkapMalaysianOfficial1 di UiTM Seri Iskandar, Perak mencetuskan persoalan tentang apa sepatutnya menjadi kedudukan polis berkenaan personaliti ‘Malaysian Official 1’ yang dinyatakan 36 kali dalam saman sivil setebal 136 mukasurat bagi rampasan aset selepas terdapat dakwaan berhubung penyelewengan dan pengubahan wang haram bernilai AS$3.5 bilion dari dana 1MDB.
Bukankah polis Malaysia sepatutnya peduli tentang siapa ‘Malaysian Official 1’ dan bukankah pihak polis seharusnya bekerjasama dengan kempen #TangkapMalaysianOfficial1 tersebut?
Jika dakwaan DOJ mengenai salah laku jenayah melibatkan ‘Malaysian Official 1’ adalah benar, bermakna dia merupakan penjenayah paling dikehendaki di Malaysia. Jadi bagaimana mungkin pihak polis Malaysia tidak ambil peduli dan tidak berminat tentang itu?
Seperti yang ditegaskan oleh Presiden Badan Peguam Malaysia, Steven Thiru, sukar untuk berpendirian bahawa dokumen DOJ tidak menunjukkan wang telah diseleweng dari 1MDB memandangkan dakwaan berhubung salah laku kewangan itu melibatkan dana 1MDB – digambarkan sebagai “telah dicuri, diubah melalui institusi kewangan Amerika dan digunakan untuk memperkayakan beberapa pegawai dan sekutu mereka” – yang disebut dalam lebih 193 perenggan dalam dokumen tersebut.
Bukankah ia merupakan tanggungjawab polis Malaysia untuk mengenalpasti siapakah ‘MO1’ dan siapakah sebenarnya dalang di sebalik skandal kewangan antarabangsa 1MDB – sama ada ‘MO1’ atau jutawan Pulau Pinang, Jho Low?
Dakwaan DOJ mengetengahkan tiga fasa penyelewengan dan kleptokrasi 1MDB – 1) Fasa Good Star, 2) Fasa Aabar BVI dan 3) Fasa Tanore, menyatakan bahawa ‘Malaysian Official 1’ menyelewengkan AS$731 juta melalui 1MDB. Terdapat fasa keempat, iaitu fasa SRC yang tidak dinyatakan dalam saman DOJ itu.
DOJ menyebut bahawa dalam fasa Good Star, lebih AS$1 bilion sejak September 2009 hingga 2011 telah disalurkan dari 1MDB kepada Good Star kepunyaan Jho Low. Dalam fasa kedua iaitu fasa Aabar BVI pada tahun 2012, kira-kira AS$1.367 bilion dana 1MDB yang dibangkitkan dalam dua tawaran bon berasingan telah “disalahgunakan dan dialihkan melalui penipuan” ke akaun bank di Switzerland dan Singapura yang dikawal oleh Jho Low. Seterusnya dalam fasa ketiga iaitu Fasa Tanore pada tahun 2013, lebih AS$1.26 bilion dana 1MDB sekali lagi dimasukkan ke dalam akaun bank di Switzerland dan Singapura yang dikawal oleh Jho Low tersebut.
Daripada hampir AS$3.6 bilion dana 1MDB yang diseleweng melalui tiga fasa berkenaan, AS$731 juta dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi ‘Malaysian Official 1’.
Dengan keengganan untuk melancarkan siasatan yang boleh menangkis tuduhan-tuduhan berat seperti itu, adakah polis Malaysia sebenarnya menerima bahawa terdapat kes prima facie terhadap dakwaan DOJ mengenai jenayah kecurian, penyelewengan dan pengubahan wang haram melibatkan 1MDB, serta peranan yang dimainkan oleh ‘MO1’ dan Jho Low dalam jenayah tersebut?
Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional merangkap Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab ke atas EPU, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan, telah menyatakan bahawa “hanya orang bodoh yang tidak mengetahui siapa individu tersebut” seolah-olah siapa ‘MO1’ yang dinyatakan dalam saman sivil DOJ itu bukanlah satu rahsia.
Adakah polis telah menyoal siasat Abdul Rahman Dahlan mengenai identiti ‘MO1’?
Adakah Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Nawawi Ahmad adalah seorang yang ‘bodoh’ apabila menyatakan bahawa ‘Malaysian Official 1’ adalah Yang di-Pertuan Agong?
Ini merupakan satu kes yang menunjukkan secara jelas keengganan pihak polis untuk bertindak!
*Lim Kit Siang merupakan Ahli parlimen Gelang Patah merangkap Ketua Parlimen DAP

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena