Saturday 24 November 2018

[Video Wahai langau politik, pergilah kamu cari najis dan sampah] Aku perati kan aje kamu ne, tengah dok study Opss Lallang! Icerd angkat martabat negara, Melayu, raja.

Ahad, 25 Novmber 2018
Aku perati kan aje kamu ne, tengah dok study Opss Lallang!
Langau lebih bagus berbanding penyamun kleptokrasi la wak jahid!
They have been all charged for corruption, abuse of power, money laundering and what not. Guess who will be the next? 
Tumpang sekole.

Icerd angkat martabat negara, Melayu, raja

Dari mana datangnya kontroversi perjanjian Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Penindasan Berdasarkan Kaum (Icerd) ini? [Sengaja saya elak menggunakan perkataan diskriminasi bagi mengelakkan timbul keraguan dan kekeliruan].
Dari mana pula datangnya hujah Icerd ini boleh mengancam orang Melayu, Raja-Raja dan Islam sebagai agama persekutuan, sebagaimana yang dinyatakan pihak penganjur Himpunan Perpaduan Ummah yang membantah pengiktirafan Icerd ini.
Timbul pertanyaan, jika kita membantah penghapusan segala bentuk penindasan berdasarkan kaum, maka adakah kita tergolong umat yang menyokong penindasan kaum? Adakah wajar satu kaum menzalimi atau menganiayai kaum yang lain?
Jika jawapannya tidak wajar, kenapa pula takut, ragu-ragu dan bimbang untuk mengiktiraf Icerd.
Pada September lalu, ketika hadir Persidangan Agung PBB yang ke-73, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia akan meratifikasi kesemua konvensyen antarabangsa mengenai hak asasi manusia selepas mengkajinya secara mendalam.
"Bagaimanapun, hal ini tidak mudah kerana Malaysia sebuah negara majmuk dengan pelbagai etnik, agama, budaya dan bahasa," katanya ketika berucap di New York.
Pada 23 Oktober lalu, Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) Jerald Joseph berkata Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan kedudukanistimewa bumiputera, tidak akan terjejas walaupun kerajaan menandatangani Icerd.
Beliau berkata, ini kerana Perkara 153 juga menyatakan peranan Yang di-Pertuan Agong (YDPA) yang melindungi semua warganegara.
Klausa 1 Perkara 153 menyatakan "menjadi tanggungjawab YDPA untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini."
"Keabsahan komuniti lain dinyatakan dalam ayat yang sama, jadi tiada pilihan yang pelbagai di sini, anda tidak boleh menjaga satu (komuniti) dan mengabaikan yang lain," katanya.
Kenyataan Jerald ini mengulas MP Rembau Khairy Jamaluddin yang bertanya soalan di parlimen tentang bagaimana Icerd akan menjejaskan Perkara 153 perlembagaan.
Perbahasan hangat mula tercetus selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waythamoorthy mengumumkan pada 24 Oktober, Icerd antara enam konvensyen hak asasi manusia yang akan kerajaan meterai menjelang suku pertama tahun depan.
Sejak itu, bermulalah Icerd menjadi bahan pembangkang Umno dan PAS menyerang pentadbiran Pakatan Harapan dengan menggunakan Waytha sebagai sasarannya.
Kalau menurut suara salah seorang pemimpin veteran PAS yang membantah Icerd, kesilapan pentadbiran Najib Razak yang diulang Dr Mahathir adalah melantik, "orang India tak berparti" ke dalam jemaah menteri.
Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pula pada awal November menegaskan Umno menolak sekeras-kerasnya ratifikasi Icerd dan memberi amaran supaya "jangan usik Raja-Raja, bahasa Melayu dan agama Islam."
Pada 17 November lalu, di Pasir Salak, PAS dan Umno berjanji hadir perhimpunan membantah Icerd pada 8 Disember ini.
Menambah kebimbangan apabila Dr Mahathir dan Presiden PKR Anwar Ibrahim sendiri menyatakan keraguan mereka untuk pentadbiran PH mengiktiraf Icerd buat masa ini.
Antaranya, Mahathir menjelaskan PH tidak mempunyai majoriti dua pertiga di parlimen untuk membolehkan pindaan perlembagaan bagi mengiktiraf Icerd.
Anwar pula berkata manakala dokumen Icerd itu baik tetapi pelaksanaannya dapat menimbulkan kegelisahan.
"Tetapi pelaksanaannya atau untuk kita meterai harus kita ambil kira, kebimbangan, keresahan dan kemungkinan mencetuskan ketegangan kaum.
"Jadi tujuannya baik tetapi pelaksanaannya itu menimbulkan satu lagi kegelisahan," jelas beliau yang berkata Icerd wajar ditangguhkan.
Akhirnya, pada 23 November perdana menteri menutup wacana Icerd ini buat sementara waktu apabila memuktamadkan kerajaan PH tidak akan menerima Icerd.
Saya berpendapat mengiktiraf Icerd akan menambah rasa hormat, mengukuhkan serta mengangkat martabat Raja-Raja, orang Melayu dan agama Islam di mata dunia.
Jika masih tidak yakin lagi, terutamanya kepada bakal PM kita, saya minta jasa baik Pengarah Pengurusan Perpaduan, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Zulkifli Hashim memberikan kuliah khas dan taklimat tuntas mengenai Icerd. Seperti yang pernah beliau sampaikan dalam siri syarahan awam di Universiti Malaysia Sabah pada tahun 2017 lalu.

RAHMAT HARON ialah wartawan Malaysiakini.
Tulisan ini pandangan penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi sidang redaksi Malaysiakini.
Mk.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena