Thursday 26 October 2017

[Video 'Perang mulut' Khalid-Othman hangatkan Dewan Rakyat] ‘Golongan agama rasa diri suci’ buat MP Pas panas punggung.

Khamis, 26 Oktober 2017

‘Golongan agama rasa diri suci’ buat MP Pas panas punggung

Mohamed Hanipa Maidin
Mohamed Hanipa Maidin

Ekoran membangkitkan fenomena sesetengah golongan agama yang “merasakan diri mereka suci”, perbahasan Mohamed Hanipa Maidin (AMANAH-Sepang) dicelah dua ahli parlimen Pas yang mahukan penjelasan.
Ketika bangun membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Warga Emas Swasta 2017 yang dibentangkan Menteri Kesihatan bagi bacaan kali ke-2 pada sidang Dewan Rakyat, pagi tadi, Hanipa berkata sekarang ini wujud golongan agama yang merasakan diri mereka suci.
Kenyataan beliau itu menyebabkan Datuk Dr Khairudin Aman Razali (Pas-Kuala Nerus) bangkit mahukah kepastian siapakah ‘golongan agama’ yang dimaksudkan Hanipa.
Tanpa ragu-ragu, Hanipa menjawab, “Pas!”
Ini menyebabkan Nasrudin Hassan (Pas-Temerloh) bangun dan berkata, tidak menjadi satu kesalahan untuk mengkritik golongan agama tetapi jangan mempersenda.
Hanipa bersetuju dengan saranan Nasrudin namun menegaskan bahawa ‘golongan agama’ sendiri yang meletakkan diri mereka untuk dipersenda.
Beliau memberi contoh bagaimana ada golongan agama mendakwa saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) terhadap beberapa individu warga Malaysia sebagai satu ‘campur tangan asing’.
“Kenyataan (seperti) ini bagi saya yang menyebabkan golongan agama dipersenda,” kata Hanipa.
Malaysia Dateline


0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena