Tuesday 23 August 2016

[Video] Rapat Hari Kebangsaan 2016 – PM Lee Hsien Loong menyampaikan ucapan Bahasa Melayu...Kenapa rakyat Malaysia tidak mengata Chong Wei

Selasa, 23 Ogos 2016Kenapa rakyat Malaysia tidak mengata Chong Wei

 | August 23, 2016
Demi Chong Wei, tidak sedikit pun terdetik di hati rakyat Malaysia membezakan kaum dan agama ketika kita bersorak ria, bersedih duka lara sepanjang menyaksikan perlawanannya di Olimpik Rio 2016.
lee-chong-wei
Tatkala Datuk Lee Chong Wei sebak, air matanya bergenang hampir tumpah ketika bercakap kepada media dari Riocentro di Rio De Jenairo Sabtu lalu, memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana gagal membawakan pingat emas pulang ke negara ini, apa yang kita rasa?
Turut sebak mungkin. Terharu dengan pengorbanannya. Tabik dengan semangat juangnya. Kecewa dengan kekalahannya di tangan Chen Long. Gembira dengan pingat yang disumbangkannya. Sedih kerana beliau, jaguh badminton negara dan nombor satu dunia, sedang bersedih.
Selepas kita tonton penuh debar pertandingan demi pertandingan yang menikam jiwa, dan aksi mengejutkan jantung yang dipamerkan Chong Wei, kita kongsi rasa beliau yang berbaur itu. Rasa berbaur dan membuak itu turut kita kongsi bersama dengan jutaan rakyat Malaysia.
Saya orang Melayu, Chong Wei orang Cina. Jutaan rakyat Malaysia berbilang bangsa, Melayu, Cina, India, Iban, Dayak, Kadazan, Bajau dan semua kaum di Sabah dan Sarawak tetap menyokong Chong Wei tanpa ambil kira bangsa Chong Wei. Sokong atas nama Malaysia, sokongan tak berbelah bagi atas sumpah pada Jalur Gemilang.
Demi Chong Wei, tidak sedikit pun terdetik di hati kita rakyat Malaysia, untuk membezakan kaum dan agama ketika kita bersorak ria, bersedih duka lara, mengapung rasa di media sosial meluahkan perasaan sempena Olimpik Rio 2016.
Jadi kenapa, semangat kekitaan tanpa tercuit rasa perkauman itu tidak boleh kekal di luar gelanggang sukan?
Kenapa susah sangat hendak kita kekalkan rasa yang elok itu ketika kita menjalani kehidupan seharian di tanah air ini?
Kenapa kita sayang pada Chong Wei, kagum dengannya tanpa kita kisah apa bangsa dia, apa agama dia? Kerana ada rasa hormat di situ. Enam huruf yang membentuk ‘hormat’ itu membawa konotasi damai, bersalaman dan bertukar senyum. Bukannya susah sangat pun nak buat.
Mudah kan? Tanam rasa hormat pada bangsa lain, untuk kita jemput perasaan hormat dia pada kita. Semudah itu saja. Jangan mengata agama dia, jangan anggap agama kita saja ada dalam dunia ini, hormat bangsa dia dan jangan caci bangsa dia, habis cerita. Kalau semua orang, semua bangsa boleh berfikir semudah ini, seikhlas ini, kan senang.
Janganlah bergaduh kerana kuil, kerana masjid, kerana laungan azan, kerana anjing dan entah kerana apa lagi pun. Benda kecil diperbesarkan hanya kerana kita berbeza agama dan bangsa. Lebih teruk ditambah perisa, diambil kesempatan oleh orang politik atau mereka yang ada kepentingan peribadi. Sudah 59 tahun kita merdeka, sampai bila hendak disimpan rasa perkauman itu.
Apa kata kita contohi Chong Wei. Jurulatihnya dulu ialah Datuk Misbun Sidek. Dia diambil menjadi anak didik Misbun sejak usianya 17 tahun. Dengan panduan yang diberikan Misbun, Chong Wei bertatih dalam dunia badminton hingga memenangi pelbagai gelaran dalam banyak kejohanan, daripada Terbuka Malaysia, Terbuka Denmark, Terbuka Singapura hingga ke kejohanan dunia.
Setiap kali usai berlawan, dia akan mendakap Misbun, sama ada menang atau kalah. Tiada jurang bezanya kaum dan agama di situ. Dua figura itu yang berbeza agama dan kaum, tapi boleh wujud ikatan persaudaraan yang utuh. Memang betul, badminton membentuk penyatuan itu. Apa kata, kita ambil iktibar daripada keakraban itu, diadaptasi dan diguna pakai dalam kehidupan rutin sehari-hari.
Ogos bulan kemerdekaan Malaysia. Kebetulan pula Olimpik Rio tamat ketika minggu 31 Ogos hampir menjelma. Mampu atau tidak momentum Chong Wei di Rio terus berputar sehingga dapat membuat rakyat meletakkan Malaysia di atas, lebih tinggi daripada rasa bangga dan terlalu ‘protective’ serta obsesi terhadap kaum dan bangsa sendiri.
Rakyat Malaysia, bukalah mata, buka hati dan minda. Bergaullah dan bersosial antara kita yang saling berbeza kaum dan agama supaya kita fahami satu sama lain. Didik anak kita untuk menghargai orang kaum lain, bukannya ajar mereka untuk mengutuk atau memandang geli individu yang tidak sama warna kulit.
Berbalik kepada Olimpik Rio, perlu diakui bukan saja Chong Wei, semua kontinjen Malaysia ke sana terutama yang berjaya membawa pulang pingat – Pandelela Rinong, Cheong Jun Hoong, Azizulhasni Awang, Goh V Shem dan Tan Wee Kiong serta Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying – amat membanggakan negara.
Berbeza kaum dan agama, misi mereka tetap satu – untuk membanggakan Malaysia. Mungkin tidak keterlaluan jika saya katakan, atlet Malaysia ialah ikon perpaduan negara.
Pedulikan kata-kata negatif sesetengah orang tentang atlet kita. Yang penting, majoriti rakyat Malaysia meraikan dan menghargai kemenangan ini. Mungkin bukan rezeki Malaysia hendak merasa emas Olimpik kali ini, harap 2020 nanti, dapatlah pingat emas dibawa pulang. Apa pun, terima kasih Rio.

1 comments:

pak muliadi said...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.


Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena