Friday 22 July 2016

FBI puji keberanian SPRM siasat 1MDB...Membuktikan sejumlah RM2.76 bilion dana 1MDB dimasukkan ke akaun "Malaysian Official 1".

Sabtu, 23 Julai 2016

FBI puji keberanian SPRM siasat 1MDB

Biro Siasatan Persekutuan (FBI) memuji keberanian Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan terhadap 1MDB.
Sebuah rencana dipaparkan pada laman sesawang agensi penguatkuasaan AS itu memetik Ketua Unit Rasuah Antarabangsa FBI Darryl Wegner sebagai berkata, SPRM menunjukkan "keberanian yang besar" ketika meneruskan siasatan, yang diketuai skuad rasuah awam antarabangsa FBI di New York.
"Tindakan hari ini menghantar mesej kepada pegawai asing yang korup. FBI bersama rakan antarabangsa kami akan mengesan individu yang terlibat dan membongkar rasuah mereka.
"Kami bekerja bersungguh-sungguh memastikan AS tidak menjadi syurga kepada jenayah begini," katanya.
FBI yang bekerjasama dengan Jabatan Kehakiman (DOJ) AS semalam mengemukakan saman sivil untuk menyita lebih AS$1 bilion aset didakwa diperoleh melalui dana daripada 1MDB.
Keterangan dipetik DOJ kelihatan sama dengan penemuan SPRM dalam siasatan mereka terhadap 1MDB.
Antara bukti disertakan ialah pada Mac 2013 sejumlah AS$681 juta (RM2.76 bilion) dana 1MDB dimasukkan ke akaun seorang penjawat awam berkedudukan tinggi, dikenali sebagai "Malaysian Official 1".
Pada Januari lalu Peguam Negara Tan Seri Mohamed Apandi Ali mengakui wang itu dimasukkan ke akaun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada Mac 2013.
Kata Apandi, Najib memulangkan AS$620 juta (RM2.51 bilion) daripada dana itu yang didakwa diberikan melalui derma peribadi seorang anggota keluarga bangsawan Arab Saudi.
Menteru Luar Arab Saudi Adel Al-Jubeir kemudian mengesahkan derma itu dibuat kepada perdana menteri Malaysia.
Apandi juga merumuskan Najib tidak melakukan sebarang kesalahan dan mengarahkan SPRM tidak melanjutkan siasatan mereka.
Pengkritik berkata siasatan SPRM tergendala oleh keengganan Apandi memberikan kebenaran kepada agensi berkenaan mendapatkan bantuan undang-undang dari negara lain dalam usaha mereka mencari bukti terhadap 1MDB.
Kerajaan pula menafikan wujud sebarang elemen bagi menutup siasatan itu, manakala Najib dan penyokong beliau menuduh dakwaan berkenaan adalah konspirasi bagi menjatuhkannya.
Malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena