Tuesday, 17 June 2014

UiTM Rakyat diperbodohkan lagi: Kalau UMNO kalah semua kroni mampos tergolek dah...

Selasa, 17 Jun 2014
Ini bukan kebodohan. Tapi kecerdikkan depa untuk cari idea. Idea untuk merompak, mencilok dan membazir. Macam mana aku nak songlap duit rakyat atas nama projek dan pembangunan? Aha.. apa kata aku buat idea sewa bangunan. Aku keluarkan modal bina bangunan. Kemudiannya aku pun sewakan bangunan tersebut kepada kerajaan. Aku untung dapat duit. Kerajaan pula rugi sebab terpaksa keluarkan duit untuk bayar sewa. Tapi adakah kerajaan akan setuju untuk rugikan duit pembayar cukai sebegitu sahaja? Eh.. mestilah tak setuju. Apa kata aku dan kerajaan sama2 berpakat untuk lakukan perompakkan bersiri. Sure kerajaan mesti setuju punya. Okay tak idea aku?

Hah memang okay.

Okay untuk pelingkupkan hak rakyat lagi la ada.

Hantu betul.

Padan la asyik tak cukup duit aje. Suka sangat buat kerja2 yang merugikan. Sudahnya nak cover subsidi shortage sana sini.

Fahami.

Kos bina kampus = RM1.8b

Katakanla kerajaan takde duit sangat nak bina directly. Kerajaan boleh buka tender. Tengok siapa yang boleh bina dengan harga yang sangat reasonable (sesuai dengan kualiti yang ditawarkan) so apa yang kerajaan perlu buat ialah beli balik. Beli balik means bila dah habis bayar, bangunan tue akan jadi kerajaan punya. Ya. Kerajaan perlu keluarkan sejumlah wang untuk cover kos penyelenggaraan tetapi akhirnya bangunan itu tetap akan menjadi milik kerajaan. Beli adalah lebih baik daripada menyewa dipandang dari sudut apa pun. Tetapi apa yang kerajaan biol ko neh (buat2 bodoh biar orang ingat dorang bodoh buat keputusan padahal saja tunjuk bodoh sebab nak halalkan perompakkan besar-besaran) buat ialah pergi sewa bangunan yang dianggarkan kos pembinaannya ialah RM1.8b.

Kadar sewaan selama 23 tahun ialah RM8.6billion.

6 kampus yang terlibat.

Untuk setiap kampus kadar sewaan dianggar antara RM56juta hingga RM69juta setahun.

Disewakan pula dari syarikat yang ada kaitan dengan UMNO, pemimpin UMNO dan mereka2 yang dikenali sebagai kroni UMNO. 

Padanla.

Taknak UMNO kalah. Kalau UMNO kalah semua kroni mampos tergolek dah. Bangunan yang disewa baikla beli. Sampai bila2 pun kalau dah sewa maka sewa je la jadinya. Kalau dorang naikkan kadar sewaan macam mana? Lepas tue adakah kadar sewaan meliputi kos penyelenggaraan pula? 

Subsidi untuk rakyat takde katanya. Tapi buat pembaziran boleh pula. Suruh rakyat berjimat cermat tapi korang sendiri melaukkan duit rakyat macam duit mak bapak korang apesal?

Gila dowh dorang neh. Gila.

Kbai.

Posted by Kedah Lanie 

0 comments:

Post a comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena