Saturday 28 June 2014

R&R Tapah ditutup sementara...Kebocoran bahan kimia 'cuprum chloride solution'

Ahad, 29 Jun 2014

Tangki bahan kimia bocor, R&R Tapah ditutup

BERNAMA | .

IPOH: Sebuah lori tangki yang membawa bahan kimia 'cuprum chloride solution' mengalami kebocoran di kawasan berhampiran susur keluar ke arah selatan dari Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Tapah di Km332, Lebuhraya Utara-Selatan.
  
Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, Yahaya Madis berkata kebocoran dikesan berlaku pada satu daripada dua tangki lori berkenaan.
  
"Tangki yang bocor adalah yang berkapasiti lapan tan dan cecair telah mengalir ke dalam longkang berhampiran. Pasukan bomba dan PLUS telah membuat sekatan di dalam longkang itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
  
Beliau berkata injap pada tangki berkenaan telah ditutup namun kebocoran masih berlaku.
  
Kejadian dilaporkan ke Balai Bomba dan Penyelamat Tapah pada pukul 12.58 tengah hari dan kini pasukan Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) dari Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Pasir Puteh di sini berada di tempat kejadian untuk menjalankan kerja-kerja penyelamatan dan pembersihan, katanya.

Jurucakap Plusline ketika dihubungi Bernama berkata kawasan R&R itu telah ditutup kepada kenderaan.
  
"Jangka masa penutupan itu bergantung kepada kerja-kerja dan operasi kawalan serta pembersihan pihak bomba," katanya.
  
Beliau berkata bagaimanapun setakat ini lalu lintas di laluan utama lebuh raya bergerak lancar.
  
Sementara itu, Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Tapah Insp Khairul Nizam Ismail berkata lori tangki tersebut disedari mengalami kebocoran apabila kenderaan itu mula memasuki lebuh raya selepas mengisi minyak di kawasan R&R Tapah.
  
"Kebocoran dikesan sebelum kenderaan itu memasuki lebuh raya. Sebelum itu lori tangki tersebut berhenti untuk mengisi minyak di stesen minyak berhampiran R&R Tapah," katanya.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena