Sunday 29 October 2017

[Video 1MDB TAK AKAN BOLEH UNTUNG!~Hari-hari pemimpin UmnoBN kerjanya membohongi rakyat] Penduduk Pulau Gaya menagih janji...sebuah kisah panjang yang dipenuhi janji kosong.

Isnin, 30 Oktober 2017

Beberapa penduduk di Kampung Pulau Gaya, Sabah sedang mandi untuk membersihkan diri. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 27 Oktober, 2017.

Hidup serba kekurangan, penduduk Pulau Gaya menagih janji

KEHIDUPAN mereka sepatutnya lebih selesa. Air paip sepatutnya sudah menjadi kenyataan tetapi bagi penduduk di Kampung Gaya Asli, Sabah, apa yang dialami penduduk ini adalah sebuah kisah panjang yang dipenuhi janji kosong. Kisah mereka adalah ulangan cerita di beberapa kawasan lain di negeri Malaysia Timur itu.
Sejak sekian lama, mereka hidup tanpa air paip dan terpaksa bergantung harap kepada air hujan dan telaga untuk kegunaan harian.
Keadaan menjadi bertambah sukar sewaktu kemarau sehinggakan terpaksa membeli air bersih untuk digunakan. Sebuah tong 200 liter air berharga sekitar RM7 dan tangki 1,400 liter pula menelan belanja kira-kira RM45. – 27 Oktober, 2017.
Sekumpulan kanak-kanak lelaki riang bermain di Kampung Pulau Gaya, Sabah. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 27 Oktober, 2017.
Seorang wanita dilihat membaiki rumah yang daif di Kampung Pulau Gaya, Sabah. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 27 Oktober, 2017.
Pemandangan perkampung air di Kampung Pulau Gaya, Sabah. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 27 Oktober, 2017.
Seorang wanita memcuci pakaian sambil diperhatikan anak kecilnya. Kampung ini masih tidak mempunyai keperluan asas mencukupi, walaupun Sabah sudah menyertai Persekutuan Malaysia sejak 1963 lagi. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 27 Oktober, 2017
Awang, seorang penduduk di perkampungan air Pulau Gaya, Sabah berehat di sebuah kedai minum di situ. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 27 Oktober, 2017.
The Malaysian Insight.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena